PHL 111 Module Three Study Guide: Language and Communication
Course: Introduction to Critical Thinking
1. _____ is a system of communication that involves a set of arbitrary symbols, whether
spoken, written, or nonverbal.
Answer: Language
2. Which of the following is a characteristic of a good definition?
a. Obscurity
b. Clarity
Answer: Clarity
3. People who are able to clearly communicate their needs but also know their limits use
the _____ style of communication.
Answer: Assertive
4. When on the witness stand, Josiah did not tell the truth and made a false statement in
order to save his sister. What did Josiah most likely do?
a. Lie
b. Disclose
c. Persuade
d. Imply
Answer: A- Lie
5. Human language is a _____ construct.
a. Philosophical
b. Psychological
c. Physical
d. Social
Answer: D- Social
6. A good definition is clear and _____
a. Circular
b. Complicated
c. Understandable
Answer: C- Understandable
7. In which style will a communicator who is confident and has high self-esteem generally
communicate?
a. Passive
b. Assertive
c. Passive-Agressive
Answer: B- Assertive
8. A _____ is a deliberate attempt to mislead without proper consent of the target.
Answer: Lie