1 / 104100%
Organic Chemistry Question Bank with Solutions -
Fundamentals of Organic Compounds
Nomenclature
1. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
2. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
3. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
1. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
2. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
3. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
1. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
2. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
3. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
4. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
5. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
6. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
7. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
8. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
9. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
10. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
11. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
12. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
13. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
14. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
15. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
16. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
17. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
18. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
19. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
20. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
21. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
22. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
23. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
24. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
25. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
26. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
27. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
28. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
29. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
30. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
31. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
32. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
33. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
34. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
35. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
36. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
37. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
38. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
39. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
40. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
41. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
42. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
43. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
44. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
45. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
46. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
47. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
48. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
49. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
50. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
51. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
52. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
53. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
54. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
55. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
56. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
57. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
58. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
59. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
60. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
61. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
62. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
63. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
64. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
65. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
66. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
67. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
68. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
69. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
70. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
71. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
72. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
73. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
74. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
75. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
76. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
77. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
78. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
79. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
80. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
81. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
82. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
83. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
84. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
85. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
86. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
87. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
88. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
89. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
90. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
91. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
92. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
93. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
94. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
95. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
96. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
97. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
98. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
99. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
100. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
101. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
102. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
103. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
104. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
105. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
106. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
107. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
108. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
109. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
110. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
111. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
112. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
113. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
114. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
115. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
116. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
117. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
118. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
119. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
120. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
121. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
122. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
123. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
124. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
125. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
126. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
127. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
128. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
129. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
130. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
131. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
132. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
133. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
134. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
135. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
136. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
137. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
138. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
139. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
140. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
141. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
142. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
143. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
144. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
145. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
146. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
147. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
148. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
149. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
150. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
151. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
152. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
153. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
154. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
155. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
156. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
157. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
158. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
159. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
160. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
161. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
162. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
163. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
164. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
165. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
166. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
167. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
168. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
169. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
170. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
171. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
172. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
173. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
174. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
175. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
176. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
177. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
178. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
179. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
180. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
181. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
182. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
183. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
184. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
185. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
186. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
187. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
188. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
189. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
190. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
191. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
192. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
193. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
194. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
195. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
196. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
197. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
198. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
199. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
200. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
201. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
202. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
203. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
204. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
205. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
206. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
207. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
208. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
209. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
210. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
211. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
212. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
213. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
214. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
215. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
216. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
217. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
218. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
219. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
220. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
221. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
222. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
223. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
224. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
225. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
226. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
227. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
228. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
229. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
230. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
231. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
232. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
233. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
234. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
235. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
236. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
237. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
238. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
239. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
240. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
241. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
242. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
243. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
244. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
245. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
246. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
247. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
248. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
249. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
250. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
251. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
252. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
253. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
254. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
255. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
256. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
257. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
258. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
259. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
260. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
261. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
262. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
263. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
264. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
265. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
266. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
267. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
268. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
269. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
270. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
271. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
272. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
273. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
274. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
275. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
276. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
277. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
278. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
279. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
280. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
281. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
282. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
283. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
284. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
285. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
286. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
287. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
288. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
289. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
290. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
291. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
292. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
293. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
294. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
295. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
296. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
297. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
298. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
299. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
300. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
301. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
302. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
303. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
304. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
305. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
306. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
307. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
308. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
309. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
310. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
311. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
312. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
313. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
314. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
315. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
316. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
317. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
318. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
319. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
320. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
321. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
322. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
323. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
324. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
325. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
326. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
327. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
328. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
329. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
330. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
331. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
332. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
333. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
334. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
335. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
336. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
337. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
338. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
339. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
340. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
341. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
342. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
343. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
344. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
345. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
346. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
347. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
348. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
349. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
350. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
351. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
352. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
353. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
354. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
355. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
356. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
357. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
358. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
359. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
360. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
361. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
362. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
363. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
364. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
365. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
366. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
367. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
368. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
369. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
370. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
371. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
372. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
373. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
374. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
375. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
376. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
377. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
378. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
379. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
380. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
381. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
382. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
383. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
384. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
385. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
386. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
387. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
388. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
389. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
390. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
391. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
392. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
393. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
394. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
395. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
396. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
397. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
398. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
399. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
400. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
401. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
402. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
403. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
404. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
405. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
406. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
407. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
408. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
409. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
410. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
411. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
412. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
413. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
414. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
415. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
416. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
417. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
418. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
419. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
420. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
421. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
422. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
423. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
424. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
425. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
426. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
427. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
428. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
429. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
430. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
431. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
432. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
433. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
434. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
435. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
436. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
437. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
438. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
439. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
440. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
441. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
442. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
443. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
444. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
445. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
446. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
447. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
448. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
449. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
450. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
451. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
452. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
453. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
454. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
455. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
456. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
457. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
458. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
459. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
460. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
461. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
462. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
463. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
464. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
465. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
466. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
467. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
468. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
469. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
470. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
471. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
472. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
473. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
474. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
475. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
476. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
477. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
478. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
479. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
480. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
481. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
482. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
483. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
484. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
485. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
486. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
487. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
488. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
489. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
490. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
491. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
492. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
493. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
494. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
495. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
496. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
497. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
498. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
499. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
500. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
501. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
502. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
503. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
504. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
505. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
506. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
507. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
508. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
509. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
510. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
511. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
512. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
513. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
514. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
515. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
516. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
517. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
518. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
519. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
520. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
521. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
522. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
523. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
524. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
525. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
526. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
527. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
528. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
529. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
530. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
531. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
532. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
533. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
534. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
535. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
536. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
537. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
538. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
539. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
540. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
541. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
542. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
543. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
544. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
545. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
546. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
547. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
548. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
549. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
550. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
551. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
552. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
553. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
554. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
555. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
556. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
557. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
558. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
559. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
560. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
561. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
562. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
563. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
564. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
565. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
566. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
567. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
568. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
569. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
570. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
571. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
572. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
573. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
574. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
575. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
576. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
577. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
578. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
579. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
580. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
581. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
582. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
583. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
584. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
585. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
586. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
587. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
588. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
589. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
590. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
591. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
592. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
593. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
594. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
595. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
596. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
597. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
598. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
599. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
600. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
601. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
602. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
603. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
604. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
605. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
606. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
607. Name the following compound: CH3-CH2-CH(CH3)-CH2-CH3
– Remember to identify the longest carbon chain and number it to give the
substituent the lowest possible number.
Solution: 3-Methylpentane. The longest chain has 5 carbons (pentane), and the
methyl group is on the 3rd carbon.
608. Draw the structure of 3-ethyl-2,4-dimethylhexane.
– Start with the longest carbon chain (hexane) and add the substituents in the
correct positions.
Solution:
609. What is the IUPAC name of the following compound?
– Identify the functional group (ketone) and give it priority in naming.
Solution: 4-Methylpentan-2-one. The ketone group takes priority, so we number
the chain to give it the lowest possible number.
Isomerism
610. Draw all possible structural isomers of C4H8O that contain a carbonyl group.
– Consider both aldehydes and ketones.
Solution: There are three isomers:
– Butanal:
– 2-Methylpropanal:
– Butan-2-one:
611. Identify the relationship between the following pairs of compounds:
– Look for structural differences and similarities.
Solution: These compounds are structural isomers. They have the same molecular
formula (C4H10O) but different structural arrangements.
612. Draw the enantiomers of 2-bromobutane.
– Remember that enantiomers are non-superimposable mirror images.
Solution:
Reaction Mechanisms
Nucleophilic Substitution
613. Propose a mechanism for the S𝑁2 reaction of CH3Br with OH−.
– Remember that S𝑁2 reactions occur in one step with backside attack.
Solution:
The OH− attacks from the back side as the Br− leaves, resulting in inversion of
configuration.
614. Predict the major product of the reaction between (CH3)3CBr and NaOH in ethanol.
– Consider the structure of the substrate and possible competing reactions.
Solution: The major product will be (CH3)2C=CH2 + H2O + NaBr. This is an E1
elimination reaction rather than substitution, due to the bulky tertiary substrate.
615. Compare the rates of S𝑁1 reactions for the following compounds: CH3Br, CH3CH2Br,
(CH3)2CHBr, (CH3)3CBr
– Consider the stability of the carbocation intermediate.
Solution: The rate increases in the order: CH3Br < CH3CH2Br < (CH3)2CHBr <
(CH3)3CBr. This is due to increasing carbocation stability: primary < secondary <
tertiary.
Students also viewed