FIREWALL AND INTRUSION DETECTION SYSTEMS
1 PROBLEM SET
1. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
2. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
3. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
4. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
5. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
6. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
7. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
8. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
9. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
10. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
11. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
12. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
13. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
14. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
15. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
16. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
17. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
18. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
19. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
20. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
21. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
22. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
23. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
24. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
25. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
26. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
27. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
28. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
29. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
30. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
31. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
32. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
33. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
34. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
35. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
36. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
37. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
38. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
39. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
40. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
41. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
42. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
43. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
44. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
45. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
46. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
47. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
48. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
49. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
50. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
51. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
52. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
53. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
54. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
55. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
56. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
57. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
58. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
59. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
60. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
61. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
62. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
63. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
64. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
65. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
66. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
67. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
68. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
69. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
70. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
71. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
72. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
73. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
74. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
75. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
76. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
77. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
78. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
79. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
80. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
81. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
82. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
83. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
84. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
85. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
86. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
87. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
88. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
89. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
90. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
91. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
92. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
93. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
94. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
95. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
96. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
97. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
98. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
99. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
100. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
101. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
102. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
103. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
104. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
105. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
106. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
107. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
108. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
109. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
110. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
111. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
112. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
113. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
114. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
115. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
116. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
117. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
118. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
119. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
120. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
121. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
122. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
123. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
124. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
125. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
126. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
127. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
128. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
129. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
130. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
131. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
132. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
133. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
134. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
135. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
136. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
137. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
138. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
139. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
140. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
141. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
142. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
143. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
144. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
145. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
146. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
147. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
148. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
149. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
150. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
151. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
152. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
153. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
154. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
155. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
156. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
157. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
158. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
159. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
160. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
161. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
162. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
163. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
164. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
165. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
166. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
167. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
168. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
169. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
170. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
171. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
172. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
173. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
174. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
175. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
176. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
177. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
178. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
179. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
180. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
181. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
182. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
183. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
184. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
185. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
186. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
187. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
188. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
189. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
190. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
191. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
192. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
193. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
194. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
195. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
196. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
197. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
198. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
199. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
200. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
201. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
202. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
203. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
204. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
205. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
206. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
207. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
208. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
209. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
210. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
211. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
212. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
213. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
214. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
215. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
216. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
217. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
218. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
219. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
220. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
221. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
222. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
223. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
224. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
225. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
226. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
227. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
228. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
229. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
230. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
231. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
232. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
233. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
234. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
235. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
236. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
237. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
238. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
239. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
240. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
241. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
242. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
243. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
244. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
245. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
246. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
247. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
248. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
249. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
250. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
251. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
252. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
253. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
254. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
255. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
256. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
257. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
258. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
259. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
260. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
261. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
262. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
263. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
264. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
265. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
266. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
267. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
268. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
269. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
270. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
271. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
272. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
273. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
274. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
275. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
276. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
277. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
278. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
279. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
280. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
281. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
282. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
283. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
284. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
285. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
286. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
287. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
288. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
289. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
290. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
291. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
292. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
293. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
294. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
295. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
296. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
297. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
298. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
299. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
300. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
301. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
302. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
303. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
304. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
305. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
306. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
307. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
308. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
309. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
310. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
311. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
312. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
313. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
314. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
315. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
316. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
317. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
318. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
319. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
320. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
321. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
322. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
323. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
324. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
325. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
326. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
327. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
328. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
329. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
330. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
331. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
332. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
333. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
334. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
335. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
336. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
337. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
338. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
339. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
340. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
341. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
342. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
343. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
344. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
345. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
346. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
347. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
348. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
349. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
350. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
351. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
352. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
353. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
354. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
355. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
356. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
357. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
358. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
359. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
360. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
361. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
362. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
363. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
364. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
365. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
366. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
367. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
368. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
369. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
370. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
371. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
372. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
373. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
374. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
375. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
376. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
377. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
378. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
379. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
380. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
381. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
382. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
383. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
384. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
385. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
386. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
387. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
388. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
389. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
390. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
391. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
392. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
393. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
394. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
395. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
396. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
397. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
398. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
399. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
400. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
401. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
402. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
403. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
404. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
405. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
406. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
407. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
408. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
409. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
410. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
411. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
412. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
413. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
414. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
415. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
416. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
417. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
418. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
419. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
420. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
421. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
422. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
423. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
424. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
425. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
426. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
427. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
428. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
429. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
430. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
431. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
432. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
433. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
434. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
435. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
436. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
437. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
438. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
439. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
440. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
441. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
442. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
443. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
444. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
445. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
446. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
447. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
448. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
449. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
450. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
451. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
452. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
453. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
454. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
455. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
456. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
457. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
458. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
459. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
460. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
461. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
462. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
463. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
464. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
465. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
466. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
467. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
468. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
469. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
470. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
471. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
472. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
473. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
474. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
475. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
476. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
477. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
478. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
479. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
480. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
481. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
482. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
483. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
484. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
485. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
486. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
487. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
488. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
489. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
490. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
491. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
492. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
493. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
494. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
495. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
496. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
497. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
498. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
499. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
500. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
501. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
502. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
503. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
504. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
505. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
506. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
507. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
508. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
509. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
510. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
511. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
512. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
513. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
514. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
515. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
516. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
517. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
518. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
519. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
520. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻
521. Calculate the probability of a successful intrusion in a network protected by two
independent firewalls with effectiveness rates of 95% and 98% respectively.
