1 / 18100%
SOCI 349- SOCIOLOGY OF DISABILITY
Practice material: Questions and Answers on Sociology of Disability
1. Question: Briefly, outline the term Disability inasmuch as the social model of
disability is concerned.
Answer: Based on the social model of disability, disability is attributed to the
environmental factors that deny people with impairments chance to participate fully in
the societal activities.
2. Question: What are some of the major criticisms that have been laid on the medical
model of disability:
Answer: This medical model concentration assumes that disability is a health matter that
needs to be corrected and does not consider the political activities which are associated
with it. They are accused of posing risks to patients and the society since they make the
spread of HIV/AIDS a stigma and focus more on the treatment rather than the
assimilation.
3. Question: Describe what disability identity refers to and why it is significant in the
disability rights movement.
Answer: As a social construct, disability identity may be defined as a person’s attitude
toward their disability and their role in society. Disability identity enables people to fight
for their rights and disprove prejudice as they are aware of their condition.
4. Question: How do social attitudes and stereotypes affect persons with disabilities?
Answer: Having undesirable perceptions, one is likely to prejudice and socially exclude
those with disabilities, thus, socially marginalized and provided few chances.
5. Question: Explain how accessibility helps in the creation of inclusiveness for
disabled people.
Answer: Accessibility makes spaces, items, and services available to all people with
different disabilities, and permits everyone to individually engage or gain access to
opportunities.
6. Question: What is the legislation on disability rights that influenced the policies and
practices in the past offerings?
Answer: Such legal frameworks comprise of the Americans with Disability Act which is
obtained in the United States and the United Nations Convention of the Rights of Persons
with Disabilities obtained at the inter-national level with objectives of advancing on
rights of disabled, access and non-discrimination.
7. Question: Discuss the relation between disability with other aspects of personality
for example; race, gender, sexual orientation and others.
Answer: Disabled people can have other social attributes; the presence of a disability
may be accompanied by other characteristics that may affect experiences of and
opportunities for discrimination. Intersectional aspects focus on the qualitative
peculiarities of people who are assigned to multiple subordinated categories.
8. Question: What is meant by ‘’Universal Design’’ and how can we apply and use this
in designing for access?
Answer: Universal design therefore involves the designing of products, services or
environments in such a way that disabled persons and all other people would easily be
able to use them. This it is when it seeks for entry barriers to be cleared and opportunity
to be given to those who require it most.
9. Question: The case seeks to understand the following questions, What part do
advocacy groups play in supporting disability rights?
Answer: The advocacy groups and disability organizations engage in lobbying for policy
reform, information awareness of disability issues, provision of support services, and
ensure that the individuals with disability assert their equal rights to be accorded as any
other citizens.
10. Question: What impact does the ‘disability as diversity’ bring to the conventional
thoughts of disability?
Answer: Disability is presented as diversity in a manner that attempts to establish the
traditional values of disabled persons and also affirm their inherent worth in
miscellaneous social roles.
11. Question: Explore the impact of institutionalism on persons with Disability.
Answer: The social history of disability captures a style that shows how persons with
disabilities are abused, neglected and denied independence over the years and end up
institutionalized and sidelined from society. Activists promote the idea of change in the
type of living environment for persons with learning disability, away from large
institutions and into more community-based settings.
12. Question: What difficulties does a person with a disability face concerning
education?
Answer: Challenges may be anything from; restricted intraocular access, no facilities,
prejudice from peers and teachers, and no or few support mechanisms. These challenges
are, in fact, some of the reasons why societies are forced to introduce legislation like the
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA).
13. Question: How does the extent to which the coverage of the disability by the media
change the perception of the people?
Answer: One media function is to sustain stereotyping or non-stereotyping of disability
since the former will put a political and media spin that conceives of disability in terms of
the experiences and capacities of PWDs. Activists encourage representation that is
truthful and non-stigmatizing to ensure that society embraces people with a certain
condition or phobia.
14. Question: How does employment facilitate the achievement of independence and
social inclusion for persons with disability?
Answer: It enables individuals, mainly women and girls, to gain financial freedom,
integration in society, and fight prejudice about disabled people’s capability to work.
Equal employment opportunity cannot be attained if the working places are not accessible
and organizations do not practice equal hiring of people with disability.
