CCOU- 202 ISSUES OF CHRISTIAN COUNSELING
Practice Questions and Answers
1) Question: How important is confidentiality in the context of Christian counseling?
Answer: This is important in Christian counseling because when the patient knows that
the information they reveal will be kept in confidence then they will be free to open up.
Outside these boundaries clients’ information cannot be disclosed unless the client or
others may be harmed or there is a legal requirement to pass on information.
2) Question: In handling such an issue, how can a Christian counselor negotiate
between the scriptures and the client’s beliefs or actions?
Answer: Conflict should be managed prudently and with dignity in the case of Christian
counseling; the counselor should listen to the client while making suggestions and
pointing out the necessary biblical truths and facts at the same time but without prejudice.
3) Question: How are the aspects of dual relationships in Christian counseling relevant to
the professional ethical code?
Answer: Real life interaction could also create other kinds of conflict of interest as the
counselor could be in other ways related to the client for instance as a friend or member
of the same church and so on. Elanga is correct that it is usually better to avoid entering
into dual relationships since this can cloud one’s judgment.
4) Question: Discuss the various ethical issues that may be presented in counseling
minors in a faith-based environment.
Answer: The counseling involves consent from the parents and guardian for the minor
and at the same time the minor and the parents’ privacy is also considered. The
counselors are required to know the mandatory reporting laws for abuse or neglect, and
its management should be professional without violating the law.
5) Question: What is a responsible way that a Christian counselor should handle
Homosexuality and transsexual?
Answer: Clinically keyed with the tenets of Christianity, these counselors should respect
their clients’ feelings and create a platform for the airing of these feelings. According to
spiritual directions, the counselors should know the scriptural sentiments and professional
moral codes, also the use of pressure or criticism should not be used.
6) Question: In this connection, it is possible to pose several questions, including the
following one: What steps should a Christian counselor take to guarantee that he or
she is working within the scope of competence?
Answer: Counselors should continue personal and professional development, recognize
personal and professional boundaries, and, when necessary, transfer clients to other
appropriate professionals if matters emerge that are beyond the counselor’s scope of
knowledge and experience.
7) Question: How can you explain the essence of informed consent in the Christian
counseling process?
Answer: The client’s consent means that the client has the knowledge of what counseling
entails, objectives, possible drawbacks, and advantages. The components are
understanding the counseling procedure and the roles and responsibilities of a counselor,
keeping and client’s information private and personal, and the counselor involved.
8) Question: What should one do when he or she feels that the tenets of Christianity
conflict with the client’s requirements?
Answer: Counselors should bear self-search and seek supervision/consultation to
address these conflicts. They should respect the client’s needs, stay professional, and
if need be, refer the client to a different counselor.
9) Question: Examine the issues of professional responsibility while using prayer and
scripture in counseling practices.
Answer: Praying and reading scriptures should be done by the counselor with the
permission of the client and with due regard to the client’s religious background. It
should improve the process of therapy and not be applied in a way that might be harmful
or misleading.
10) Question: What are some of the critical issues of Christian counseling that constitute
the core competencies of the Christian counselor?
Answer: Some fundamental competencies that are found within a counselor include
spirituality, counseling skills, cultural sensitivity, ethical practice, and the ability to
interface the concept of faith and counseling.
11) Question: What should a Christian counselor do when the partners experience
domestic violence/ abuse?
Answer: Counselors should be safe and encouraging, evaluate the threat, give
information, and make a referral. They are to submit to reporting laws and also protect
the life of the client.
12) Question: Supervision in the professional development of a Christian counselor is a
relevant issue that requires further discussion.
Answer: Supervision is helpful for the counselors because it gives advice, resources to
turn to when faced with difficulties as well as an official channel for correcting the
violations of ethical standards. As for the reasons, continuing education is important for
career advancement and keeping the ultimate quality of patient services.
13) Question: Based on this case the following questions can be asked; How does a
Christian counselor ensure that he or she does not have intimate affairs with the
clients?
Answer: From the counselor’s side, they should not engage in multiple relationships with
their clients and also should not engage in anything that is considered unethical.
supervisees should always revisit and sit back and think about the aspect of boundaries in
supervision.
14) Question: What ought to be understood about self-care for the Christian counselor?
Answer: We have also emphasized at various times the need to take care of oneself to,
for example, prevent such things as burnout; to ensure that one is psychologically and
spiritually well; as well as meeting the client’s needs to the maximum. There are
preserved guidelines that counselors are supposed to adhere to; for example, having set
schedules for self-care and seeking assistance if the situation’s requirements are beyond
their capacity.
