1 / 32100%
Chapter 11: Ethical Leadership
1. Which type of leader demands instantaneous obedience and focuses on achievement, initiative, and self-control?
a. Democrati
c
b. Coaching
c. Affiliative
d. Coercive
e. Pacesetting
ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:04 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:06 PM
2. Which type of leader attempts to create employee satisfaction through bartering or negotiating for desired behaviors or
level of performance?
a. Pacesetting
b. Coercive
c. Transactional
d. Transformational
e. Affiliative
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:07 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:08 PM
3. Which type of leader has a strong influence on coworker support and building an ethical culture through increasing
employee commitment and fostering motivation?
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1
a. Transformational
b. Transactional
c. Coercive
d. Pacesetting
e. Authoritative
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:08 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:10 PM
4. A coaching leader is one who builds a positive climate by doing which of the following?
a. Valuing people, their emotions, and their needs
b. Focusing on communication across all layers of the organization
c. Inspiring employees to follow their departmental leaders without question
d. Valuing achievement, initiative, and self-motivation
e. Developing skills for success, delegating responsibility, and issuing challenging
assignments
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:10 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:11 PM
5. Which leadership type values people, their emotions, and their needs, relying on friendship and trust to promote
flexibility, innovation, and risk taking?
a. Authoritativ
e
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 2
b. Coaching
c. Pacesetting
d. Coercive
e. Affiliative
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:13 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:14 PM
6. Which of the following are a primary influence on employee’s ethical behavior because they are role models for an
organization’s values?
a. Friends
b. Parents
c. Peers
d. Coworker
s
e. Leaders
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-2 Requirements for Ethical Leadership
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.02 - Examine requirements for ethical leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:15 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:20 PM
7. Which of the following is one of the seven habits of strong ethical leaders?
a. Adequate
compensation
b. Good employees
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 3
c. The passion to do right
d. Charisma
e. A great education
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-2 Requirements for Ethical Leadership
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.02 - Examine requirements for ethical leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:20 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:22 PM
8. Which type of leader can create a negative climate because of the high standards they set?
a. Authoritativ
e
b. Affiliative
c. Democratic
d. Coaching
e. Pacesetting
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:22 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:23 PM
9. Ethical leadership should be based on which of the following?
a. Holistic thinking that embraces the complex issues companies face daily
b. A strong shareholder desire for profits
c. The opinions of a leader who defines success in terms of group
gratification
d. Short-term thinking that looks at the firm’s health on a day-to-day basis
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 4
e. People who embrace a transactional style of leadership
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-2 Requirements for Ethical Leadership
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.02 - Examine requirements for ethical leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:27 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:30 PM
10. Strong ethical leaders have a passion for which of the following? (Select four)
a. Doing the right thing
b. Being proactive
c. Considering stakeholder interests
d. Being role models for the organization and its employees
e. Satisfying shareholders before other stakeholder groups
ANSWER: a, b, c, d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-2 Requirements for Ethical Leadership
QUESTION TYPE: Multiple Response
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.02 - Examine requirements for ethical leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:30 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:35 PM
11. Which of the following statements about ethical leadership is ?true
a. Ethical leadership is a foundational requirement for impacting the long-term valuation
of the firm.
b. Ethical leadership is necessary for the firm to achieve profitability to satisfy
shareholders.
c. Ethical leadership maintains a short-term orientation to ethical decision making.
d. Ethical leadership requires ethical leaders to have charismatic personalities.
e. Ethical leadership usually avoids transactional leadership.