15. Question: What does the term ‘reasonable accommodations’ mean for disability
rights/for disabled person?
Answer: A reasonable accommodation just means that it is an alteration that can be done
to an employee’s position, or to the workplace or the learning environment to enable a
person with a disability to be able to perform his/her duties, gain access to certain
services, or participate in an activity. Some of them give employment rights to the
disabled and these are demanded by statues that include the ADA.
16. Question: In what way do people around the world view disability and its
prevalence?
Answer: People’s perception of disability is also a matter of culture receiving or
tolerating disabled people and their ability to be incorporated in the community. There
may be cultures that discourage people with disabilities, and there may also be cultures of
people with diversity and acceptance of disabled individuals.
17. Question: Explain how technological advancement and the use of assistive devices
affect the lives of disabled persons.
Answer: Technology as well as special equipment promotes self-sufficiency, use of
language, transfer and control of the environment by people with disabilities. According
to innovations, living is getting better and disabled people are being more integrated.
18. Question: In what ways can the use of proper language enhance the concept of the
dignity of/for persons with disabilities and their respect?
Answer: - Use of proper language does not use slang terms for people with disabilities or
even refer to the disability at all Rather, the emphasis is in referring to the individual and
not the disability. First, it ensures that people with the disease are treated with dignity and
supports the fight against the discrimination of such patients or individuals with such a
disease.
19. Question: Define the term disability culture as used in the disability community as
well as its importance.
Answer: Disability culture as a concept includes ideas and beliefs as well as the
identification of disabled people. It creates people unity, belonging and togetherness
mainly for the eradication of stigma, advocating for our rights and the cultural dawn of
equality regardless of our differences.
20. Question: In what ways does the surrounding architecture either make it easier or
harder for a person with a disability to do certain activities?
Answer: Elements of the built environment are components of a physical, man-made
environment that may be openly and freely accessible for movement or they may be
restricted in terms of their accessibility to the observer or participant. Universal design
principles support the enhancement of accessibility.
21. Question: What is impaired by invisible disability and how do they affect society?
Answer: These disabilities are those that are not discernible easily; they include those
such as chronic pain, mental health issues or learning difficulties. People could confuse
them and thus deny them accommodation, isolate them, or even deny treatment due to
misunderstanding their effects.
22. Question: What strategies can be applied to improve the input of education to
learners with a disability?
Answer: Strategies include informing learners about individualized educational plans
(IEPs), integrated educational documents and media, educators’ professionalism related
to integration, peer support/support groups’ promoters, and general promotion of
tolerance at school.
23. Question: How does the support network in the social realm help persons’ with
disabilities?
Answer: Social support networks provide emotional and practical assistance, enhance
self-esteem, problem-solving skills, and encouragement and provide a sense of
integration with one’s community. These self-help organizations can be seen to equally
uphold social relationships and advocacy responsibilities within a community.
24. Question: What is the meaning of disability justice and what does it aim at, in the
struggle of the disabled?
Answer: Skipped on some of the issues of the traditional disability feminism because it
major interests are of the white, the middle class, and non-disabled. For this reason, it
employs relationships between oppressions such as intersectionality, liberation for all,
and the abolishment of ableism, and racism among other discriminations.
25. Question: What questions need to be asked concerning disability as a life
progression state?
Answer: It strikes persons in transition, independence, and service, as well as entrance or
departure from social roles in the lifecycle. Lifespan development can therefore be
described as a developmental point of view that examines the needs and development
process of the individual through various life stages from childhood, through later
adulthood or old age.
26. Question: Enumerate the roles of the family and the caregivers to persons with
disabilities.
Answer: That is why differences are still recognizable, families and caregivers finance,
contribute, advocate, navigate, and shape rights to systems of care. The facilitative mode
of providing care is equally critical, though it has to be employed to address the issue of
assisting a person sufficiently while acknowledging his/her judgments concerning care.
27. Question: Are there any challenges that limit the participation of disabled people in
the provision of health care?
Answer: Some of the barriers are; inaccessible structures, providers’ inadequate
exposure to matters involving the disabled, communication, inequalities in the quality of
health care, and prejudice. Rights promoters strive to ensure that modifications take place
within the delivery systems of health care to increase the utility and effectiveness of
service.