15) Question: Based on the above aspects then, how is it possible for a Christian
Counsel to address the aspect of spiritual abuse within the Counseling forum?
Answer: Counselors require sensitization regarding symptoms of spiritual abuse; they
have to listen to the clients and assist them. They should help clients to differentiate
between good spirituality and that which should be looked at as abuse.
16) Question: How do fee and financial arrangements as one of the practice issues pose
an ethical quandary about Christian counseling?
Answer: The counselors should keep their clients updated on the charges that will be
required for the services they are going to be accorded and in this process, fix accessible
charges. They should not exploit the clients financially and should consider developing
other rates lower to the quoted ones and non-profit client services sometimes.
17) Question: Why is cultural competence important in counseling that is centered on
Christianity?
Answer: This is a process whereby the counselor gains understanding on the clients
cultural practices and their identity and encompasses this into counseling. The above
points explain how it plays a significant role in promoting trust, emphasizes interpersonal
communication, and whether the counselling is appropriate and effective.
18) Question: What should be the process of a Christian counselor concerning consent
in view of a client with a disabled mind?
Answer: It is deemed appropriate for the professionals to ensure the clients understand
counseling processes, and in cases of parental consent, seek it. They have to show
communication sensitivity in the following manner; Communication with the degree of
understanding of the client means higher comprehension and therefore; In cases in which
the client may require the presence of support persons they should be allowed.
19) Question: What should a Christian counselor do if he or she becomes positioned
between a rock and a hard place by being informed of unethical practice by another
counselor?
Answer: In the majority of the occasions, counselors are supposed to address their
counterparts over the matter to attend to it professionally and if the opportunity arises,
report the case to higher authorities and the professional associations.
;Question: Reflect on biblical or professional en tique issues concerning technology in
Christian counseling.
20) Question: With regards to the moral issues, that may be encountered in the process
of practice, what can happen if the counselor offers services to a friend or a relative?
Answer: Handling friends and/or family members as a business entails maneuvering and
may bring certain boundary issues as well as potential rivalry of interest. This is often as
a result discouraged because it turns the sessions into bias and the best thing is to do is to
transfer to a new counselor.
21) Question: How can the Christian counselor practicing the Christian ethical
principles adhere to proper record keeping?
Answer: The record should be kept accurate, current, and confidential and should meet
the legal requirement of record keeping and its destruction.
;Question: To this, Schank and, Pfaffmeyer (2013) identified the following ethical
considerations in therapy when disengaging with the client
:
22) Question: The roles that a Christian counselor should take when there is a
phenomenon of transference or countertransference?
Answer: The counselors should be in a position to regulate own emotional responses,
seek supervisory help and professionally interact with the clients. They should help the
clients to moderate their feelings without the two parties forgetting the counseling
session.
23) Question: What are Some of the factors that can define a therapeutic contract in
Christian counseling?
Answer: Such information based on the therapeutic contract should include purposes for
counseling and major goals for counseling sessions, commitments of the client and the
counselor, ratio of counselor-client confidentiality, schedule for the session and
payments, and consent for any specific therapeutic intervention.
24) Question: How can a Christian counselor assist a client experiencing grief and loss
from the perspective of a Christian?
Answer: It’s the counselor’s role to listen attentively, set time apart for feelings to be
revealed, teach scripture and hope and direct the clients to find purpose in grief through
the faith.
25) Question: How is an addictions Christian counselor able to approach clients to help
them break the vice?
Answer: Throughout counseling, biblical lessons derived from repentance and
redemption can be applied, to help a client change behavior, encourage a client to
participate in faith-based programs, or refer a client to a specialist in addiction when
necessary.
26) Question: Needless to say, when working with clients, a Christian counselor must
address the aspects of anger and resentment.
Answer: Anger issues can be addressed through the facilitation of counselors who will
be able to help the clients discover their feelings and determine why they feel this way,
clients can also be assisted to forgive and reconcile if it is necessary, the counselors must
come up with ways in which the client can healthily convey their anger, and finally, they
must refer to the word of God regarding anger management and peacemaking.
27) Question: Continuing education may be largely defined as the process, which aims
at the acquisition of new knowledge and skills for people that ascertained their
education in the past.
Answer: Further education makes sure that the counselors are responsive to modern
practices, the code of ethics and the research that is evolving. It assures them that they are
prepared enough to offer quality health care and assimilate religious principles into
counseling.
