1 / 3100%
CJ 210 Module 3-0 Quiz
Course: The U.S. Correctional System Southern New Hampshire University
1. Many people are responsible for the safe and efficient operation of a correctional
facility. Match each person with their responsibilities.
a. Manages the prison budget in addition to other administrative responsibilities.
Answer: Business Administrator
b. Manages areas of the prison related to medical, religious, recreational, and
educational activities. Answer: Assistant Warden of Programs
c. Oversees all aspects of the prison and may delegate some responsibilities to
assist wardens. Answer: Warden
d. Manages areas of the prison related to laundry, security, diet, and maintenance.
Answer: Assistant Warden of Operations
2. Which of the following statements about prison entry are true? Select all that apply.
a. Initially, all prisoners are sent to maximum security and moved after demonstrated
good behavior
b. Initial classification includes many assessments to determine appropriate
placement
c. Initial classification is based on race to avoid race-related violence
d. Initial classification balances the security needs of the prison with the treatment
needs of the individual
Answer: B- Initial classification includes many assessments to determine appropriate
placement, and D- Initial classification balances the security needs of the prison with the
treatment needs of the individual
Explanation: To ensure proper placement, several examinations are performed during initial
classification. Objectives of classification include separating criminals into groups based
on their probability of violence and escape as well as their needs regarding available
correctional services, and the physical safety of the prison.
3. Which of the following is true about the Fourth Amendment? Select one.
a. It guarantees a defendant a speedy and public trial
b. It bars illegal searches and seizures
c. It prohibits obtaining confessions unfairly
d. It bars excessive fines or bail
Answer: B- It bars illegal searches and seizures
4. Many models are used to explain prison culture. Match each model with its
description.
a. A model that views the losses experienced by an inmate as one of the costs of
imprisonment. Answer: Deprivation model
b. A model that suggests that prison culture is influenced by situations rather than
remaining constant. Answer: Situational model
c. A model that suggests that the influences prisoners bring into the prison affect
their process of imprisonment. Answer: Importation model
d. A model that contends that the management style of the prison sets the stage for
prison culture. Answer: Administrative control model
5. Which term refers to the process by which inmates learn and internalize the customs
and culture of prisons? Select one.
a. Adjustment
b. Prisonization
c. Orientation
d. Deprivation
Answer: B- Prisonization
6. True or false: A prisoner who is likely to become a security problem is one who is
treated fairly and with respect.
a. True
b. False
Answer: B- False
7. Which Supreme Court case made it clear that unannounced cell searches were
necessary for the security and order of a jail or prison? Select one.
a. Whitley v. Albers
b. Moore v. People
c. Hudson v. Palmer
d. Bell v. Wolfish
Answer: D- Bell v. Wolfish
8. True or false: Proactive wardens hold that an anticipatory and preventive approach is
fundamental to maintaining institutional control.
a. True
b. False
Answer: A- True
9. Who in the correctional administration holds the responsibility of developing new
training programs and making changes in job assignments when necessary? Select
one.
a. Chief case manager
b. Correctional line manager
c. Warden
d. Human resources officer
Answer: C- Warden
10. Which of the following are benefits of an inmate classification system? Select all that
apply.
a. It assures the most appropriate services for persons with special needs
b. It helps ensure a safe environment for both staff and inmates
c. It places persons with similar interests together
d. It helps avoid providing inmates with more services than they really need
Answer: A- It assures the most appropriate services for persons with special needs, B- It
helps ensure a safe environment for both staff and inmates, and D- It helps avoid providing
inmates with more services than they really need
Students also viewed