1 / 16100%
ACCT 211- FINANCIAL PRINCIPLES
Practice Material – Question and Answers
1. Question: What does the Time Value of Money (TVM) entail in finance?
Answer: The theory of time value of money is a financial concept that holds that, present money
is liked more than the same amount of money in the future due to the ability to generate value. It
is the key to the use of methodologies such as the discounted cash flow technique useful in the
process of decision-making concerning the provision of funds since all incorporate the cost of
capital.
2. Question: Distinguish between stocks and Bonds.
Answer: Shares have the nature of being security that gives the holder ownership in a firm,
entitling him/her to dividend payments, if any as well as exercising organizational votes where
applicable. Bonds, on the other hand, are debt instruments under which investors lend money to
an entity, say a corporation or government which then pays a fixed amount of interest at certain
regular intervals and returns the principal amount on the coupon’s redemption date.
3. Question: Discuss parts of the financial statement.
Answer: Income Statement (Profit and Loss Statement): This shows the Revenues, Expenditure
and Income, profits and losses during a given period.
Balance Sheet: This gives a picture of a company’s resources, claims against those resources,
and the equity of the company’s shareholders at a given instance of time.
Cash Flow Statement: This states the receipts and payments from operations, investments and
financing activities with in a certain period.
Statement of Shareholders' Equity: This indicates movement in the equity items for instance
common share, retained earnings and other comprehensive income for a period.
4. Question: Define risk diversification regarding investment.
Answer: This is the process of evaluating and selecting Investments across the entire spectrum of
available Investments to minimize the investor’s exposure to a specific investment or class of
Investment. It assists investors in reducing risk and possibly increasing their rate of return since
the investment is not centered on one stock.
5. Question: What is the role of a financial manager in a company?
Answer: A financial manager plays various roles, some of which are planning and controlling of
financial goals, preparation of the organization’s budget, management of cash and funds and
managing of resources and funds for investments. They seek to ensure that the firm’s finances is
as healthy as possible and increase shareholder wealth.
6. Question: Explain Equity financing and debt financing.
Answer: Equity financing means selling of ownership stakes in a company and this makes the
investor to have an expectation to share in the proceeds that the company will make in the future.
Debt financing, on the other hand, is the act of obtaining capital that is paid back along with
interest over time using loans or the sale of bonds.
7. Question: What is the effect of inflation though on the purchasing power of money?
Answer: Inflation leads to a loss of the real value of money as over time the amount of given
money will be worth less compared to current prices. This principle subscribes to the view that
for one to get returns in his/her investment that are higher than the inflation rate.
8. Question: Define compound interest.
Answer: This is a technique of calculating interest whereby the interest for the next period is
calculated by including the interest accrued in the past periods into the sum of the initial loan or
the principal amount. This causes the principal amount to grow at a very fast rate depending on
the agreed interest rate throughout the loan or any given period.
9. Question: What factors should one consider while assessing proposed investment
activity?
Answer: Such factors include the potential return on investment, the risk that is involved, the
liquidity of the securities and the time horizon and whether the securities meet the stipulated
financial objectives. This also concerns economic factors that characterize the investment, trends
within the industry of the investment, and aspects of regulation.
10. Question: Explain the definition and parts of the financial budget.
Answer: A financial budget puts down anticipated revenues and expenditures for a given period.
This indicates that it assists different persons or different companies with control of money,
planning its spending and gaining financial objectives. They could be such as income estimation,
non-recurring and recurring expenses, amount to be saved, and back up plans a business intends
to have.
11. Question: What is the main distinction between gross income and net income?
Answer: Gross income can also be known as gross revenue or total revenue this refers to the
total amount of income earned before deduction of any amounts for instance tax. Actual income
also referred to as take home pay may be simply defined as the amount of gross income less end
number of deductions arrive at the usable in everyday life figure of income.
12. Question: What do you mean by the word liquidity and why is this factor vital in
overseeing the financial structure of an organization?
Answer: Liquidity therefore refers to the efficiency of the given asset in being translated into
cash in the market without important losses. In monetary resources, it is necessary to meet the
short-term obligations, emergencies, and the generation of the necessary funds for the investment
operations based on the indicated goals and without a negative impact on the distant perspective.