28) Question: How can a Christian counselor deal with couples in marriage,
particularly, couples who are struggling in their marriage?
Answer: Counselors can apply the scriptural values of love, understanding, and
communication, teach clients how to solve marital issues, increase a couple’s awareness
and help them enhance the spiritual and emotional connection.
29) Question: Regarding the question of what role prayer play in the counseling
process, the following can be discussed.
Answer: Prayer can calm one’s soul and bring messages of hope, direction, and feeling
the nearness of the divine. Prayer could be utilised by the counselor once the client agrees
that the practice is applicable and in consonant with the client’s religious beliefs.
30) Question: How can a Christian counselor handle matters of ethics concerning
Decisions for end of life?
Answer: Counselors should maintain cultural sensitivity, act according to the client’s
preferences and beliefs, assure spiritual and emotional support, engage the family
members if needed, and follow the resources of ethic and law for assistance while making
decisions.
31) Question: Explain the potentially objectionable parts of spiritual practices such as
fasting, and meditation in the counseling theory.
Answer: Regarding spirituality, counselors must respect the client’s consent and choose
the spiritual practices suitable for the given spiritual and psychological condition of the
client and should not be invasive and add value to the whole therapeutic process.
32) Question: How does self- awareness play a role in Christian counseling?
Answer: It assists in the recognition of individual prejudices that a counselor might have
towards clients, feelings one might develop, and aspects of the problem that the counselor
may not perceive. It allows them to practice efficient and moral care as well as to present
encountering with self-reflection to the clients.
>
33) Question: In what form can a Christian counselor assist clients in moments of
spiritual suffering?
Answer: Professionals can hold a safe place for the clients where one can express the
uncertainties he/she is experiencing, the search for biblical solutions, and the
reinforcement of the positive religious beliefs affected by the struggle.
>
34) Question: What should be done by a Christian counselor to treat guilt and shame in
clients?
Answer: Counselors teach their clients the difference between guilt, which is a healthy
and toxic shame, provide scriptural coverage on how to forgive and embrace grace, and
assist the clients to gain freedom and deliverance from the clients’ load.
35) Question: How does mentorship and discipleship work in Christian counseling?
Answer: Counseling supervision, training and accreditation can offer further backup,
responsibility and religiosity peculiarity to clientele. When developing these relationships
counselors should make sure that these relationships are positive and constructive for the
client.
36) Question: How can a Christian counselor cope with the assimilation of the theories
of secular psychology and the Word of God?
Answer: It will be the duty of the counselor to read over the psychological theories with
the word of God, weigh on how best they are going to apply the theory, which part will
be Okay to stick to the word of God, which part will call for modification and which part
will be utterly off the bible.
37) Question: How can a Christian counselor effectively intervene in supporting clients
who experience trauma?
Answer: Counselors may also practice use of trauma informed care, create a safe and
trauma-sensitive environment, apply biblical concepts of healing and involve other
professionals in trauma treatment when needed.
38) Question: Interestedly, as a Christian counselor, how should one handle ethical
issues concerning power relations in counseling?
Answer: It is important that counselors recognize the sides’ power differential, work
towards the clients’ emancipation, and never engage in any conduct that might exploit the
clients or cause them harm in any way.
>
39) Question: Can you outline some of the ethical considerations for working with
clients experiencing financial difficulties?
Answer: The counselors should think about reducing fees in proportion to the clients’
incomes, or volunteering some of their time or helping to recommend low-cost options.
They should not be involved in any financial exploitation of the clients and should
declare all the fees.
40) Question: In what ways can a Christian counselor assist clients in creating a private
spiritual practice?
Answer: Counselors might offer information and support concerning prayers, reading the
Scripture, meditation, and any other spiritual exercises; urge their clients to practice; and
assist them in integrating the practices into the process.
Question: Describe a role of community about overall framework of Christian
counseling.
41) Question: What should a Christian counselor do when there is a possibility of the
client developing dependency on the counselor?
Answer: Clients’ independence and their management of resources should be encouraged
and promoted by the counselor and the counselor should remain as a guide while the
clients meet their own needs without becoming overly reliant on the counselor.
42) Question: What are some of the issues of ethical concerns in the application of
spiritual assessment in the context of Christian counseling?
Answer: Counselors must make certain that the spiritual assessment is applied where
necessary, and only with the permission of the client, and the findings are incorporated
into the framework of counseling with consideration of the code of ethics’ provisions
regarding spirituality.
43) Question: When counseling clients with different religious practices and beliefs,
what possible ethical dilemmas may come up?