ANSWER: a
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 5
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-3 Benefits of Ethical Leadership
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.03 - Realize the benefits that come from effective
leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 3:35 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 3:39 PM
12. Group polarization _______.
a. occurs when one or more group members feel pressured to conform to the group's
decision even if they personally disagree
b.occurs when two or more groups interact with one another on an informal basis
c. is when a group is more likely to move toward a more extreme position than members
might have done individually
d.sets up a number of independent groups to work on opposing sides of an issue
e. assigns each team member as a "critical evaluator" with the responsibility to express
opinions and objections freely
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-8 Ethical Leadership Communication
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.08 - Examine ethical leadership communication
skills
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 4:13 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 4:15 PM
13. The ability or authority to guide and direct others toward a goal is known as _______.
a. leadership
b. collaboration
c. democracy
d. transparency
e. pacesetting
ANSWER: a
POINTS: 1
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 6
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-1 Defining Ethical Leadership
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.01 - Define ethical leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 4:21 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 4:23 PM
14. Which type of leader is characterized as having superficial charm, no conscience, grandiose self-worth, little or no
empathy, and enjoys flouting rules?
a. Unethical
b. Psychopathi
c
c. Apathetic
d. Pacesetting
e. Charismatic
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-4 Ethical Leadership and Organizational Culture
QUESTION TYP
E:
Multiple Choice
HAS VARIABLES
:
False
LEARNING OBJ
ECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL STA
NDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDA
RDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREATED
:
8/19/2021 4:29 PM
DATE MODIFIE
D:
8/19/2021 4:30 PM
15. Leaders who are highly assertive and not very cooperative are categorized as having which conflict management
style?
a. Accommodatin
g
b. Avoiding
c. Collaborating
d. Competing
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 7
e. Compromising
ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-5 Managing Ethical Business Conflicts
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.05 - Learn about the different styles of conflict
management
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 4:30 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 4:32 PM
16. Leaders with an accommodating conflict management style are known as being which of the following?
a. Highly assertive and not very cooperative
b. Not effective because they avoid conflict at any costs, even if it leads to misconduct
c. Highly cooperative but non-assertive
d. In between the assertiveness and cooperativeness dimensions
e. Cooperative and assertive
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-5 Managing Ethical Business Conflicts
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.05 - Learn about the different styles of conflict
management
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 6:36 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 6:51 PM
17. Which conflict management style is marked by a desire to meet the needs of stakeholders and strongly adhere to
organizational values and principles?
a. Avoiding
b. Competing
c. Compromising
d. Accommodatin
g
e. Collaborating
ANSWER: e
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 8
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-5 Managing Ethical Business Conflicts
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.05 - Learn about the different styles of conflict
management
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 6:38 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 6:40 PM
18. A culture that encourages employees to express concerns, bring up ethical issues, and take a proactive approach
toward resolving conflicts is based on which of the following?
a. Values
b. Profits
c. Consumers
d. Shareholders
e. Stakeholders
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-7 Ethical Leaders Empower Employees
QUESTION TYPE
:
Multiple Choice
HAS VARIABLES:
False
LEARNING OBJE
CTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.07 - Understand how employees can be empowered to
take on responsibilities in ethical leadership
NATIONAL STAN
DARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDAR
DS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED:
8/19/2021 6:40 PM
DATE MODIFIE
D:
8/19/2021 6:41 PM
19. Which of the following claims that leaders form unique relationships with followers through social interactions?
a. Leader–follower congruence
b. Leader-exchange theory
c. Normative myopia
d. Emotional intelligence
theory
e. Conflict management
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 9
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-9 Leader–Follower Relationships
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.09 - Examine leader–follower relationships
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 6:41 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 6:42 PM
20. A two-way process in which the communicator communicates with superiors and subordinates is known as _______.
a. cooperation
b. transparency
c. leader–follower
congruence
d. reporting
e. collaboration
ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-7 Ethical Leaders Empower Employees
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.08 - Examine ethical leadership communication
skills
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 6:43 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 6:44 PM
21. The four categories of communication include which of the following? (Select four)
a. Reporting
b. Small group communication
c. Nonverbal communication
d. Interpersonal
communication
e. Listening
ANSWER: b, c, d, e
POINTS: 1
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 10
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-8 Ethical Leadership Communication
QUESTION TYPE: Multiple Response
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.08 - Examine ethical leadership communication
skills
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 6:44 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 6:45 PM
22. When one or more group members feel pressured to conform to the group's decision even if they personally disagree,
which of the following occurs?
