ECON 214 - MARKET STRUCTURES AND ECONOMIC
EFFICIENCY
INSTRUCTIONS
Answer all questions. Show all your work and explain your reasoning clearly. Each question
carries equal weight.
1. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
2. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
3. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
4. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
5. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
6. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
7. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
8. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
9. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
10. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
11. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
12. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
13. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
14. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
15. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
16. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
17. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
18. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
19. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
20. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
21. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
22. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
23. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
24. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
25. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
26. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
27. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
28. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
29. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
30. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
31. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
32. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
33. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
34. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
35. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
36. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
37. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
38. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
39. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
40. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
41. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
42. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
43. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
44. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
45. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
46. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
47. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
48. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
49. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
50. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
51. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
52. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
53. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
54. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
55. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
56. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
57. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
58. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
59. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
60. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
61. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
62. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
63. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
64. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
65. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
66. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
67. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
68. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
69. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
70. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
71. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
72. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
73. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
74. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
75. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
76. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
77. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
78. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
79. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
80. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
81. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
82. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
83. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
84. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
85. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
86. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
87. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
88. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
89. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
90. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
91. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
92. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
93. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
94. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
95. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
96. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
97. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
98. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
99. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
100. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
101. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
102. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
103. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
104. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
105. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
106. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
107. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
108. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
109. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
110. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
111. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
112. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
113. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
114. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
115. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
116. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
117. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
118. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
119. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
120. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
121. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
122. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
123. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
124. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
125. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
126. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
127. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
128. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
129. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
130. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
131. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
132. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
133. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
134. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
135. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
136. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
137. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
138. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
139. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
140. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
141. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
142. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
143. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
144. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
145. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
146. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
147. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
148. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
149. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
150. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
151. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
152. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
153. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
154. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
155. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
156. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
157. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
158. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
159. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
160. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
161. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
162. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
163. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
164. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
165. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
166. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
167. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
168. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
169. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
170. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
171. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
172. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
173. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
174. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
175. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
176. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
177. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
178. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
179. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
180. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
181. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
182. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
183. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
184. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
185. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
186. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
187. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
188. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
189. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
190. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
191. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
192. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
193. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
194. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
195. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
196. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
197. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
198. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
199. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
200. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
201. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
202. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
203. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
204. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
205. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
206. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
207. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
208. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
209. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
210. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
211. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
212. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
213. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
214. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
215. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
216. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
217. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
218. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
219. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
220. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
221. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
222. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
223. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
224. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
225. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
226. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
227. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
228. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
229. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
230. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
231. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
232. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
233. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
234. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
235. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
236. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
237. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
238. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
239. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
240. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
241. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
242. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
243. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
244. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
245. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
246. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
247. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
248. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
249. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
250. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
251. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
252. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
253. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
254. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
255. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
256. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
257. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
258. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
259. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
260. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
261. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
262. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
263. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
264. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
265. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
266. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
267. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
268. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
269. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
270. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
271. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
272. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
273. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
274. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
275. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
276. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
277. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
278. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
279. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
280. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
281. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
282. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
283. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
284. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
285. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
286. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
287. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
288. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
289. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
290. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
291. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
292. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
293. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
294. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces
295. Consider a monopolist facing a demand curve 𝑃 = 100 − 𝑄 and a cost function 𝐶(𝑄)=
20𝑄 + 𝑄2. Find the profit-maximizing quantity and price, and calculate the deadweight
loss.
Solution:
a. The profit function is: 𝜋 = 𝑃𝑄 − 𝐶(𝑄)=(100 − 𝑄)𝑄 − (20𝑄 + 𝑄2)
b. Differentiate w.r.t. Q and set to zero: 𝑑𝜋
𝑑𝑄 =100 − 2𝑄 − 20 − 2𝑄 = 0 80 − 4𝑄 = 0
𝑄∗=20
c. Optimal price: 𝑃∗=100 − 𝑄∗=80
d. Deadweight loss: Consumer surplus lost: 1
2(80 −60)(30 −20)=100 Producer
surplus lost: 1
2(60 −40)(30 −20)=100 Total deadweight loss: 200
296. Explain the concept of adverse selection in insurance markets. How does it lead to
market failure, and what are some potential solutions?