Answer: As such, Counselors have to treat the notion of faith as sacrosanct, avoid
imposing their religious affiliation and instead, come up with values and religiously
sensitive support strategies that are in congruence with the translating client’s religious
orientation.
44) Question: In what ways can the use of spiritual gifts be helpful in the counselling
process and how should a Christian counselor respond to it appropriately?
Answer: The spiritual director should remember that use of spiritual gifts has to be
scriptural, voluntary, and therapeutic, a counselor should not employ practices that could
be deemed abusive.
45) Question: It becomes appropriate to ask; what ethical considerations should be
taken when counseling clients with chronic illnesses or disability?
Answer: Counselors must be sensitive, have access to provide accommodations as
needed, actively speak on the client’s behalf and have no discrimination or prejudice
since all must receive equal and quality treatment.
46) Question: In light of the above findings and about the tenets of Christian
Counseling, how should the topic of financial stewardship be addressed to the
clients?
Answer: In this context, the counselors can make references to the Holy Scriptures,
teach, and model how to be a good steward of the finances, and advocate for responsible
use of the resources while, at the same time, it is imperative to respect the client’s right to
manage his or her finances.
47) Question: Explain the morality of the use of social media in practice as a Christian
counselor.
Answer: Counselors should not engage in sexual misconduct or physical contact with
clients, clients’ family members and friends, or colleagues, cannot disclose confidential
information and cannot serve like counselors and employees at the same time, further,
while using social media for counselling, the counselors are supposed to be ethical.
48) Question: Based on the given ethical scenarios, what can a Christian counselor do
when faced with ethical decisions of cultural and religious diversity of the clients?
Answer: Counselors should undertake cultural competence professional development,
ask for consultation, appreciate and/or tolerate culturally standard beliefs and practices,
and effort to deliver culturally appropriate and ethically suitable counseling.
49) Question: What should a Christian counselor do when a client wants to be counseled
like a pastor rather than a counselor?
Answer: Counselors should help clients understand the difference between spiritual and
religious counsel, honor the client’s choice, and direct the client to an appropriate
pastoral counselor if that serves the client’s need better.
50) Question: Looking at the following questions, identify the role of confidentiality in
group counseling settings and how this aspect can be preserved:
Answer: The issue of confidentiality is vital in the group discussions; counselors should
introduce and remind participants and colleagues about confidentiality agreements and
the implications of breaking them.
51) Question: In what ways can a counselor who is a Christian help the clients who are
going through vocational stress or change of career?
Answer: Counselors are capable of being part of clients’ journey by assisting them in
identifying their assets and/or God’s vocation for them, and Bible guidance, and other
career-related advice, and prayer support.
52) Question: How can a Christian counselor effectively assist the clients to be
responsive to stress and anxiety?
Answer: Counselors can instruct on relaxation exercises, recommend prayer and
meditation, offer Scripture and encouragement and assist a client in the matter of choice
of proper coping skills or modifications of the lifestyle.
>
53) Question: In which way will a Christian counselor participate faith and family
therapy?
Answer: Before working with each family, the counselors should assess the spiritual
aspect of the families, ensure that their treatments and interventions are based on biblical
values and beliefs, and respect each family’s spiritual path when dealing with their
relationships.
54) Question: When a Christian counselor works with other healthcare providers, what
are the ethical factors that a minister should consider?
Answer: First, counselors should respect the client’s right to self-determination and seek
consent before acting in the best interest of their clients by protecting their records and
information privacy. Second, counselors should demonstrate effective interpersonal
communication and professional respect to other professionals and assume professional
reciprocity to work together to assist the client.
>
55) Question: What steps can a Christian counselor undertake to deal with the effects of
social justice issues to the clients?
Answer: To work with clients experiencing LA, counselors can support and advocate
empowerment, educate for social justice from a Christian worldview, and assist in
managing the relational impact on the clients of injustice and inequality.
56) Question: What is the proper procedure of a Christian counselor to protect the
identity of child clients whose parents are also clients?
Answer: Counselors should have written consent for the minor and the parents to provide
their consent on behalf of the minor to ensure that they understand the mandatory
reporting requirements regarding minors and maintain the minor’s confidentiality while
also keeping the parents informed about major issues that may affect the minor.
57) Question: What are the issues of professional boundaries if Counselors use
Christian self-help resources like books and articles with the client?
Answer: Counselors should make sure the books are the ones recommended in bible,
appropriate for clients and the client’s permission has been sought. They should not
provide many of them to the clients and should make sure that the ones provided should
be well incorporated into the counseling process.