13. Question: What is meant by financial ratios?
Answer: Financial ratios are commonly defined as numeric values that are used to examine and
evaluate an organization’s performance and condition. These ratios are based on the information
that is disclosed in the firm’s balance sheet, income statement, and statement of cash flow and
they assist the investors, the creditors and the managers of the firm in their assessment of the
firm in terms of its soundness, efficiency, profitability, liquidity and solvency.
14. Question: Define what depreciation is in accounting.
Answer: Depreciation therefore is a process of charging pre-determined costs of a fixed asset to
the respective period in account to expense it in the period the benefit is received. It enables the
business to write down the cost of assets proportionately, which is in line with the proportionate
use or the rate of obsolescence. Some of the methods used to write off the assets over its useful
life are: straight-line, reducing balance, and unit of production.
15. Question: How can financial institutions be defined and more specifically what is
their function within the economy?
Answer: Financial institutions help people to save their money or invest it to other people by
channeling money between savers and borrowers, and handling money by lending, and investing
among others, and are central to economic growth by managing the risks and resources.
16. Question: Explain what is meant by asset allocation in investment planning.
Answer: Investment planning allocation is the percentage distribution of an investor’s assets
across various classes these include equities, fixed-income securities, cash, real estate and
commodities. The objective of the allocation of assets is to achieve the highest utility from the
risk-reward perspective concerning the ability of the investor to bear the risk, the financial plan
and the time horizon of the investors.
17. Question: Working of a stock market index and its significance for investors
Answer: A stock market index is an average of a selected number of shares hence it represents a
fraction of the entire market. Indices all serve as tools that help investors to examine the
tendencies in the market, compare performance and analyze the returns to be expected in the
market.
18. Question: What determines the interest rate of an economy?
Answer: The fundamental function of defining an interest rate in an economy is mainly based on
the concept of supply and demand forces in the marketplace. Some of the components that
determine interest rates include central bank policies, regulations involving monetary policies
together with benchmark interest rates, anticipated inflation rates, projected economic growth,
level of government debts as well as general world economic factors. The central bank controls
short-term interest rates by changing its policy rate: the federal funds rate in the United States’
case; this change impacts longer-term rates set in financial markets. Hopes and anticipations
concerning inflation and general economic prospects determine the relative attractiveness of the
investment about its risk, and hence, the average rate of interest in an economy.
19. Question: What does hedging mean in risk management?
Answer: Hedging is the practice of using other securities for instance derivatives, options and
futures to reduce the existing risks on assets and liabilities on account of a price change. They
include proving ways by which it can help businesses and investors by reducing risk so that an
organization may be shielded from extra volatile financial positions.
20. Question: Explain steps in financial planning and its significance for the person and
enterprises.
Answer: Financial planning is a discourse on the financial objectives, steps towards developing
the right financial plan, forecasting of the amount of cash available, methods of saving for future
use, and the ways of avoiding financial losses through insurance and formulation of estate. On
the personal level, it assists people to build efficient financial security and on the corporate level
it fosters sustainable growth of the business.
21. Question: In referring to financial markets, what do credit ratings serve?
Answer: Credit rating refers to the evaluation of its subscriber as per his capability to pay back
the amount of credit. Ratings have implications for borrowing rates for the entities being rated,
investors’ confidence and financial markets. Inversely, credit risk implies lower ratings and thus
the two are inversely related to each other, whereby, higher ratings point to lower credit risk and
vice versa.
22. Question: What do you understand by the term opportunity cost in the field of
finance?
Answer: opportunity cost is defined as the profit or gain expected to be derived on the invested
or cost of the opportunity in terms of the time invested in the project by the individual or
investor. It represents the use value of the last item that is sacrificed when opting for a certain
decision.
23. Question: What should an investment portfolio caibrate in order to be well-
diversified?
Answer: In the context of portfolio, diversification implies the use of a varying range of
securities and relating them to various categories such as stocks, bonds, property and many
others, industries, countries and methods of investing. It seeks to decrease the general risk level
by counterbalancing the losses from one area by gains in another area which in the long-run may
make a positive impact on portfolio performance.
24. Question: Explain what financial leverage means and how it can effect business
organizations.
Answer: Another component is financial leverage which is defined as the use of borrowed funds
(debt) to fund investment or total operations. It can increase returns on equity but on the other
end it raises the firm’s financial risk given the fact that interest has to be paid without regards to
sales. Ideal leverage is gotten when the prospect of earning high revenues is measured against
those that the organization has to make to pay back the debts.
