PSYC 510
HOMEWORK 3 (60 POINTS)
Descriptive Methods
When submitting this file, be sure the filename includes your full name, course and section.
Example: HW3_JohnDoe_510B01
Part I: General Concepts
These questions are based on the concepts covered in this week’s assigned readings and
presentations.
Be sure you have reviewed this module/week’s lesson and presentations before proceeding to
the homework exercises. Fill in the blanks within this homework document. Review the “Helpful
Hints for Success” document for an example of how homework assignments must look.
EACH QUESTION IS WORTH 3 POINTS
Answer the following using the best term from your assigned reading (these terms will be bolded or
italicized in your e-book).
1. A type of social research based on field observations
that is analyzed without statistics.
Answer: Qualitative Research
2. If you had groups of students (using general
psychology classes at a local community college) as
participants, you’ve used this type of sampling
technique.
Answer: Probability Sampling
3. You use this type of descriptive research method if
you find a dataset from 3 years ago that is freely
available online (for example, available in state public
records).
Answer: Archival
4. Piaget first based his theory of cognitive developmet
by doing in-depth studies of his own three children,
using which qualitative method?
Answer: Case Study Method
5. If you truly want to draw reliable and valid conclusions Answer: Representative
PSYC 510
concerning a population, it is imperative that the
sample be like the population. In psychological
research, this is referred to as a ______________
sample.
A high school was being remodeled, and input was desired from the students. To get this input, the
administrator sent the survey using an automated process such that each student of the school was
equally likely to be selected.
6. What type of sampling technique is being
used?
Answer: Random sampling
7. How might the following question mislead a
respondent (using a term in your assigned
reading for this week):
Most people believe our school looks old and
needs refreshing. Do you agree?
Answer: Leading Question
A researcher was interested in the level of attachment of mothers who attended a free parenting
class. She interviewed seven individuals at the same time.
8. What type of qualitative study best describes
this study (case, archival, interview, focus
group interview, field study, or action
research)?
Answer: Focus Group Interview
A researcher pretended to rake leaves near a local playground to monitor the type of play observed
in children.
9. Is this disguised or undisguised observation? Answer: Disguised Observation
10. According to the section titled “Data
Collection” in your textbook, what type of
data collection is being used?
Answer: Checklist
11. Is the data collection using items that are
“static” or “action”?
Answer: Action
Answers to the following questions are from bolded terms the section “Survey Methods” in
your required reading.
12. What type of question allows for greater variety of Answer: Partially open-
PSYC 510
responses but is more difficult to analyze
statistically? (open-ended, closed-ended, partially
open-ended, or Likert)?
ended
13. This term is used in psychological research to
describe if a participant answers all questions the
same on a survey (e.g., “NO” to all questions).
Answer: Response bias
14. A poorly written survey question states “Do you like
cheeseburgers and hotdogs?”. What term would we
use to best describe this question?
Answer: Barreled
15. Basic information about your participants (e.g., age)
that is not integral to your study and as such, may
cause them to lose interest should be placed at the
end of long surveys. These questions are referred to
as what in psychology?
Answer: Demographic
Part II: SPSS Application
These questions require the use of SPSS. Remember you must submit all of your work
within this word document. You will need to take a screen shot of your data view if
necessary, or copy and paste your output into the spaces below.
Part III: Cumulative
These questions can be related to anything covered thus far in the course.
None for Week 3 – you will start using SPSS regularly NEXT WEEK!
17. Which ethical standard from the APA Code of
Conduct covers the idea that psychologists cannot
provide such a large financial incentive to
participate in research such that it may coerce
participants (using a number with two decimals)?
Answer: 8.06
18. What does the acronym “IRB” stand for (in relation Answer: Institutional Review
Using information from previous modules, answer the following:
16. What is the scale of measurement for political party
affiliation (with the options of: Republican,
Democrat, Liberatarian, or Other)?
Answer : Nominal
PSYC 510
to ethical research in psychology)? e the treatment of the
to ensure that the study
tablished ethical es.
Board
Evaluat
subject,
meets
es
guidelin
19. Subjects in a study should be classified as <what
type of risk?> if they are under no more physical or
emotional risk than would be encountered in daily
life or in routine physical or psychological
examinations or tests?
Answer: Mininal Risk
20. The three major goals of research are to describe,
predict, and ??
Answer: Explain
Submit Homework 3 by 11:59 p.m. (ET) on Sunday of Module/Week 3. Remember to name file
appropriately.
Done!
Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)