58) Question: In what ways can a Christian counselor work to help clients with issues
about spiritual burnout?
Answer: Counselors can assist clients to identify facets of burnout, encourage them on
the need to take a rest and practice self-care, spiritually support as well as direct clients in
how to recreate their faith appropriately.
59) Question: What should a Christian counselor do when a client reports involvement
in unlawful conduct?
Answer: In these and all situations that involve abuse, the counselor must maintain the
client’s confidence whilst adhering to the laws of the land, report the activities, and offer
assistance to the client regarding the repercussions of the laws.
60) Question: What are specific ethical considerations involved in delivering crisis
intervention in context of Christian counseling?
Answer: The counselors should take action at this stage to protect their client and to
respond to the crisis by providing brief support, recognizing the client’s faith and
engaging other professionals or support resources to assess and contain the situation, and
plan the subsequent care for the client.
61) Question: What approach may a Christian counselor take when his/her client has
these questions of faith: Is there a God? or Is Christianity real?
Answer: Counselors should acknowledge the client’s process, enable the client to
explore without passing any personal judgments, and care for the spiritual aspect by
presenting a theological orientation when necessary and/or when the client desires
biblical incorporation and prayer.
>
62) Question: Are there any ethical issues related to the usage of psychotropic drugs in
combination with faith, as practiced by Christian counselors?
Answer: Counselors should not interfere with the client’s decision about medication,
work closely with professionals who prescribe medication, address the clients’ spiritual
needs and have no prejudice against medication.
>
63) Question: What should a Christian counselor do in cases of spiritual misuse or
domination specifically in religious frameworks?
Answer: Clinicians should assist clients in identifying and working through
manipulation, review appropriate spiritual leadership from a scriptural standpoint, and
assist clients in setting limits and finding protective spiritual realms.
>
64) Question: Why does the message of Christian counseling call for humility?
Answer: The first dimension is humility: a straightforward acknowledgment of clients’
needs, personal limitations, a continuous learning process, and the belief in God’s help to
improve the counselors’ practice and make it more ethical.
>
65) Question: As a Christian counselor ? How does the individual respond and relate to
issues associated with GPT and faith?
Answer: Counselors can discuss the concept of generational trauma, as well as pray the
scriptures and therapeutic strategies to encourage healing and deliverance for clients out
of Generational Spiritual Oppression and ‘New’ Covenant Bitterness.
66) Question: What are the issues of morality in premarital counseling from a Christian
perspective?
Answer: Spiritual considerations are as follows, counselors should discuss biblical views
on marriage, get client’s permission, offer clinically and theologically competent
guidance and acknowledge couple’s religious convictions and the nature of their
partnership.
>
67) Question: How can a counselor who is a Christian assist his/her clients and guide
them when they face clashes between faith and or modern culture?
Answer: Counselors can apply Christian values, discuss with client with reasoning and
self-analyze, embody the Word of God and assist in searching for the golden mean
between religion and reality.
68) Question: What is the most suitable strategy of a Christian counselor regarding the
ethical issue of rendering free services?
Answer: The aspects of the work that counselors must define the meaning of pro bono
work, guarantee that there will be no negative outcomes of offering free services, and
adhere to the established ethical rules even if the services providers are not paid for their
work.
69) Question: What are the possible ethical consideration when dealing with the issues
of infertility and reproductive technologies in a Christian way of counseling?
Answer: It is sometimes important that counselors accept the client’s religious beliefs,
offer the Scriptural perspective of the situation, as well as help the client make an ethical
decision concerning the subject matter.
>
70) Question: Ethical issues in the context of the terminal care of clients are always a
complex question, but how should an individual who is a Christian and a counselor
face these questions?
Answer: Counselors must abide by the client’s and family’s request, maintain the
spiritual component of the client’s care, and make sure that the direction given by the
counselor is consistent with the scripture and ethical practice when it comes to end-of-life
care.
71) Question: What are some of the issues of ethical concern when counseling people in
leadership positions of the church with Christian counseling?
Answer: These areas include matters about the aspect of the need for the counselors to be
independent, impartial in offering counseling services, keep off from having any form of
interest in the organizations or activities and at the same time, be in a position to
understand the pressures and the responsibilities of the church leaders.
>
72) Question: In what ways can a Christian counselor address the issue of the proper
use, in a manner consistent with the profession codes, of the concepts of spiritual
warfare in the process of counseling?