28. Question: In what ways does stigma impact the psychological states of people with
disabilities?
Answer: He and others suffering from this label experience rejection from other people,
low self-esteem, stress-related disorders, and difficulty in getting the much-needed social
and health services and jobs. Reducing stigma is an important aspect in creating
awareness on mental health as well as the inclusion of persons with mental health issues.
29. Question: Explain the meaning of the term “Disability activism” and its roles for the
changes in society.
Answer: Disability activism encompasses actions aimed at lobbying for changes to
eliminate obstacles, achieve recognition for rights, and enhance the standard of living for
disabled persons. It goes from the town hall and awareness raising to policy change and
organizational culture change.
30. Question: In what way does it serve intersectionality to disability studies?
Answer: Intersectionality recognizes that one’s disability is interwoven with other
aspects of their identity (e. g. , racial, gender, sexual), which in turn influences
opportunity and social oppression. It educates an appropriate and diverse way of
conducting disability-related research and advocacy.
31. Question: Define Disability Rights as Human Rights and how it is global.
Answer: Disability rights as human rights claim that persons with disabilities have the
same rights or should be allowed equal privileges and self-worth as anyone else under
international law. The UN has come up with the Convention on the Rights of Persons
with Disabilities (CRPD) with key areas of non-discrimination; accessibility and
participation.
32. Question: To what extent can the cultural and religious beliefs of people explain
their attitude to the disabled?
Answer: Idol-cultural/religious may be perceived as disability as retribution/penalty from
God; or conversely, disability as God’s hidden blessing/aid. This touches on compliance
and conformity in society as well as the independence of disabled persons, accessibility
to products and services, and membership in society.
33. Question: Discuss what is meant by the term “able-bodied privilege” and examples
of its’ manifestation in the present day world.
Answer: Able-bodied privilege is thus defined as the favors and benefits that people who
are not disabled get in the physical environment; the social perception; and the lexical
meanings of normalcy built on able-bodied assumptions. There is therefore a need for
minorities to be fostered through awakened awareness or acknowledgment of the
privileged circumstance.
34. Question: What can be suggested in encouraging equal opportunity in using the
internet to persons with disabilities?
Answer: Among others, they involve specifying the layout of a website for the blind
(such as using the alt text for every displayed picture, web site navigation only by
keyboards, etc. ), captioning and audio describing all multimedia; testing web-based
applications, and products among others with multiple participants of different
disabilities.
35. Question: Disability is a lens through which people adapt to life and consequently,
how do disabled people experience these aspects of life; the sphere of relationships
between people and participation in communities?
Answer: Disability interferes with life in the areas of social interactions and mental
health interpersonal relationships and chances to engage with other people in society.
Conspicuous accessibility and stigma restrictions can be concluded and any client may
experience the ignoring of their companions, as well as the avoiding of their
participation; therefore, stressing that both physical accessibility is valued and the help of
clients and their comrades will lead to greater overall participation.
36. Question: How does the idea of ‘disability representation’ affect the public
perception in media and popular culture?
Answer: It is always empowering to see people from diverse backgrounds portrayed in a
good light and as the complexity of the characters in the Novelas prove; it is possible to
combat stereotypes while creating a platform for marginalized groups to have visibility.
However, stereotypical representations in these stories may enhance the viewers’
stereotypical perception on such individuals or groups and introduce stigma into society.
37. Question: Explain the ideas of ‘disability studies’ as a field of study and how the
academic discipline helps in interpreting disability.
Answer: Disability studies take into consideration the experiences, culture, history, and
politics of disability, from the social constructivist point of view and its inherent critique
of how disability is produced.
38. Question: In what way do socioeconomic status and disability interact, and how do
individuals with disabilities experience this?
Answer: Income, education, employment position, and other parameters of SES
influence the availability of medical services, assistance, and rehabilitation programs for
clients with disabilities, as well as their integration in society.
39. Question: Clarify the meaning of Disability Rights as Civil Rights and the impact on
the legal and social transformation.
Answer: Disability rights as civil rights include a focus on the provision of just and equal
treatment through conformity to the law like other discriminated groups, fighting against
discrimination, and fighting for inclusion and access to facilities or services, among
others.
