1 / 3100%
CJ 210 2-3 Quiz
Course: The U.S. Correctional System Southern New Hampshire University
1. Which of the following are true of determinate sentencing? Select all that apply.
a. It has been criticized as a factor in prison overcrowding
b. The judge imposes a fixed term of incarceration
c. A parole board decides when to release an inmate on parole
d. The offender will serve a range of years as determined by the judge
Answer: A- It has been criticized as a factor in prison overcrowding, and B- The judge
imposes a fixed term of incarceration
2. Which of the following is the correct definition of an indeterminate sentence? Select
one.
a. It is one that must be served for an exact period of time
b. It is one that permits early release after the offender has served a required
minimum portion
c. It is a sentence determined by a state or federal government for a specific criminal
act
d. It ensures that people who commit similar crimes receive similar punishments
Answer: B- It is one that permits early release after the offender has served a required
minimum portion
3. Which of the following are true of indeterminate sentencing? Select all that apply.
a. It has been criticized for giving too much power to the parole board
b. Inmates can be released early due to overcrowding
c. A sentence is imposed for a crime, but the offender is not given a definite
sentence
d. It is a fixed term imposed by a judge
Answer: A- It has been criticized for giving too much power to the parole board, and C- A
sentence is imposed for a crime, but the offender is not given a definite sentence
4. Which of the following is the correct definition of a presumptive sentence? Select one.
a. It is a sentence determined by a state or federal government for a specific criminal
act
b. It ensures that people who commit similar crimes receive similar punishments
c. It is one that permits early release after the offender has served a required
minimum portion
d. It is one that must be served for an exact period of time
Answer: A- It is a sentence determined by a state or federal government for a specific
criminal act
5. Which of the following activities is believed to reduce incarceration rates? Select one.
a. The plea of “nolo contendere”
b. Mandatory parole for certain crimes
c. Judicial discretion
d. Plea bargaining
Answer: D- Plea bargaining
6. Some researchers report that the fastest growing segment of the prison population is
which of the following? Select one.
a. Women
b. Men
c. The LGBTQ community
d. Millennials
Answer: A- Women
7. Why do some researchers believe that probation and parole can cycle individuals back
into incarceration? Select one.
a. The individuals fail to keep appointments with their parole officers
b. The individuals lack the moral strength to reform
c. The individuals are kept under onerous restrictions rather than being given reentry
assistance
d. The individuals become repeat offenders
Answer: C- The individuals are kept under onerous restrictions rather than being given
reentry assistance
8. Some observers believe which model of sentencing increases prison overcrowding?
Select one.
a. Structured sentencing
b. Presumptive sentencing
c. Indeterminate sentencing
d. Determinate sentencing
Answer: D- Determinate sentencing
9. According to some researchers, what percentage of convictions result in confinement?
Select one.
a. 50%
b. 90%
c. 70%
d. 30%
Answer: C- 70%
Students also viewed