25. Question: What are checks of financial regulation in the context of market
management and stability?
Answer: Financial regulation is designed to set some guidelines and parameters that enable the
general public to understand, criteria and practices of financial industries and institutions to
avoid malpractices and risky investment decisions that could lead to financial crises. Its
objectives include the fight against fraud, the reduction of systematic risks, the protection of fair
competition and the protection of stakeholders’ interests.
26. Question: Explain what corporate governance is and why it matters for the investor.
Answer: Corporation governance is the structure that proclaims the proper functioning of a firm
or a company in the public interest. It provides measures for governance, there is audibility,
responsibility and high ethical standards, hence improving investors’ and shareholders’ faith,
thereby bettering the long-term value of the businesses.
27. Question: What are the effects of economic globalisation on the global financial
markets and investment?
Answer: A key component of economic globalization is the liberalization of trade and economic
cooperation across the countries’ borders and financial integration. It creates new opportunities
to invest in sales and marketing, helps spread risks and opens a window to the world economy
that implies compliance with international standards and tendencies.
28. Question: What are some of the important principles of sustainable finance and
investment?
Answer: Sustainable finance entails the advancement of investments that take into account the
impacts arising from sustainability principles such as environmental, social, and governance
factors in addition to the possibility of achieving reasonable returns. Some of the principles
include, environmental conservation, careful investment practices, disclosure and governance in
corporate conduct and investment management.
29. Question: What is tax planning and why it is helpful for taxpayers?
Answer: It can therefore be deduced that tax planning entails the sober planning for a course of
actions aiming at reducing taxes payable within the legal requirements. Some of the benefits that
arise from engaging a tax consultant include; litigation of after taxation income, control of cash
flows, and optimizing the contracts to minimize tax incidence and or adhere to tax laws.
30. Question: In what way does the rates of exchange affect the import/export of goods
and services together with investment?
Answer: Exchange rates refer to the rates at which one country’s currency can be exchanged for
that of other countries: prices of products and services in the global market, export viability, and
foreign income returns. There is always value movement in the foreign exchanges where
exchange rate changes act as sources of either opportunity or threat for corporate organizations
and investors.
31. Question: Identify the major goals of financial management for organizations?
Answer: These goals are to build optimum wealth for the shareholders, create high profit, utilise
capital in the right manner possible, ensure that the firm is always liquid, and should also look
for ways to achieve sustainable development in order not to face financial difficulties in future.
32. Question: Discuss the mechanisms of financial markets in the economy.
Answer: Financial markets involve the market through which financial assets like shares, bonds,
currencies and other tangible items are sold and bought. They help in the allocation of capital,
liquidity management, determining prices to market and also assisting businesses and
governments in their fund raising activities in support of investments and operations.
33. Question: What measures can be used by the Federal Reserve to affect the
economy?
Answer: Federal Reserve also controls and sets the interest rates, the amount of money floating
in the market and the borrowing rates by employing the open market operations of buying and
selling government securities. It guiding principles are intended to maintain price stability,
achieve maximum employment and moderate long-term interest rates.
34. Question: What is 401(k) retirement plan and what are the advantages for the
employee?
Answer: 401(k) plan, it is stated that a 401(k) plan is an employer-sponsored retirement savings
plan. A portion of the employee’s pre-tax income can be contributed and the money accumulates
tax-free until it is withdrawn. Employers often have to match contributions which gives the
employee more retirement saving motivation.
35. Question: Financial advising is a vital element in the management of an individual’s
financial life, so what exactly do financial advisors do?
Answer: This is usually in form of investment advice , planning for retirement, on how and
when to plan for the family, taxes, and insurance according to the wish and ability of the client.
They assist the clients to come with sound decisions and require them in carrying out elegant
operational issues.
36. Question: Explain behavioral finance and how it can affect investment activities.
Answer: Behavioral finance is a part of finance that blends psychology into the existing finance
theory that focuses on how cognitive and emotional responses and social trends affect the
decisions and performance of investors. Paying attention to behavioral aspects allows the
investors to base their decisions on appropriate, good investment choices.
37. Question: How does the business cycle propel or averts the performance of every
economy and financial markets?
Answer: Business cycles are identified as changes in the level of economic activity to periods of
expansion, peak, contraction, and trough. It determines consumers’ expenditure and their
expectations, corporate investment, employment status, and interest rates, hence, controlling the
general economic returns and market trends.