40. Question: Advocacy and self-determination as aspects of disabled people’s patterns
for independence
Answer: Self-advocacy is the process of standing up for oneself, expressing choice,
desire, and wants implying that it empowers people to have control over their decisions.
It educates the people to be able to fit into the existing systems, how to acquire the
necessary resources, and how to fight for equal rights.
41. Question: What are the differences and similarities that exist in global views on
disability rights and their integration into society?
Answer: The similarities include a shift in focus to disability as equal rights and civil
liberties as well as an increased focus on societies inclusion of the disabled, this are due
to international frameworks like CRPD. Some countries have adopted laws aimed at
ensuring that people with disabilities get equal opportunity like any other person. Thus,
the subject distinguishes the measures and reveals the variations in their outcomes and
implementation, driven by economic development, cultural perceptions, and political
commitment. In the developed countries, laws are stronger and implementing agencies
are more efficient; however, in the developing countries, they face shortage of generating
and implementing sources and often there are social taboos. Several cultures have
attitudes towards persons with disability that may still be a cause for discrimination while
others consider disability as diversity. Altogether, openness across the globe has
increasingly been characteristic of relations among nations, although the extent may
differ.
42. Question: In what ways has the accommodation at workplaces impacted positively
on the employment rate of disabled persons?
Answer: Employment accommodation measures and policies implemented at the
workplaces, including flexibility of working hours, and assistive technologies, enable
disabled persons to sustain, perform their tasks efficiently and advance in their career
hence increasing their probabilities of economic independence and reducing the level of
unemployment among the disabled persons.
43. Question: Explain the definition of the concept of ‘disability identity development’
and the stages.
Answer: The process of disability identity, therefore, entails awareness, appreciation, and
endorsement of disability as a part of an individual’s self-identity. Steps might be
identification, evaluation, embracing and assimilation into one’s personality.
44. Question: In what ways can the introduction of education and training on disability
to diverse professionals be useful?
Answer: Education and training increase the knowledge of other rights of people with
disability, how to include them in different activities, and how to communicate with this
category of persons. This means that it improves the practice capabilities of the
professionals involved, incorporates understanding of the clients, and promotes equal
treatment of the patients.
45. Question: What is the meaning of the term ‘disability justice’ compared to the
traditional disability rights theories?
Answer: Disability justice is a critical theory to disability that advances on the traditions
disability justice theories that were formulated with the disability and oppressive systems
addressing the interaction between disability with other systems of oppression including
but not limited to race, gender, class, sexuality among others. Past conventional disability
theories mainly advocate for disability rights within the legal and policy reforms and
fight for non-discrimination for persons with disabilities using the rights of the
individual.
46. Question: General guidelines: Analyse the topic in general, examine the role of the
medical profession in disability more specifically, discuss how these two aspects are
linked to the topic, and finally draw your conclusion.
Answer: The medical profession, until recently, has applied a medical model of
disability, in which it emphasizes the losses, body dysfunction, and cure. The major
concerns raised by critics include an emphasis on a more patient-centered and
comprehensive approach, the democratic model of decision-making regarding patient
care, and the consideration of the factors that define patients’ lives.
47. Question: What are the types of environmental barriers that limit the access of
disabled persons?
Answer:
Physical Barriers: Some examples are; barriers such as buildings steps without ramps,
building doorways that are too narrow, lack of elevators and bumpy sidewalks, and
inaccessible public transport.
Communication Barriers: Among them lacks information in other form such as; blind
data in form of Braille, large fonts, sign language interprets and captioning on the videos.
Attitudinal Barriers: Prejudicial perceptions that people have for disabled persons suggest
that they are locked out of education, employment, and socialization; among other things
that fundamentally fall under the social justice domain.
Policy Barriers: Lack of or very few, policies and laws which would otherwise help to
guard disabled people / failure to enforce the existing disability policies and laws can also
limit equal access.
Technological Barriers: Webs like those that do not include screen-reader options or
application that cannot be used by people with various kinds of disabilities.
Social Barriers: These are cultural stereotypical paradigms, and since the disability is not
incorporated, neither are the disabled persons; they are seen as observations that do not
belong to society.
48. Question: The descriptions of the said condition by legal systems of different
countries or jurisdictions.
Answer: It is sometimes(functional)business(medical/social), legal(anti-discrimination or
access to goods and services), and varies in the parameters used(id/independence,
activity/participation) depending on cultural, political, or historical factors.