a. Group polarization
b. Leader–follower
congruence
c. Groupthink
d. Normative myopia
e. Conflict
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-8 Ethical Leadership Communication
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.08 - Examine ethical leadership communication
skills
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 6:46 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 6:47 PM
23. When managers overlook or stifle the importance of core values in their business decisions, this is known as _______.
a. leader–follower
congruence
b. groupthink
c. institutionalization
d. group polarization
e. normative myopia
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 11
REFERENCES: 11-1 Defining Ethical Leadership
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.01 - Define ethical leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 6:47 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 6:48 PM
24. When leaders and followers share the same vision, ethical expectations, and objectives for the company, which of the
following occurs?
a. Groupthink
b. Leader–follower
congruence
c. Group polarization
d. Values-based culture
e. Ethical leadership
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-9 Leader–Follower Relationships
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.09 - Examine leader–follower relationships
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 6:48 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 6:50 PM
25. Which of the following provide(s) important guidelines for employees on how to act in different situations?
a. Leader-exchange theory
b. Small group communication
c. Interpersonal
communication
d. Codes of ethics
e. Leader-follower congruence
ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-9 Leader–Follower Relationships
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 12
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.09 - Examine leader–follower relationships
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 7:12 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 7:13 PM
26. Gossip, manipulation, playing favorites, and taking credit for another's work are all examples commonly associated
with _______.
a. workplace
politics
b. political skills
c. competitiveness
d. groupthink
e.
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-9 Leader–Follower Relationships
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.09 - Examine leader–follower relationships
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 7:13 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 7:14 PM
27. Which type of leader is passionate about the company, lives out corporate values daily in their behavior in the
workplace, and forms long-term relationships with employees and other stakeholders?
a. Authentic
b. Coaching
c. Transformational
d. Transactional
e. Pacesetter
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 13
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJE
CTIVES:
BE.FERBE.FERR.13.ChO.11.10R.13.C - Learn about leadership styles and
how they influence ethical leadership
NATIONAL STAN
DARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDAR
DS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 7:14 PM
DATE MODIFIED
:
8/19/2021 7:16 PM
28. Which of the following statements are about feedback are ? (Select four)true
a. Most companies recognize the need for organizational leaders to provide feedback to
employees.
b.Most companies recognize the need for organizational leaders to get feedback from
their employees.
c. Feedback can occur through informal methods like a simple conversation or through
more formal systems such as employee performance evaluations.
d.Employee feedback can be generated in many different ways, including interviews,
anonymous surveys, ethical audits, and websites.
e. Negative feedback is important to inform employees of weaknesses and provide
constructive ways for improving them.
ANSWER: a, c, d, e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-9 Leader–Follower Relationships
QUESTION TYPE: Multiple Response
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.09 - Examine leader–follower relationships
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/19/2021 7:16 PM
DATE MODIFIED: 8/19/2021 7:18 PM
29. Which type of leader communicates a sense of mission, stimulates new ways of thinking, and enhances as well as
generates new learning experiences?
a. Authentic
b. Democratic
c. Transformational
d. Transactional
e. Cooperative
ANSWER: c
POINTS: 1
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 14
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:08 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 9:09 AM
30. The most effective leaders possess the ability to manage themselves and their relationships with others effectively, a
skill known as _______.
a. conflict management
b. group theory
c. collaboration
d. emotional intelligence
e. leader-follower theory
ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:10 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 9:11 AM
31. Which type of leader produces employees who achieve a negotiated level of performance, including compliance with
ethical and legal standards?