38. Question: Discuss what cost of capital means and why it is relevant to manage
investment decisions.
Answer: Cost of capital is the cost that is incurred by the firm to attract funding from capital
markets for the investment. It includes costs of equity and debt, which equals the cost of funds’
investment into other similar risky assets. Cost of capital is a tool employed for the evaluation of
the feasibility of a project and the decision-making process in capital investing.
39. Question: What are the factors to consider when investing or choosing a personal
savings account?
Answer: These factors include interest or investment yield, charges and commission, access and
convertibility, security, risk factor, tax position, and conformity to the individual’s financial
objectives and period.
40. Question: What is the main distinction between a regular IRA and a Roth IRA?
Answer: A traditional IRA enables an individual to contribute with pre-tax earnings (tax
advantaged) but later taxed as ordinary income upon withdrawing in retirement. A Roth IRA
allows for contribution of money that had been taxed and the money is taken out when one
retires without being taxed, if some conditions are met. Since both are favorable, one has to
determine the best depending on the present tax conditions and future taxation worries.
41. Question: Explain the meaning of the dollar average cost method of investing.
Answer: Dollar cost appears to involve the systematic purchase of investment, in the same
amount (it can be periodically, for example, monthly). It achieves the goal of cutting down
fluctuations in share prices in the market; this approach may lead to the average cost of shares
per share being deflated in the long run hence improving investment returns.
42. Question: Explaining how diversification decreases investment risk form three
different aspects.
Answer: It expands investment capital across asset classes, industries, securities and geographic
to minimize on the total risk from a single investment. It tries to balance risk and return in the
portfolio which may lead to improved stability and/or better returns of the portfolio.
43. Question: In corporate reporting what are the type of financial statements?
Answer: Financial statements include the income statement or profit and loss statement, the
balance sheet otherwise known as the statement of financial position and the cash flow
statement.
44. Question: Describe Financial Ethics and why practical implementation is relevant
for the financial professional.
Answer: Financial ethics deals with aspects of right or wrong in the analysis of financial results,
and business decision making. They make the leaders accountable to the stakeholders and
maintain the reputation and sustainability of the organizations and financial markets.
45. Question: In what way are exchange-traded funds (ETFs) dissimilar to traditional
mutual funds?
Answer: ETFs are mutual funds listed on the stock markets, which aim at replicating the indices
or a given category of securities. They include real-time trading, cheaper costs and taxation as
compared to mutual funds as they are aggressively managed and priced only once in a day
depending on NAV.
46. Question: Discuss the responsibilities of a financial planner in a person’s financial
decision making process.
Answer: A financial planner obtains information on clients’ needs and preferences, financial
capabilities, and current financial status to create plans. It has strategies on how to budget, invest,
retire, manage taxes, and provide for the family or loved ones with the intention of achieving the
best result known as financial freedom.
47. Question: What factors determine the value of a firm’s shares?
Answer: The factors for valuation include growth rates for earnings, profitability, condition of
the industry, position in the industry, quality of management, condition of the economy and the
rates of interest in the economy, and the sentiment towards the stock. These value-based
techniques of analysis may include P/E ratio, DCF and comparable company analysis.
48. Question: Describe the concept of corporate social responsibility and its effects on
the strategy and operation of the contemporary enterprise.
Answer: Corporate social responsibility is defined as a company’s management responsibility to
implement moral and legal practices and to enhance the quality of the company’s social impact.
It entails coordination of social, environmental as well as the economic factors into strategic
plans, building confidence among the stakeholders and promoting the sustainability of
corporations.
49. Question: In what ways does behavioral economics impact the customer activity
regarding their money?
Answer: Behavioral economics focus on investigating economic behavior by examining how
psychological factors, prejudices or preconceptions, and social influences elaborate the behavior.
For that reason, it contributes to understanding why people can make poor monetary decisions
and points to improving these decisions by using postures and sanctions.
50. Question: What are the principal elements to be taken into consideration in building
a sound investment portfolio?
Answer: Components include diversification to various classes of assets and sectors, adherence
to the investor’s risk appetite and investment objectives, rebalancing periodically to ensure one
gets back to the desired asset allocation, and taxes, and having a long-term investment horizon to
enable one ride out market cycles.