49. Question: Discuss the theory of disability as socially constructed and the views that
it presents to look at disability.
Answer: The concept of disability as a social model rejects the medical model of
disability, this being the idea that disability stems from the medical model but is created
rather by societal frameworks and barriers that impact on disabled people’s lives and
perspectives.
50. Question: To what extent is disabled persons’ right in genetic testing and prenatal
screening upheld?
Answer: The protection of disabled persons’ rights to genetic testing and prenatal
screening widely differs from country to country and region to region. In many developed
countries, there were and are certain codes of conduct and/or legislation that sought to
protect input and pregnant women who are undergoing genetic tests and /or prenatal
diagnostic techniques and procedures such as informed consent, privacy and non-
discrimination. Ethical consideration is another factor that is also adopted to ensure that
persons and families understands the ramifications of these tests and make appropriate
decisions without being coerced.
51. Question: What is the relation between the criminal justice system and disability
most concerning imprisonment and justice?
Answer: Persons with such limitations experience different obstacles associated with
criminal justice; for example, they often have communication challenges and may not get
access to fair legal representation and required accommodations, such as interpreters or
for physically impaired people, appropriate facilities.
52. Question: Explain how disaster planning affects various aspects of the lives of
persons with disabilities.
Answer: Disaster management does not pay particular attention to the clients with
disabilities resulting in an adverse impact, and limitations in evacuation, shelter, medical
attention and communication during disasters.
53. Question: To what extent does the concept of diversity, including cultural
competence training, influence the quality of services for disabled persons?
Answer: Cultural Competency facilitates the understanding of disability contexts about
experiences, required services and cultural identity of the disabled hence improving on
service delivery, physical accessibility and communication respect.
54. Question: In what ways can rehabilitation programs based on community work help
to reintegrate and bring these people to independence?
Answer: Recovers concentration on skills development, personal and community
support, education, training for employment, and accessible and appropriate health care
in aspects that affect their well-being and integration into society.
55. Question: What are the relationships between “Disability rights activism” as a social
justice concept and other similar movements?
Answer: Disabled people’s organizations work together with civil rights movements for
black people, gay people, women and the environment to fight multiple discriminations
and to claim non-discriminative policies and social change.
56. Question: Explain the effects of the policies of austerity and the reduction of the
budgets on services and assistance for persons with disabilities.
Answer: The practice of rigorous measures and reduction of budgets is all the more
disadvantageous in as much as the affairs connected with the rendering of service and
assistance to disabled individuals are concerned. These measures generally result to
decrease or restrictions on social welfare, healthcare and disability benefits and as such
are likely to put persons in a worse situation to access social services. This implies that
the rate at which the assessment is done and the delivery of these service may be affected
by inadequate funding, lesser centres offering those particular service, and, lesser number
of equipment on assistances like wheelchairs, books in Braille among others. As a result
of rationalization accompanied by less Resources on vocational training and employment,
people with a disability may experience further increased unemployment rates. Most of
the time austerity measures are disadvantageous and produce harm on marginalized
groups; sets limits to the achievement of improved standard of living among persons with
Disability.
57. Question: In what way does inclusive design help in the achievement of
environments that can be used by persons with disability?
Answer: Inclusive design, or the proactive aspect, of design for the disabled includes the
design for the whole population, where the factors that determine the accessibility of
products, services and environments will be acceptable to people of all abilities.
58. Question: Define disability tourism and debate on the ethical issues involved.
Answer: Disability tourism implies traveling to promote and be in touch with Disability
culture, barriers in access, and rights. Some of the ethical issues include interacting with
the respondents professionally, without exploiting them, and making sure that they
understand the information being passed to them.
59. Question: What could be done to enhance the concerns related to the capability to
include persons with disabilities in disasters, in both the preparation and response
stages?
Answer: These are the approaches that are proposed: Ensuring the integration of the
disabled people’s input when planning for the emergencies; Ensure that there are
continuances and evacuation ways that are friendly to the disabled people; Ensure that
first responders have knowledge of disability; and ensure that the shelters and other
relevant facilities are accessible in emergencies.
60. Question: Where and in what form is one able to observe manifestations of the
“ableism”?