a. Transactional
b. Coercive
c. Transformational
d. Compromising
e. Authentic
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 15
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECT
IVES:
BE.FERR.13.ChO.11.10 - Learn about leadership styles and how they
influence ethical leadership
NATIONAL STANDA
RDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:11 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 9:12 AM
32. The acronym RADAR stands for which of the following?
a. Recognize, Answer, Discover, Avoid, and Recover
b. Recognize, Answer, Detect, Avoid, and Recover
c. Recover, Answer, Discourage, Avoid, and Recognize
d. Recognize, Avoid, Discover, Answer, and Recover
e. Recover, Avoid, Detect, Answer, and Recognize
ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-11 The RADAR Model
QUESTION TYPE:
Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJE
CTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.11 - Use the RADAR model to determine how ethical
leaders handle misconduct situations
NATIONAL STAN
DARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDAR
DS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:12 AM
DATE MODIFIED
:
8/20/2021 9:13 AM
33. From an ethical standpoint, leaders should take time during which step of the RADAR model to fix any weaknesses in
the ethics program and develop improved ways of detecting misconduct?
a. Discover
b. Answer
c. Recover
d. Avoid
e. Recogniz
e
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-11 The RADAR Model
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 16
QUESTION TYPE:
Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJE
CTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.11 - Use the RADAR model to determine how ethical
leaders handle misconduct situations
NATIONAL STAN
DARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDAR
DS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:13 AM
DATE MODIFIED
:
8/20/2021 9:15 AM
34. Which step of the RADAR model involves responding to the discovery of an ethical dilemma through communication
both internally and externally?
a. Answer
b. Recover
c. Recogniz
e
d. Avoid
e. Discover
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-11 The RADAR Model
QUESTION TYPE:
Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJE
CTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.11 - Use the RADAR model to determine how ethical
leaders handle misconduct situations
NATIONAL STAN
DARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDAR
DS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:15 AM
DATE MODIFIED
:
8/20/2021 9:16 AM
35. Because they fear doing so will uncover questionable conduct that could put the firm in an unfavorable light, many
managers are reluctant to engage in which step of the RADAR model?
a. Avoid
b. Recover
c. Answer
d. Discover
e. Recogniz
e
ANSWER: d
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 17
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-11 The RADAR Model
QUESTION TYPE:
Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJE
CTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.11 - Use the RADAR model to determine how ethical
leaders handle misconduct situations
NATIONAL STAN
DARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDAR
DS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:16 AM
DATE MODIFIED
:
8/20/2021 9:17 AM
36. After massive recalls of its dressers due to tipping issues, a furniture company released feel-good commercials and
developed better quality standards to regain its quality image. In this scenario, what stage of the RADAR model was the
furniture company engaging in?
a. Recogniz
e
b. Avoid
c. Discover
d. Answer
e. Recover
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-11 The RADAR Model
QUESTION TYPE:
Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJE
CTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.11 - Use the RADAR model to determine how ethical
leaders handle misconduct situations
NATIONAL STAN
DARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDAR
DS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:18 AM
DATE MODIFIED
:
8/20/2021 9:19 AM
37. Describe the role of leadership in understanding and executing ethical decision making in organizations.
ANSWER: Ethical leadership creates a positive ethical culture. If top managers fail to
express desired ethical behaviors and goals, a corporate culture evolves on its
own to reflect the values and norms of the company. Thus, it is not enough to
have strong ethical leaders and corporate values initially—an ethical corporate
culture must be maintained through effective leadership at all times during the
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 18
firm’s existence. Ethical leadership also has a significant impact on ethical
decision making because leaders have the power to motivate others and enforce
the organization’s norms, policies, and viewpoints. Ethical leaders ensure these
goals are met in an ethical manner. Leaders are central to influencing an
organization’s corporate culture and ethical posture.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES
:
11-1 Defining Ethical Leadership
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.01 - Define ethical leadership
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND
ARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 9:19 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 9:20 AM