Solution.
Let’s approach this step-by-step:
a. Probability of passing through first firewall = 1 - 0.95 = 0.05
b. Probability of passing through second firewall = 1 - 0.98 = 0.02
c. Probability of passing through both = 0.05 * 0.02 = 0.001
Therefore, the probability of a successful intrusion is 0.1% or 0.001. ◻
522. An Intrusion Detection System (IDS) has a false positive rate of 2% and a false negative
rate of 1%. If 1000 network events occur, with 20 being actual intrusions, calculate the
number of true positives, true negatives, false positives, and false negatives.
Solution.
Let’s break this down:
a. Total events = 1000
b. Actual intrusions = 20
c. Non-intrusion events = 1000 - 20 = 980
d. False positives = 2% of 980 = 19.6 ≈ 20
e. False negatives = 1% of 20 = 0.2 ≈ 0
f. True positives = 20 - 0 = 20
g. True negatives = 980 - 20 = 960
◻
523. A stateful firewall can handle 10,000 packets per second. If the average packet size is
1000 bytes, calculate the firewall’s throughput in Mbps.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Packets per second = 10,000
b. Bytes per packet = 1,000
c. Bytes per second = 10,000 * 1,000 = 10,000,000
d. Bits per second = 10,000,000 * 8 = 80,000,000
e. Mbps = 80,000,000 / 1,000,000 = 80 Mbps
Therefore, the firewall’s throughput is 80 Mbps. ◻
524. An IDS uses a sliding window of 100 events to detect anomalies. If an event is
considered anomalous when it deviates by more than 3 standard deviations from the
mean, and the events follow a normal distribution, what percentage of events will be
flagged as anomalous?
Solution.
This problem utilizes the properties of the normal distribution:
a. In a normal distribution, 99.7% of the data falls within 3 standard deviations of
the mean.
b. Therefore, 0.3% falls outside 3 standard deviations.
c. This 0.3% is split equally between both tails of the distribution.
d. So, 0.15% falls above 3 standard deviations, and 0.15% falls below.
e. The IDS flags events above 3 standard deviations, so it will flag 0.15% of events.
◻
525. A network uses a distributed firewall system where each of 5 firewalls must
independently approve a packet for it to pass. If each firewall has a 99% accuracy rate
in identifying malicious packets, what is the overall accuracy rate of the system?
Solution.
Let’s approach this systematically:
a. Probability of a firewall correctly identifying a malicious packet = 0.99
b. Probability of a firewall failing to identify a malicious packet = 1 - 0.99 = 0.01
c. For a malicious packet to pass, all firewalls must fail to identify it
d. Probability of all firewalls failing = 0.01^5 = 0.0000000001
e. Therefore, probability of the system correctly identifying a malicious packet = 1 -
0.0000000001 = 0.9999999999
The overall accuracy rate is approximately 99.999999999%. ◻
526. An IDS uses a Bayesian network for anomaly detection. Given P(Intrusion) = 0.01,
P(Anomaly|Intrusion) = 0.95, and P(Anomaly|No Intrusion) = 0.05, calculate
P(Intrusion|Anomaly).
Solution.
We can solve this using Bayes’ theorem:
a. P(Intrusion|Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) / P(Anomaly)
b. P(Anomaly) = P(Anomaly|Intrusion) * P(Intrusion) + P(Anomaly|No Intrusion) *
P(No Intrusion)
c. P(Anomaly) = 0.95 * 0.01 + 0.05 * 0.99 = 0.0095 + 0.0495 = 0.059
d. P(Intrusion|Anomaly) = 0.95 * 0.01 / 0.059 ≈ 0.161
Therefore, P(Intrusion|Anomaly) ≈ 0.161 or about 16.1%. ◻
527. A firewall uses exponential backoff for rate limiting. If the initial wait time is 1 second
and it doubles after each attempt, calculate the total wait time after 5 failed attempts.
Solution.
Let’s calculate this step-by-step:
a. 1st attempt: 1 second
b. 2nd attempt: 2 seconds
c. 3rd attempt: 4 seconds
d. 4th attempt: 8 seconds
e. 5th attempt: 16 seconds
f. Total wait time = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31 seconds
Therefore, the total wait time after 5 failed attempts is 31 seconds. ◻
528. An IDS uses a bloom filter with 10 bits and 3 hash functions. If 5 elements are inserted,
calculate the probability of a false positive.
Solution.
Let’s solve this step-by-step:
a. Probability of a specific bit not set by a single element = (1 - 1/10)^3
b. Probability of a specific bit not set by any of the 5 elements = ((1 - 1/10)^3)^5
c. Probability of a specific bit being set = 1 - ((1 - 1/10)^3)^5 ≈ 0.7769
d. Probability of all 3 bits of a non-member being set (false positive) = 0.7769^3 ≈
0.4688
Therefore, the probability of a false positive is approximately 0.4688 or 46.88%. ◻