Answer: Prejudicial attitude towards people with disabilities: it is expressed in the use of
obscene vocabulary, in the belief in a person’s inferiority or their inability to work and
make the right decision, in prejudice, and in discriminating against citizens with
disabilities in social life.
61. Question: Discuss how intersectional feminism has positively impacted the fight for
both disability rights and diversity.
Answer: Intersectional feminism holds that gender cannot be analyzed independently of
race, class, and/or disability. The latter supports the rights and equality for disabled
women and other non-binary people.
62. Question: ; What impact does unemployment and underemployment among
Persons with disabilities have on the society and the economy?
Answer: The worrying issues as key pullers of economic development include
unemployment and underemployment, poverty and income disparity, social
marginalization, and appalling living standards for people with disabilities and others
who cannot access health and other support facilities.
63. Question: As of this writing, are there possible relations between disability pride
and the present trends on LGBTQ+ pride?
Answer: Both disability pride and LGBTQ+ pride can be compared to social justice
movements, especially to the ones that can be seen in people’s acceptance of their
identities, in the waving of the flags to show that people with certain disabilities and
minorities are not inferior or strange, and in campaigning for change against society’s
discrimination. Both are socially innovative as they advocate for change and assist
persons and groups by fighting for their rights and for their human dignity and right to be
included.
64. Question: Describe how transport is a major element in practicing independence
and social participation among the persons with disabilities.
Answer: Transportation particularly buses and paratransit enable the wheelchair-bound
as well as other disabled persons, to be transported to and from work, health care
services, school or social functions hence enabling their independence rather than stay
reclusive from the society.
65. Question: How does the very concept of ‘disability allyship’ play the part in
advancing the disability concerns and building an inclusive environment?
Answer: In this context, Disability allyship has been described as the actions or gestures
that those without the disability make to support those with the disability, to fight for
their rights, and advocate for the removal of barriers preventing persons with disability
from fully enjoying their rights within workplaces, homes, schools or in any other places
in society.
66. Question: Examine how media influences and portrays disability and stories about
it in its construction of reality.
Answer: Mainstream and diverse representation can make people change their attitudes,
broaden their worldviews, and shift prejudice concerning disabled people. But still, cases
when the audience receives only negative or even provocative information deepen stigma
and stereotype ideas.
67. Question: Specifically, what are the barriers for disabled persons in acquiring or
obtaining dwelling units suitable to their needs at a reasonable cost?
Answer: These include prejudice, lack of Both barriers, scarcity of integrated facilities,
and restriction of reasonable accommodation modifications.
68. Question: How does disability affect interaction with the environment and the issues
of environmental sustainability and climate change?
Answer: Disabled people get affected in a way different from others when disasters or
climate change affect the environment they live in given the barriers that are involved in
evacuation, shelters, and emergency services.
69. Question: What is disability arts and the significance of the art and culture in
disabled persons’ activism?
Answer: Disabled people’s culture, disability culture, and disability arts are diverse
modes of artistic production characterized by works created by and for disabled people
countering ableism, eradicating disability erasure and celebrating disability culture in art
and cultural industries.
70. Question: Given this, what factors hinder political participation/representation of
disabled persons?
Answer: Some of them are geographical isolation of the polling places, policies and
practices that exclude disabled citizens, self-inflicted strategies such as vote chicanery,
and disabling culture that disregards the political liberties of disabled people.
71. Question: Explain the effects of globalization on disability rights and accessibility
measures all over the world.
Answer: The process of globalization has also impacted disability right and issues of
accessibility both positively and in challenging ways across the globe. On the positive
side, globalization has helped in such things as sharing of international standards and
frameworks of the UNCRPD and other disability rights legislation for adoption among
the various countries. It has also initiated inventions in the technical fields concerning
disability like the use of assistive technologies, as well as non-recognition of accessibility
standards that enhance disabled persons’ interaction with the global economy and
communication. But at the same time, globalization has also increased inequalities since
economic differences affect the accessibility of such progress in the developing countries.
The continuing cultural disparity and the disparity of political dedication additionally
position the implementation of the disability rights, which constitute a distinct but
unsteady process that has become more interconnected with time and now occurs on an
international level.
72. Question: In what manner are disability rights regulated in developed countries as
compared with the developing ones?