Answer: Regarding spiritual warfare, counselors should remember that all conversations
about spirituality are factually accurate and true to the Bible, the reverential language and
approach of the client, and assuring that the framework for addressing spiritual warfare is
beneficial for the client’s mental and spiritual well-being.
73) Question: Which direction is ethical with the use of biblical counseling as opposed to
including psychology?
Answer: It is therefore the responsibility of counselors to make sure that this process is
theologically correct scientifically correct, and ethically correct. They should also value
the clients’ choice and also offer equal doses of both the Scriptures and psychology.
>
74) Question: What is the proper conduct for Christian counselors in handling the
aspect of confidentiality when counseling couples?
Answer: Counselors should set out boundaries and clearly communicate them regarding
information disclosed to them by each affected person, protect the privacy of every
person and be very careful when dealing with matters that affect two or more people.
75) Question: What ethical issues should be followed in case the counselor, who is a
Christian is overwhelmed with stress levels?
Answer: Issues for a counselor: self-care and supervision, thinking about the possibility
of taking a leave or having less number of patients to take care of and ensure that a
counselor’s issues do not infringe his/her professional duty and patient care.
>Question: What are some guidelines a Christian counselor can use on the
complementary and Alt therapies to be ethical?
Answer: To minimize negative consequences, counselors must ensure that CAM
therapies they recommend are safe, substantiated by research, and consistent with the
religious beliefs of the client. They should also respect for patients’ self- determination
and provide patient- centered and objective recommendations.
76) Question: This paper presents the ethical imperative concerns that practitioners
must have while counseling their clients who have gone through religious trauma.
Answer: Counselors should not be judgmental, clients’ self-esteem should be valued,
they should not reactivate the client’s trauma, and they should use scriptures and support
the client.
77) Question: It is quite relevant to ask the following questions for a Christian counselor
When it comes to affairs of faith, how should a Christian counselor strategy the
issue of spiritual development in counseling?
Answer: Counselors should promote spirituality in form of prayers, Bible studies, and
participation in religious organizations in a pace and in a way that is appropriate and
understanding of the state of the client and the client’s faith.
78) Question: Spiritual crisis of a client: What are the ethical issues implicated in the
management of this client’s case?
Answer: Counselors should affirm their clients’ feelings and beliefs, refrain from
judging, share the Word being their own example, and successfully guide the client in
spiritual turmoil.
79) Question: In what ways can a Christian counselor help clients, who have difficulties
with forgiving others and being forgiven?
Answer: Counselors can guide the clients to the Scriptures about forgiveness and then
guide the process of forgiveness that might entail reconcilia-tion when it is safe to do so.
>
80) Question: How can a Christian counselor assist the clients with anger management
problems?
Answer: In this manner, the counsellor can educate the client on appropriate manner in
which to express anger and find healthy ways of coping with this; they can also share
Scriptures with the client on areas such as self control and guide the client on how to
implement these.
81) Question: What should a Christian counselor do when practicing his or her
profession to uphold the ethic of cultural sensitivity or/and diversity?
Answer: First, counselors must learn about cultural differences in order to understand the
client’s culture and practice culturally sensitive and appropriate counseling that complies
with ethical rules.
>
82) Question: what ethical considerations arise from the use of therapeutic interventions
based on biblical stories?
Answer: Religious scriptures should be incorporated correctly, accurately and in an
unobtrusive way to help in the therapeutic process, this means that although the client is
expected to embrace the counselor’s set of beliefs, the counselor cannot force the client to
do so.
83) Question: What should a Christian do when there is a clash between the principles
of client self-autonomy and the holy scriptures?
Answer: Counselors’ interactions should be in a non-authoritarian way that honors the
client’s capacity to make decisions that are self-directed and fully based on the Bible.
84) Question: What considerations are brought about on ethical issues of counseling of
clients with terminal illness?
Answer: Counselors should maintain social and emotional affection for the client and be
sensitive and responsive to the patient’s last desires, and it should also address spiritual
concerns while offering care that complies with code of ethics and biblical practices.
85) Question: That being the case, the following question will be appropriate: How can
a Christian counselor appropriately engage issues of religious desolation in the
clients?
Answer: Counselors should allow clients to vent their feelings by listening to them,
encouraging them spiritually, and helping the client to regain his or her faith.
>
86) Question: What are the possible ethical dilemmas that may arise when counseling
involves worshipping the lord’s ways? –
Answer: In this case, worship practices should be acceptable, voluntary, and beneficial to
the processes of counseling. They should never force the client to do something due to
their beliefs or policies limiting the client’s freedom of choice.