51. Question: Define the time horizon regarding the planning of investments.
Answer: The time horizon means the period within which an investor expects to gain liquidity
for the investment, which require cash. In this case it determines where to invest, how much
money to invest, and how frequently to invest; the longer the period the higher the company’s
willingness to make bolder aggressive investments for growth.
52. Question: FDIC in conjunction with the Federal Reserve protects depositors in the
United States in the following way;
Answer: Deposit accounts in member Banks are insured up to a specific limit of deposit amount
per depositor per bank which is usually $250,000 and this acts as a guarantee that one’s money
with the Bank is safe in the event of Bank collapse or bankruptcy.
53. Question: Explain what a budget deficit is and the effects it might have on
government spending.
Answer: Budget deficit is said to occur when there is extravagance of expenditures over
revenues in a fiscal period. It raises government debt which may elevate borrowing cost,
decreases fiscal space and the implications it has on stability of the economy and formulating
policies.
54. Question: How does forecast financials help in business planning and how is it used
in business decision making?
Answer: Forecasting is the estimation of potential financial results of the business in the future
according to the past records, and trends in the market as well as the assumed economic factors.
It is used in the processes of budgeting, investment planning, resource deployment, and strategy
formulation in order to accomplish organizational goals.
55. Question: In what way does the risk return relationship apply to the idea of
investment?
Answer: The risk-return relationship postulates that the higher the potential return of the
investment the greater the risk involved. Portfolio managers must therefore evaluate the level of
risk that an individual is willing to undertake, the time that the individual can invest on the
acquisition and the goals that the individual has placed in as far as monetary wants are concerned
to arrive at the correct risk/reward ratio.
56. Question: What are some of the factors that affect expenditure by consumers within
an economy?
Answer: Some of these are disposable income, consumer confidence index, the interest rates
critical for determining the cost of borrowing, employment rates and wage inflation rates,
inflation rates that determine the purchasing power, demographics, and consumer culture.
57. Question: Differentiate between the use of financial derivatives in hedging and
speculation.
Answer: Financial derivatives are processed-based instruments within which the value of the
product in question is dependent on an underlying financial instrument, index, or rate. They act
as cover against prices risks (futures, options) and they are speculative tools for the investors
who wish to make gains out of fluctuating markets.
58. Question: The manner which behavioral psychology impacts the character of
investment and market?
Answer: Behavioral finance looks at how and why individuals make decisions and therefore,
brings out the effects of cognitive biases, feelings, and the social components which create flaws
in the investment market, trends which include the herd mentality, overweighting of information
and effects of news, and momentum trading.
59. Question: What is Mutual fund and why it is beneficial for individual investors?
Answer: A mutual fund is a company that investors pool their money and invest it in securities
such as stocks and bonds or other securities on behalf of the investors chosen by expert fund
managers. The following are the benefits: diversification, professional management, high
liquidity and ability to invest in different forms of assets without the whole ownership of them.
60. Question: How are fixed income securities and equities different?
Answer: This is generally in form of bonds these are fixed income securities which offer fixed
interest and principal return, and therefore are considered as income securities with little risk.
Equities are part-ownership in a business firm, whereby returns depend on the company’s
financial performance and earnings possibilities together with fluctuations in price.
61. Question: What is systematic risk and how do investors including those with
investment portfolios benefit from their understanding of systematic risk?
Answer: There is market risk also known as systematic risk this is risks that are associated with
the market or a certain segment of the market such as business cycles, fluctuations in interest
rates and even war and floods among others. Thus, it may be said that although the concept of
diversification lessens systematic risks to an extent, it cannot overcome them completely.
62. Question: In what ways can the users of financial statements evaluate the business’s
performance by interpreting these documents?
Answer: Analyzing the financial statement of organizations can highlight issues such as revenue
and cost, gross and net income, current ratio, debtor’s ratio, and the level of financial risk. The
stakeholders apply them for decision making, investment appraisal, credit rating, and
measurement of operational performance.
63. Question: Explain the functions of a central bank in implementing the monetary
policy and maintaining the stability of the economy.
Answer: Monetary authorities such as the central bank, for instance, the Federal Reserve in the
United States manage money supply through the use of interest rates and Open market
operations. Its objectives include low inflation, full employment of resources and moderate and
lasting growth of the productive assets.
64. Question: What are the factors that might lead to change in interests rates in an
economy?