Answer: Due to the reason there is a higher level of dependency on law and order in the
developed countries as compared to the developing countries, the developed countries are
more favorable for disable persons in terms of legal action, proper enforcement and
accessibility than the developing countries where there are financial constraints and
disable friendly environment is not culturally accepted.
73. Question: Point out how technology can improve the lives of persons with
disabilities in learning, work, and other activities.
Answer: ‘Adaptive devices (like, Audio-tactile, augmentative communication and
mobility devices, etc. )’ make education, employment, social activities, and daily
activities easier for the disable persons.
74. Question: The strengths and weaknesses of integrating the persons with disabilities
into the sports and recreation programs?
Answer: Benefits of programs for participation in sports and recreation activities include
an increase in physical exercise and social interaction coupled with self-esteem, some of
the problems include issues of access, resource limitation, and issues of inclusion.
75. Question: Examine the benefits of inclusive education policies about the academic as
well as social development of learners with disabilities.
Answer: IE policies support and improve the teaching and learning of children with
disabilities so that they are included in schools; improve student’s academic performance
and to encourage social and peer interaction; and transcend prejudices and discrimination
in the school for children with disabilities.
76. Question: What are the significant guidelines for person-centered planning when
supporting people with disability?
Answer: Person-centered planning chance focuses on the person’s preferences, goals,
and choices towards the provision of support services for people with disabilities with the
ultimate aim of improving their quality of life.
77. Question: What aspects of disability relate to the challenges and disparities faced in
the area of healthcare?
Answer: Persons with disabilities face many barriers in healthcare including facility
accessibility, practitioners’ knowledge deficits, and restricted insurance options leading
to disparities in healthcare access, care received, and health status.
78. Question: Disability activism refers to the organized activities of disabled people
and or their associates in advocating for their rights and changes in societies in
historical and contemporary ways.
Answer: Disabled people’s activism is, therefore, the collective endeavor to fight for
rights, access and equality by disabled people and their supporters using strategies
ranging from picketing to legislation.
79. Question: A question that arises is whether there are insights into those
advantageous and disadvantageous approaches that companies have toward the
hiring or empowerment of employees with disabilities: what are the challenge and
opportunities that relate to the inclusion of employees with disabilities.
Answer: As groups of people with disabilities face certain obstacles such as
discrimination, inaccessible spaces, and inadequate accommodations, others recognize
staff diva nd Msibility, diverse views, and high productivity as such opportunities as
compliance with the rights of disability.
80. Question: Explain how other aspects of identity such as race, gender, and sexual
orientation influence disability, and the disability rights movement.
Answer: Intersectionality recognizes that, systemic aspects of discrimination and
advantage and experiences of disability and inclusion interact based on more than one
identity.
81. Question: What are the effects of disability to the family and family caregiving?
Answer: Disability may change the nature of family dynamics by increasing the amount
of care required, reinforcing family support, as well as posing financial, emotional, and
logistical problems to families and caregivers.
82. Question: Explain various factors related to aging while having disability; health,
social, and economic factors.
Answer: Elderly with disability is a chronic and multifaceted problem that focuses on the
interconnection between the physical, human, and social well-being and finances.
Physically, it is common to encounter additional health problems because of the
deterioration of one’s disability, as well as; the development of age-related diseases that
need attention to from professionals. As for socially, then ageing with disability may
make a person more lonely and helpless as during ageing, social circle may be reduced,
and, thus, loneliness may increase. Social factors remain an issue, whereby people may
be left with fewer chances of getting a job, expensive health costs, and no financial
stability, all of which reduces their life standard. Therefore, inclusive healthcare, support
from family and friends, and workplace adjustments are important facets that help to
reduce such issues and enhance aging for the disabled population.
83. Question: Regarding cultural beliefs and values about disability and support, the
following questions may be asked:
Answer: Views can involve disability as a medical model, where it is a problem that
individuals must overcome, or a social model in which disability is a problem that society
must address; it applies to utilization of supports, participation, and elimination of
prejudicial views.
84. Question: Discusses visibility, personal and/or cultural agency, and social justice as
it relates to disability-specific arts and culture.