38. Explain the RADAR model, discussing key objectives that need to be obtained at each step of the model.
ANSWER: The RADAR model is an acronym for Recognize, Avoid, Discover, Answer, and
Recover and is a framework for recognizing avoiding ethical issues, misconduct
whenever possible, ethical risk areas, stakeholder discovering answering
concerns when an ethical issue comes to light, and recovering from an ethical
misconduct disaster. The first step in preventing misconduct is recognizing the
firm’s ethical risk areas. Ethical leaders must determine what issues the firm is
most likely to face so controls can be implemented to limit the opportunity for
misconduct. Next, ethical leaders should develop policies and procedures for
detecting and avoiding misconduct. Ethics continuity planning involves the
identification of risk areas and the development of a response plan to deal with
major issues. By imagining worst case scenarios, leaders brainstorm with others
in the firm on the best way to avoid them. Discovery involves proactively
uncovering ethical risk areas that could lead to misconduct. They should engage
in an assessment process to evaluate the firm’s ethical weaknesses so the firm can
address them. The fourth and fifth steps address what to do if an ethical
misconduct disaster does occur. Answering involves responding to the discovery
of an ethical dilemma through communication both internally and externally.
When an ethical issue is detected, a leader should communicate with employees
so everyone is aware of the issue, its importance, and the necessity for resolving
it. Recovery occurs when a firm begins to rebuild its reputation. From an ethical
standpoint, leaders should use this period to fix any weaknesses in the ethics
program and develop improved ways of detecting misconduct. Recovery involves
a four-step process: (1) take corrective action; (2) compensate stakeholders
harmed by the misconduct; (3) express regret for the misconduct; and (4)
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 19
reinforce the firm’s reputation with positive messages.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES
:
11-11 The RADAR Model
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.11 - Use the RADAR model to determine how ethical
leaders handle misconduct situations
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND
ARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 9:20 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 9:22 AM
39. Discuss the differences among the five styles of conflict management.
ANSWER: A competing style of conflict management scores high on assertiveness but low
on cooperativeness. Competing leaders believe in winning at any cost and
measure success by how much the other side loses. An avoiding style of conflict
management scores low on both assertiveness and cooperativeness. These leaders
are not effective because they will avoid conflict at any cost. An accommodating
style of conflict management scores high on cooperativeness but low on
assertiveness. They give in to the other side even if it means losing and
sacrificing corporate values. A compromising style of conflict management scores
between the assertiveness and cooperativeness dimensions. They believe the best
approach to resolving conflicts is for each side to give something up in order to
gain something of value. Many negotiations appear to take this technique. Finally,
the collaborating style of conflict management scores high on cooperativeness
and assertiveness. Collaborative leaders desire to meet the needs of stakeholders.
However, they also strongly adhere to organizational values and principles. An
example of this would be a leader who looks for solutions that will be a win-win
for both parties, even if they take longer to come up with.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES
:
11-5 Managing Ethical Business Conflicts
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 20
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.05 - Learn about the different styles of conflict
management
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND
ARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 9:22 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 9:23 AM
40. Describe and differentiate between a compliance-based approach and an integrity-based approach to leadership.
Which approach is preferred? Justify your response.
ANSWER: A compliance approach is more focused upon risks, while an integrity approach
views ethics more as an opportunity. Leaders that adopt a compliance-based
approach emphasize obedience to rules and regulations and set processes in place
to ensure compliance. Such an approach deters illegal conduct and stresses a
culture of avoidance. An integrity-based approach views ethics as an opportunity
to implement core values. Leaders who adopt an integrity-based approach take
responsibility for the firm’s ethical culture and hold employees accountable for
practicing ethical behaviors and core practices. While it might seem that an
integrity-based approach is preferable, many ethical leaders use a combination of
the two approaches. Without compliance to laws and basic rules and regulations
the company and industry have set, an organization will not survive long term.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES
:
11-4 Ethical Leadership and Organizational Culture
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND
ARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 9:23 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 9:24 AM