Answer: Some of them are the policy set by the Central Banks, inflation forecasts, the economic
growth rates in the place, the international economy, political instability, and the demand for
credit among others. Variation in interest rate affects the cost of borrowing as well as the returns
on investments and expenditure on consumer goods.
65. Question: Discuss the Time Value of Money including its use in helping people to
make financial decisions.
Answer: TVM understands that money has a varying worth as a result of the existing factors like
inflation and opportunity cost. It is used in decisions where investments, loans, and savings are
being undertaken by accounting for the value of money today from future cash receipts and
evaluating the net profitability of money over time.
66. Question: In what ways does leverage magnify the yields and the associated
volatility of investment portfolios?
Answer: Gearing arises when investors employ debt financing to boost investment in securities
and, in the process, potentially increase returns when assets’ prices go up. But it also amplifies
the losses in case of decline in the value of investments; there is need to manage risks together
with costs of financing.
67. Question: Explain what capital budgeting implies and why it is crucial in business
finance.
Answer: Capital budgeting is the process of analyzing and approving the long-term investment
proposal that has strategic fitment with the organization’s objectives and returns greater than the
cost of capital. Tools like NPV, IRR, and Payback period look into determining how profitable a
project is likely to be.
68. Question: What are the major concepts of financial planning for personal and
household use?
Answer: These are; goal setting which involves the creation of clear financial objectives,
budgeting, saving and investing, use of credit, use of insurance, retirement planning, and finally
the need to reassess and redesign according to the existing circumstances.
69. Question: How does behavioral finance try to accommodate the discrepancies
between the concept of rationality and investing?
Answer: The domain of behavioral finance defined emotions, psychological factors which make
investors act irrationally including overemphasizing on the events, going with the flow, or
replicating observed trends instead of focusing on values.
70. Question: What has to be defined as components of the personal financial plan at
the retirement stage?
Answer: They are predicting or projecting expenses after retirement, as well as, identifying the
retirement pay, pension, Social Security, etc, setting savings targets and goals and diversifying
the investments for income and growth for health care and long-term care costs.
71. Question: Explain what is understood by the term Asset Allocation and why it is
important in the manner in which investment policy is followed.
Answer: Asset allocation therefore involves proper distribution on the investment divided it into
equity, fixed income and cash & equivalent concerning risk tolerance, investment period and
investment goals. Some of the aims are trying to match the risk and the return status, attaining
the highest level of portfolio, and managing market exposure in general.
72. Question: Turning to the second aspect of interest, how does compounding lead to a
long-term idea of, or concept of, wealth preservation?
Answer: Compound interest refers to the situation where the interest income generated can also
earn its own income, in this case it leads to the accumulation of wealth at a faster rate. The
former is pointed at the details of path, the constant reinvestment of the profits, and at the long-
term view in so as to achieve the multiplication of the outcome.
73. Question: Enumerate the advantages of using insurance in addressing an
individual’s fiscal plan.
Answer: The insurance products that are intended for protection following the various sorts of
unexpected occurrences include the life, health, property, and disability insurances; these
insurance products can help in ensuring the income of people, their assets, and liabilities, and
their confidence in such insurance products and the ability to reduce some risks.
74. Question: What are the opportunities and threats associated with the investment in
real estate market?
Answer: These include rental receivables, appreciation of rental property value, diversity in
investment and tax equity (for instance depreciation recoverable). These are business risks
associated with commodities including fluctuation in price of commodities, cases when
properties are not occupied, fluctuation in costs of maintenance, issues of solvency and
fluctuations of legal requirements concerning lease agreements.
75. Question: What do you understand by Corporate Governance and why is it
important in the financial markets particularly for investors?
Answer: Corporate governance entails the management of a business organization with
provisions aimed at supervising the organization. We will be able to minimize shoddy deals, the
executives’ embezzlement of corporate funds and other cases of corporate misdeeds; the
paramount interests of the shareholders are protected; and investor confidence is boosted thus
achieving sustainable value.
76. Question: In what way does ethical investing play an important role in arriving at
the investment decision?
Answer: Sustainable investing (for instance, SRI, impact investing) is the incorporation of ESG
factors along with the traditional financial parameters. This fits investments in terms of personal
principles or social objectives to encourage sustainable use and change business conduct.
77. Question: Explain the functions of the financial intermediaries such as banks, and
investment firms in the financial markets.