Solution:
a. Adverse selection occurs when one party in a transaction has more information
than the other.
b. In insurance markets, high-risk individuals are more likely to buy insurance.
c. This leads to higher premiums, driving out low-risk individuals.
d. Market failure: insurance becomes too expensive or unavailable for some.
e. Solutions:
• Mandatory insurance
• Risk classification
• Offering different levels of coverage
• Government intervention (e.g., subsidies)
297. A firm has the following production function: 𝑄 = 𝐾1/3𝐿2/3, where K is capital and L is
labor. If the price of capital is $4 and the price of labor is $9, what is the cost-minimizing
combination of K and L to produce 108 units of output?
Solution:
a. Set up the Lagrangian: ℒ = 4𝐾 + 9𝐿 + 𝜆(108 − 𝐾1/3𝐿2/3)
b. First-order conditions: ∂ℒ
∂𝐾 = 4 − 1
3𝜆𝐾−2/3𝐿2/3 = 0 ∂ℒ
∂𝐿 = 9 − 2
3𝜆𝐾1/3𝐿−1/3 = 0
c. Divide the two equations: 4
9=𝐿
2𝐾 𝐿 = 9
2𝐾
d. Substitute into production function: 108 = 𝐾1/3 (9
2𝐾)2/3 𝐾 = 216 and 𝐿 = 486
298. Discuss the implications of the Coase Theorem for environmental policy. What are its
limitations in real-world applications?
Solution:
a. Coase Theorem: With well-defined property rights and zero transaction costs,
parties can negotiate to an efficient outcome regardless of initial allocation.
b. Implications for environmental policy:
• Market-based solutions can be efficient
• Government intervention may not be necessary
• Importance of clear property rights
c. Limitations:
• Transaction costs are often significant
• Information asymmetries
• Large number of affected parties
• Difficulty in defining and enforcing property rights for some resources
• Income effects and initial wealth distribution
299. A monopolist can practice perfect price discrimination. Show that this leads to an
efficient outcome. How does the distribution of surplus compare to perfect competition?
Solution:
a. Perfect price discrimination: monopolist charges each consumer their maximum
willingness to pay.
b. Efficiency:
• Monopolist produces until MC = P for last unit
• This is the same condition as in perfect competition
• All consumers with WTP > MC get the good
c. Distribution of surplus:
• Monopolist captures entire consumer surplus
• In perfect competition, consumers get some surplus
• Total surplus is the same, but distribution differs
d. Conclusion: Efficient but not equitable
300. Consider a Cournot duopoly with inverse demand function 𝑃 = 100 − 𝑄 and cost
functions 𝐶1(𝑞1)=20𝑞1 and 𝐶2(𝑞2)=10𝑞2. Find the Nash equilibrium quantities and
profits.
Solution:
a. Profit functions: 𝜋1=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞1−20𝑞1 𝜋2=(100 − 𝑞1− 𝑞2)𝑞2−10𝑞2
b. First-order conditions: ∂𝜋1
∂𝑞1=80 − 2𝑞1− 𝑞2= 0 ∂𝜋2
∂𝑞2=90 − 𝑞1− 2𝑞2= 0
c. Solve simultaneously: 𝑞1
∗=20 and 𝑞2
∗=35
d. Equilibrium price: 𝑃∗=100 −55 =45
e. Profits: 𝜋1
∗=(45 −20)20 =500 𝜋2
∗=(45 −10)35 =1225
301. Explain the concept of mechanism design in the context of auction theory. Discuss the
revenue equivalence theorem and its implications.
Solution:
a. Mechanism design: creating rules for economic interactions to achieve desired
outcomes
b. In auction theory: designing auction formats to maximize seller revenue or
achieve other goals
c. Revenue Equivalence Theorem:
• Under certain conditions, different auction formats yield same expected
revenue
• Conditions: risk-neutral bidders, independent private values, symmetric
bidders
d. Implications:
• Choice of auction format may not affect revenue
• Focus on other factors (e.g., efficiency, simplicity)
• Importance of understanding when conditions don’t hold
• Basis for more complex auction designs
e. Applications: spectrum auctions, procurement, online marketplaces