41. Discuss the differences between groupthink and group polarization, providing examples of each.
ANSWER: Groupthink occurs when one or more group members feel pressured to conform
to the group’s decision even if they personally disagree. A famous example is the
Challenger explosion. NASA was warned by their subcontractor that cold
temperatures on the day of the launch could threaten a crucial part of the shuttle.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 21
NASA placed pressure on the subcontractor engineers to conform to their desire
for a launch. The engineers finally agreed, and the result was a disaster. Group
polarization refers to the fact that a group is more likely to move toward a more
extreme position than the group members might have done individually. A
teenager getting behind the wheel of a car, for instance, might not entertain
thoughts of drag racing. However, the presence of friends and the resulting thrill
and camaraderie might convince the teenager to engage in what he or she would
normally consider a dangerous behavior not worth the risk. Students' examples
will vary.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES
:
11-8 Ethical Leadership Communication
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.08 - Examine ethical leadership communication skills
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND
ARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 9:24 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 9:25 AM
42. Ethical leaders should take a holistic view of the firm's ethical culture.
a. True
b. Fals
e
ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-2 Requirements for Ethical Leadership
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.02 - Examine requirements for ethical leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:25 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 9:26 AM
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 22
43. Leaders with an avoiding style of conflict management are uncooperative and non-assertive.
a. True
b. Fals
e
ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-5 Managing Ethical Business Conflicts
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.05 - Learn about the different styles of conflict
management
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:26 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 9:27 AM
44. Employee empowerment is an essential component of a values-based organizational culture.
a. True
b. Fals
e
ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-7 Ethical Leaders Empower Employees
QUESTION TYPE
:
True / False
HAS VARIABLES:
False
LEARNING OBJE
CTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.07 - Understand how employees can be empowered to
take on responsibilities in ethical leadership
NATIONAL STAN
DARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDAR
DS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED:
8/20/2021 9:27 AM
DATE MODIFIE
D:
8/20/2021 9:28 AM
45. Paralanguage includes gestures, facial expressions, proximity, time, and dress.
a. True
b. Fals
e
ANSWER: False
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 23
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-8 Ethical Leadership Communication
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVE
S:
BE.FERR.13.ChO.11.08 - Examine ethical leadership communication
skills
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 9:28 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 9:29 AM
46. The ability to influence the behavior of others by offering them something desirable is best described as which type of
power?
a. Coercive
b. Reward
c. Expert
d. Legitimat
e
e. Referent
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-4 Ethical Leadership and Organizational Culture
QUESTION TYP
E:
Multiple Choice
HAS VARIABLES
:
False
LEARNING OBJ
ECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL STA
NDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDA
RDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREATED
:
8/20/2021 9:36 AM
DATE MODIFIE
D:
8/20/2021 9:37 AM
47. Expert power usually stems from which of the following?
a. A superior's credibility with his or her subordinates
b. A belief that a certain person has the right to exert influence and that certain others
have an obligation to accept it
c. A person's ability to influence the behavior of others by offering them something
desirable
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 24
d. A person's ability to penalize the actions or behavior of another
e. A person's perceptions that his or her goals or objectives are similar to another's
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-4 Ethical Leadership and Organizational Culture
QUESTION TYP
E:
Multiple Choice
HAS VARIABLES
:
False
LEARNING OBJ
ECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL STA
NDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDA
RDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREATED
:
8/20/2021 10:04 AM
DATE MODIFIE
D:
8/20/2021 10:05 AM
48. When a foreman orders an assembly-line employee to carry out a task that the employee perceives as unethical, yet the
employee feels compelled to do it because of the foreman's position, the foreman is exercising which type of power?
a. Legitimate
b. Expert
c. Reward
d. Coercive
e. Referen
t
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-4 Ethical Leadership and Organizational Culture
QUESTION TYP
E:
Multiple Choice
HAS VARIABLES
:
False
LEARNING OBJ
ECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL STA
NDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDA
RDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREATED
:
8/20/2021 10:06 AM
DATE MODIFIE
D:
8/20/2021 10:09 AM
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 25
49. Motivation is defined as which of the following?
a. The reason why high achieving employees strive for high job performance
b. A force within the individual that focuses his or her behavior on achieving a goal
c. Personal ambition without regard to the impact on others
d. A desire to be finished with a project
e. Individual goals
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-4 Ethical Leadership and Organizational Culture
QUESTION TYP
E:
Multiple Choice
HAS VARIABLES
:
False
LEARNING OBJ
ECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL STA
NDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDA
RDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREATED
:
8/20/2021 10:10 AM
DATE MODIFIE
D:
8/20/2021 10:11 AM
50. Which type of leader demands instantaneous obedience and focuses on punishing wrong behavior, achievement,
initiative, and self-control?