Answer: Financial intermediaries enable the channeling of funds between the suppliers of funds,
those are the savers, and the users of funds also called the borrowers or investors through
services they offer such as loaning, investment, underwriting and advisory services. They
facilitate the markets, improve the liquidity, and availability of funds for business ventures and
people.
78. Question: What are the useful parameters that those who are planning for
education expenses must consider?
Answer: Some decision influencers are predicting costs of education in the future, looking at
other saving plans such as 529 plans and education IRAs, looking at financial aid opportunities,
understanding the investment for growth and lastly; seeing the education fund as a factor among
other hopes and aspirations.
79. Question: How do measures like the Gross Domestic Product (GDP), growth, and
the unemployment rate affect the different financial markets and choices to invest?
Answer: They have a direct impact on the economic markets and the investment processes.
Gross domestic product is an indicator of the economic health and the size of an economy
affecting investors’ expectations of earnings. As the level of gdp rises so does the corporate
earnings which increase the business revenues and consumer expenditure leading to better
performance in share prices. On the other hand, slow economic activities signified by low GDP
growth rates coupled with high unemployment level cause investors to look for safer investments
in form of bonds or defensive stocks. Governmental bodies such as central banks may also
change interest rates based on specified economic indicators, influencing the yields and cost of
borrowing on bonds, as well as investors’ decisions on investment across different asset classes.
Hence these economic indicators are important for investors to guide them in the channeling of
funds by the anticipated or expected economic environment.
80. Question: What is the first distinction between the two types of retirement plans
401(k) and the Roth 401(k) plan?
Answer: A standard 401(k) lets pre-tax contributions, which minimizes the taxable income for
the year of contribution, however the distributions in retirement are taxed on a common income
scale. A Roth 401(K) receives contributions that are made after taxes, these withdrawals are tax-
free in the retirement age, certain conditions apply.
81. Question: Explain the meaning of risk tolerance and its significance when making
an investment decision.
Answer: Risk tolerance is the ability and willingness of an investor to handle changes in returns
in an investment. Regarding operations, it impacts the quantities of assets that are bought, the
strategies that are used to invest and the distribution of the overall portfolio by the financial
needs, and capabilities of the individuals.
82. Question: What are the consequences of inflation explained for purchasing power
and investment income?
Answer: Inflation diminishes the value of money with time and as a result diminishes the value
of prospective money flows and investment profits. Since the return on investment is the goal,
investors desire investments that exceed the rate of inflation to build and maintain real wealth
over time.
83. Question: Define and discuss credit score and how it applies to a person’s financial
life.
Answer: Credit score is a numerical rating that reflects the ability of a person to handle his or
her present and past credit, as well as the volume of owned credit, his or her behavior in terms of
credit repayments, etc. It determines the conditions of receiving a credit, the rate of interest on
the loan, insurance premiums, and rent agreements.
84. Question: Financial advisors can also be involved in the planning at the retirement
stage; what do they do?
Answer: They assist in planning on retirement goals, retirement costs, strategies of saving for
retirement, determination on when to withdraw from retirement accounts, selection of
investments for income and growth, taxation, and sources of retirement income.
85. Question: Explain how dividends fit into the investment portfolios.
Answer: Dividends are cash and stock distributions from profits made by the company to the
shareholders. They offer fixed income, improve overall return, and indicate sound financial
health and management’s optimism; the income can be reinvested for compounding.
86. Question: In what ways does the risk management concept relate to the business of
personal finance?
Answer: Risk management in the sphere of personal finance presupposes the definition of
financial risks including income loss, fluctuations in the market, and various essential and
unexpected expenses; Risk management entails the use of insurance, creation of necessary funds
including an emergency one, and diversification to minimize possible negative impacts
concerning goals and securities in the field of the individual’s finances.
87. Question: What are the differences in investment returns assessment using time-
weighted and money-weighted approaches?
Answer: The two different methods of evaluating investment returns are time-weighted return
(TWR) and money-weighted return (MWR). TWR determines the rate at which the value of a
portfolio changes over a period in a way that is immune to cash inflows or outflows into or out of
the portfolio at any time. It relates only to the return on the investments and therefore it is
capable of being used to compare the performance of different managers or different strategies.
On the other hand, MWR changes ratio and magnitude of cash flows to account a value by
which, in terms of investor’s actual cash flows, the IRR portfolio is different from the mark-to-
market model. MWR is more relevant to the investor’s exposure and choice as it relates to the
timing of the investment decisions and selling down activity but the ratios can be distorted by the
size of the cash flows during any given period making comparisons between portfolios more
challenging.