Answer: Disability arts and culture has a significant function in increasing disabled
people’s visibility, cultural presence and thus cultural power and advocating for social
justice as it relates to disabled people. First of all, such works offer disabled artists and
their stories and voices a chance to enter socio-cultural mainstream. In this way,
disability arts change people’s perceptions of disability and disabled people, as they face
prejudices and misconceptions in society. Disability arts provide abilities to the people
through voice and different projections turned into arts which are a way of speaking when
and how other people feel. Disabled artists employ their talents to be who they are and
break down barriers that the abled society has set, and seize a chance to decide how the
society will look like. This personal agency is tied to the specific disability arts that
actively participate in the construction of a collective identity of disabled people and that
demands societal transformation. In the category of social justice, therefore, disability-
specific arts and culture, act as activism devices. They challenge social injustices, mental
health, and foster a call for humanity as well as disabled persons’ rights within cultural
domains. From singing and dancing shows, museum installations, writing and
screendance, disabled performers and cultural workers protest for change by demanding
policy modification which would enhance disabled people’s status and rights.
85. Question: Explain how the policy on institutionalization and deinstitutionalization
affects the lives of disabled persons.
Answer: The policy regarding institutionalization and deinstitutionalization is a major
social policy that changes the daily living environment and the degree of independence of
disabled persons. Originally, being institutionalized meant that a person with a disability
could be taken to a big, and sometimes separate, building with other people with similar
needs and get the care they required. Although these bodies were meant to support the
citizens, they social Nigeria’s residents away from community participation and afforded
them individual freedom and personal growth. However, institutional care compromised
a child’s care, protection and some of the fundamental human rights due to the following
reasons. On the other hand, deinstitutionalisation means a process to help disabled people
to live a normal life or in some other residental accommodation rather than large mental
hospitals. This policy focuses on the integration of the individuals within the community
while offering the required assistance and services to them. Finally, deinstitutionalization
supporters claim that the process of freeing people empowered them by giving more
rights to personal choice and human density, following new chances to find friends, jobs,
and active citizens’ lives instead of living in institutions.
86. Question: How does legalization for example the ADA and the UN CRPD shape
Disability Rights and accessibility Standards Internationally?
Answer: Policies provide protocols of non- discrimination, access as well as inclusion
and entrenched in the legislation to inform provision of policies and services as well as
society’s treatment of persons with a disability across the globe.
87. Question: What are the short-term and long term effects of ableism and
discrimination on the psychological and emotional states of persons with
disabilities?
Answer: Discrimination of disabled people in accessible employment due to ableism and
prejudice acts as tension sources leading to stress, anxiety, low self-esteem, and
psychological consequences therefore, there is the importance of supportive surroundings
and anti-discrimination measures.
88. Question: Explain how state-minority relations in the case of disability enrich
political identity formation, activism, and participation.
Answer: The first aspect of how state-minority relations in the case of disability
advances political identity formation, activism, participation is that disabled people in
their struggle bring an understanding of the ways in which they are disadvantaged within
the society. Due to prejudices and exclusion, people with disabilities are minorities which
means that they are grouped together and claim for similar rights. This collective identity
becomes the basis of political activism allowing people to fight for their right and change
laws and policies. This interaction between state policies and the concrete experiences of
the disabled persons determines how they regard themselves and their positions in the
society, and prompts them into political activity.
89. Question: How is disability pride a subversive or resistance of disability being
viewed as a pathology or a lack?
Answer: Disability pride enhances the understanding of the worth and value of disabled
persons and for rights, recognition, and respect for persons with disabilities.
90. Question: The following research question should be posed: Analysing the principle
of disability and the ethical concerns surrounding ART, what can be said about its
permissibility?
Answer: Ethical issues: These are reproductive rights, genetic testing consequences, and
disability, and the perception of the community towards selective abortion due to
disability.
91. Question: How do educational institutions function to foster disability
consciousness, accessibility and integration?
Answer: Campus facilities offer housing services or facilities, investigate disability
issues and ensure equal opportunity of students with disabilities in learning fulfilling and
accommodating spaces and equal opportunities in secession advocacy for learners with
disabilities.
92. Question: In what ways do disability studies help in analyzing and responding to the
structures that hinder the disabled population’s rights and integration?
Answer: Disability studies provide theoretical and methodological frameworks on
ableism, policies, and justice to fight for and destigmatize disability and the disablement
process.
Students also viewed