a. Democrati
c
b. Coaching
c. Affiliative
d. Coercive
e. Pacesetting
ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-10 Leadership Styles and Ethical Decisions
QUESTION TYP
E:
Multiple Choice
HAS VARIABLES
:
False
LEARNING OBJ
ECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL STA
NDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDA United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 26
RDS:
DATE CREATED
:
8/20/2021 10:11 AM
DATE MODIFIE
D:
8/20/2021 10:12 AM
51. Which type of needs are satisfied by social and interpersonal relationships?
a. Growth
b. Personal
c. Coercive
d. Relatedness
e. Group
ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES: 11-4 Ethical Leadership and Organizational Culture
QUESTION TYP
E:
Multiple Choice
HAS VARIABLES
:
False
LEARNING OBJ
ECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL STA
NDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDA
RDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREATED
:
8/20/2021 10:13 AM
DATE MODIFIE
D:
8/20/2021 10:14 AM
52. Describe the different kinds of power. Are some types of power more likely to result in ethical behavior than others?
ANSWER: The five power bases include reward power, coercive power, legitimate power,
expert power, and referent power. Reward power refers to a person's ability to
influence the behavior of others by offering them something desirable. Reward
power can get people to change their behavior in the long run but is not as
effective in the short run as coercive power. Coercive power penalizes actions or
behaviors to induce change. It is highly effective in the short run. However,
followers get resentful in the long run and coercive power tends to fall apart.
Legitimate power stems from the belief that a person has the right to exert
influence and certain others have an obligation to accept it. A boss often has
legitimate power. Many people tend to acquiesce to individuals perceived to have
legitimate power. Expert power is derived from a person's knowledge (or a
perception that a person possesses knowledge). Expert power has high credibility
among followers. Referent power may exist when one person perceives that his
or her goals or objectives are similar to another's. Identification with others helps
boost the decision maker's confidence. The five bases of power are not mutually
exclusive, and people typically use several power bases to effect change in others.
POINTS: 1
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 27
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES
:
11-4 Ethical Leadership and Organizational Culture
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.04 - Determine how leadership, power, and motivation
relate to ethical decision making in organizations
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND
ARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 10:14 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 10:15 AM
53. Explain the benefits of ethical leadership.
ANSWER: Ethical leadership creates many benefits for an organization. Most importantly, it
has a direct impact on the corporate culture of the firm. They also provide
cultural motivations for ethical behavior, such as reward systems for ethical
conduct and decision making. Ethical leadership can also lead to higher employee
satisfaction and employee commitment. Research shows that employees like to
work for ethical companies and are less likely to leave ethical organizations.
These factors translate into significant cost savings for the firm and serve to
increase employee productivity. While ethical leadership can create competitive
advantages through employee satisfaction and productivity, it also creates strong
relationships with external stakeholders. Ethical leadership is a foundational
requirement for impacting the long-term market valuation of the firm. There is a
positive association between the ethical commitment of employees and a firm’s
valuation on the stock market.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES
:
11-3 Benefits of Ethical Leadership
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.03 - Realize the benefits that come from effective
leadership
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 28
ARDS:
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 10:15 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 10:16 AM
54. Customers are willing to pay higher prices for products from ethical companies.
a. True
b. Fals
e
ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-3 Benefits of Ethical Leadership
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.03 - Realize the benefits that come from effective
leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 10:16 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 10:17 AM
55. Which of the following are benefits of ethical leadership? (Select four)
a. Direct impact on the corporate culture of the firm
b. Higher employee satisfaction and employee commitment
c. Competitive advantages through employee satisfaction and
productivity
d. Strong relationships with external stakeholders
e.