88. Question: What determines the rates of interest on Mortgages and how has this
impacted the market?
Answer: Economic factors such as inflation, economic growth, the policies of the central bank
and its interest rates, borrowers’ creditworthiness, the characteristics of the loan such as the
quantity of the loan, down payments, repayment periods, and market factors that deal with the
demand of mortgage-backed securities.
89. Question: Explain on the concept of liquidity risk and how it affects parties
interested in investment.
Answer: Liquidity risk is the risk of an asset/ security not being sold easily in the market due to
market conditions/ inadequate number of buyers or restrictions imposed. It influences
investment, price, and financial management especially Operation's ability to meet its
obligations.
90. Question: In what way does the process of asset liability management (ALM) help
the financial institution to manage risks?
Answer: ALM is a technique of managing assets and liabilities that aim at achieving an optimal
relationship between the maturity of the assets and needs of the liabilities so that interest rate risk
or liquidity risk and the cost of funds, wherever may be can be minimized. It assists the banking
industry in enhancing productivity, quick and easy access to cash resources and legal
compliance.
91. Question: Explain the concept of ETF and especially their place among the other
investment options.
Answer: ETFs are investment funds listed on the stock exchange that tracks an index, a
commodity or a sector. Some of the advantages are; that they provide diversification, the ability
to trade during the day, cheaper assets, tax advantages, and access to different classes of assets
and market segments.
92. Question: What advantages of the strategy of tax-efficient investing to the investors?
Answer: Tax-efficient investing reduces overall taxes in the following ways; Asset location, tax-
loss harvesting and Shelving of capital gains, and using tax-shaded investment products for
instance; IRAs, 401(k)s.
93. Question: Describe what is meant by net asset value and its relevance in mutual
funds.
Answer: NAV stands for Net Asset Value and is the value of per share of a mutual fund less
liabilities and is arrived at every day after the market closes. It sets the purchase price that
investors use to acquire or sell fund shares and includes the fund’s performance and the worth of
every share unit.
94. Question: What distinguishes active investment management from passive
investment management?
Answer: Active strategies imply the intentional choice of investments and frequent portfolio
rebalancing to exceed the market indices’ performance, which entails research and management
skills. Passive strategy is commonly used to mimic the indexes while trading as few stocks as
possible, thus it has lower fees and tracking errors.
95. Question: Explain what is meant by the term Corporate bonds and their function
within the capital markets Subtopic.
Answer: Corporate bonds are fixed-income securities sold to the public by companies to finance
their business ventures with an agreement of paying a specific amount of interest over a stated
period and pay back the original amount on the bond’s maturity date. REITs generate revenue for
its owners, increase portfolio diversification, and have credit risk and yields to invest.
96. Question: Analysing the topic of behavioral economics, how does it affect the
spending and savings of consumers?
Answer: Behavioral economics delves into heuristics influences in the decision making
processes such as cognitive prejudices, feelings, and societal pressures. It spans from impulsive
buying, delaying to save and making inefficient monetary decisions and outlines ways to make
appropriate decisions.
97. Question: What are the effects of new technology solutions on finances and markets,
for instance, the emergence of fintech?
Answer: In this case, technology in the form of financial technology is regarded to have changed
financials and markets immensely. Looking back at the years, fintech has enhanced the
effectiveness and availability of services related to financial transactions since they are
economical and offer better satisfaction to the customers. Most fields have adopted new systems
and innovation such as the blockchain system for new securities as well as new models of
business other than the bank models. However, concept like low-cost trading and automated
advisory services have also increase the access of more people through freed up fintech.
However, they also present challenges like the regulation challenges which are associated with
Fintech firms, the cyber security menace that threatens the existence of these Fintechs and the
potential of destabilizing the incumbent banking systems in the market.markets.
98. Question: In what way does ethical investing support the idea of sustainable finance
and corporate responsibility?
Answer: Sustainable investing involves including factors such as environmental, social, and
governance considerations in investors’ decision-making processes, and thus supports
sustainable management of the world’s resources, good corporate governance, and responsible
conduct. With regards to social responsibilities, it helps to align investors’ ethical standards, with
the financial objectives put forward, affecting corporate planning and by extension, social well-
being.
Students also viewed