ANSWER: a, b, c, d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-3 Benefits of Ethical Leadership
QUESTION TYPE: Multiple Response
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.03 - Realize the benefits that come from effective
leadership
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 10:17 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 10:18 AM
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 29
56. Crises can potentially be more devastating than natural disasters or technological disruptions.
a. True
b. Fals
e
ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.06 - Understand the importance of ethical crisis
management
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 10:18 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 10:19 AM
57. Which of the following refers to large-scale unethical activity that follows recognizable phases of escalation?
a. Normative myopia
b. Leader–follower
congruence
c. Ethics audit
d. Growth needs
e. Ethical disasters
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-6 Ethical Crisis Management and Recovery
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.06 - Understand the importance of ethical crisis
management
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 10:19 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 10:21 AM
58. Which of the following are recommendations for improving risk management? (Select four)
a. Communicate risk frameworks and the effectiveness of internal and external controls.
b. Maintain a recovery plan for an ethical or compliance crisis.
c. Improve performance by applying risk measures and dashboards.
d. Develop a risk and compliance plan after major projects are complete.
e. Review the nature and scope of the risk-management function.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 30
ANSWER: a, b, c, e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES: 11-6 Ethical Crisis Management and Recovery
QUESTION TYPE: Multiple Response
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIV
ES:
BE.FERR.13.ChO.11.06 - Understand the importance of ethical crisis
management
NATIONAL STANDARD
S:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STANDARDS: United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical
Responsibilities
DATE CREATED: 8/20/2021 10:21 AM
DATE MODIFIED: 8/20/2021 10:22 AM
59. Explain why ethical crisis management is important and describe how crises can negatively impact a company.
ANSWER: Crises can potentially be more devastating than natural disasters or technological
disruptions. Just as companies develop crisis management plans to respond to and
recover from natural disasters, they should also prepare for ethical disasters that
can result in substantial legal and financial costs and disrupt routine operations,
paralyze employees, reduce productivity, destroy organizational reputation, and
erode stakeholder confidence. Ethical and legal crises have resulted in the demise
or acquisition of a number of well-known companies. Appropriate anticipation
and intervention during ethical disasters can stave off major problems. Such
contingency planning assesses risks, plans for eventualities, and provides ready
tools for responding to ethical crises. Formal mechanisms should be in place to
discover risk as a part of evaluating compliance and the effectiveness of ethics
programs.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
REFERENCES
:
11-6 Ethical Crisis Management and Recovery
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.06 - Understand the importance of ethical crisis
management
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND
ARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 10:23 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 10:23 AM
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 31
60. Describe how employees can be empowered to take on responsibilities in ethical leadership.
ANSWER: A values-based culture encourages employees to express concerns, bring up
ethical issues, and take a proactive approach toward resolving conflicts. Easy
access to ethical codes and policies assists employees when making ethical
decisions. Creating an open communication culture where discussion of ethics
topics is commonplace encourages employees to come forward with concerns.
Periodic feedback between leaders and followers can bring ethical issues into the
light and allow the firm to identify and work toward resolving these issues before
they become major problems.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
REFERENCES
:
11-7 Ethical Leaders Empower Employees
QUESTION TY
PE:
Essay
HAS VARIABL
ES:
False
STUDENT EN
TRY MODE:
Basic
LEARNING O
BJECTIVES:
BE.FERR.13.ChO.11.07 - Understand how employees can be empowered to take
on responsibilities in ethical leadership
NATIONAL ST
ANDARDS:
United States - BUSPROG: Ethics - Ethics
STATE STAND
ARDS:
United States - None - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical Responsibilities
DATE CREAT
ED:
8/20/2021 10:24 AM
DATE MODIFI
ED:
8/20/2021 10:24 AM
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 32
Students also viewed