1 / 9100%
Practice Questions and Answers for BIOL 101 - Principles of Biology
1. Describe the main components of a cell which forms the basis of life
Answer: The foundation of life being attributed to cell is a good generalization. Its has the parts
as the outer skin, or outer covering, which is called the cell membrane; the interior contents,
which is called the cytoplasm; and the genetic material as DNA or RNA.
2. What cell theory is and why it is important?
Answer: From the principles of cell theory, there are certain facts as follows: all organisms are
made up of cells, and cells are the structural and functional units of life, and new cells are formed
from other existing cells. Cell theory is important because it provides fundamental understanding
of all life forms regarding their structure and function.
3. Describe the typical structure of the eukaryotic cell and main features of its main
divisions.
Answer: A common cell in Eukaryote, therefore, contains nucleus with DNA, plasma
membrane, cytoplasm or cytosol, mitochondria to produce energy, endoplasmic reticulum for
synthesis of protein and lipids, the Golgi body to locate the proteins, lysosomes to decompose
wastes, and chloroplasts to synthesize food in plants.
4. Distinguish between the prokaryotic and eukaryotic cells.
Answer: There are no membrane bound nucleus in prokaryotic cells, contain number of small
organelles, DNA is circular in shape and cell size is small than in eukaryotic cell. It is present in
eukaryotic cells, these are living cells that have a nucleus, membrane bound organelles, linear
dna and size.
5. Describe plasma membrane and explain cells and their functions.
Answer: A plasma membrane is a decision making body that controls the in and out traffic, and
provide a shield and form to the cell; It also supports a cell’s interaction with other cells.
6. Explain what diffusion means and why the process is crucial in biological entities.
Answer: Diffusion can be described as a process of distributive dispersion of particles of a given
substance from an area of their high concentration towards an area with low concentration of the
same substance. It is important because it allows the passive transport of such gases as Oxygen
and Carbon dioxide across the cell membranes.
7. Define understanding of osmosis and explain its how uniqueness from diffusion.
Answer: Osmosis can be defined as the movement of water across a semi permeable membrane
from the side of solution with a low solute concentration in it to the side of the solution with high
concentrations of solute. Concerning the differences, it is important to mention that osmosis
occurs only in respect to water and it is not equated to diffusion.
8. What is Active transport and an example?
Answer: Transport that needs the most energy is the one which helps move molecules across a
cell’s membrane from a region of low concentration to a region of high concentration and it uses
energy (ATP). An example of this is the sodium-potassium pump Figure 1 In cellular functions,
there are always a certain set of compounds that are moved from one place to another either by
passive or active transport.
9. What are enzymes and in which of the processes of biological reactions do they take
part?
Answer: It comprises proteins; thus, they are biocatalysts. These assist in raising the’ rate of a
chemical reaction while not consuming energy. They decrease the energy required for a certain
reaction rate in the chemicals taken in the formulation.
10. Elaborate on the meaning of the term enzyme-substrate complex.
Answer: An enzyme-substrate complex is formed if an enzyme binds to a substrate which is
complementary in shape and chemical properties to the enzyme’s active site in other words when
an enzyme interacts with the substrate in a way that it can catalase the interaction of the substrate
into products.
11. Describe the structural characteristic and role of DNA.
Answer: DNA is made of two strands of nucleotides; the nucleotides are made of deoxyribose
sugar, phosphate link and nitrogenous base, which can be adenine, thymine, cytosine, or guanine.
It continues, sustains and builds all living species as it contains their hereditary information.
12. What distinguishes the major concept of molecular biology from biochemistry or any
other branch of biology?
Answer: The biggest discovery under molecular genetics is the so called flow of genetic
information which in a way is embodied by the molecular labeling known as the central dogma
of molecular biology, which involves transcription of DNA to RNA and translation of the later to
proteins of the cell.
13. Describe the principle stages of the cell division.
Answer: The cell cycle comprises stages as the interphase G1, S, G2 and the mitosis: prophase ,
metaphase, anaphase, telophase, and the stage of cytokinesis. The interphase is when the cell
grows and the nucleus duplicates whereas, mitosis is the actual division of the cell into two
daughter cells.
14. Outline the events that occur in mitosis and their importance.
Answer: This is division of the nucleus in a eukaryotic cell and this results to two daughter cells
which are clones. It is used for growth, it is used for repair and it involve in asexy reproduction
partly.
15. Explain the difference between mitosis and Mesis.
Answer: Mitosis forms two identical diploid nucleus, takes place in one cell division and is for
the growth and repair of the organism. Meiosis results in four non-identical, haploid cells, is
divided into two stages and is used in gamete formation.
16. Define genotype and phenotype.
Answer: Genotype refers to the constitution of an organism, that is, the set of genes it possesses
while phenotype is the sum total of an organism’s genes, age, and the surrounding physical
conditions.
17. Describe the dominance principle and explain how a dominant allele can work on an
organism even in the presence of a recessive allele.
Answer: The dominance principle in genetics is a rule which states that one of the alleles of a
gene, called the dominant allele, has the capability to hide the presence of the second allele
called the recessive allele in the determinant of phenotypes of an organism. When an individual
is heterozygous regarding a specified gene, the dominant allele related to that genotype manifests
the organism’s phenotype and its effect conquers that of the recessive allele. For instance, in the
example of Mendelian inheritance, if one of the alleles is T – for tall plants and the other one is t
for short plants, a plant with the genotype Tt will exhibit tallness because the dominant feature of
T suppresses t.
18. Punnett square: Why and how is it used to predict the genotypes of a F1 generation of a
given genetic cross ?
Answer:A Punnett square on the other hand is a genetic tool that helps in an identify of possible
genotypes of the offspring, from the genetic cross between the two organisms. It is a grid that is
used in finding the chances of an offspring inheriting certain alleles from the parents. The
Punnett square is constructed by listing the alleles of one parent on the top of the table and the
alleles of the other parent in the table’s first column. In each box, in the grid, the crossed alleles
from both the top and to the sides are written as the genotypes of offspring.
19. Describe about RNA in general and where it is found in the cells.
Answer: RNA is one of the nucleic acid polymers and is the single-stranded molecule which is
constituted by nucleotides which has rather a simple structure in which it contains the ribose
sugar group, phosphate group and nitrogenous bases which include adenine, uracil, cytosine and
guanine. It stars as an mRNA, it is involved in the synthesis of proteins in the body as the rRNA
or as the tRNA.
20. Enumerate and describe at least three general classes of RNA and paste how all of them
are involved in the process of the protein synthesis.
Answer: There is the mRNA that transcribes the DNA code and presents it at the ribosome,
rRNA that composes the core of the ribosome in addition to being involved in further synthesis
of proteins and tRNA that brings the amino acids at the course of translations.
21. List the process of transcription.
Answer: Transcription is a process to synthesise a nucleic acid molecule RNA using DNA as the
template. RNA polymerase binds to a promoter site in a gene, unwinds the DNA molecule and
transcribes a specific RNA molecule that is equivalent to the segment of the DNA molecule that
has been corresponding to this gene.
22. What significance does it have that in the genetic code all life forms are ultimately
written with the same alphabet?
Answer: Percentage similarity of innovative nucleotide triplets, codons is over 90, it means that
all organisms have the same set of codes for the same amino acids, therefore all known
organisms have a very remote origin and genetic engineering can be transferred from one
organism to another.
23. Describe the concept of mutation and the likely outcomes.
Answer: A mutation therefore is a variation in the structures of an organism’s DNA. As far as its
significance, it may not have any effect and hence can be termed neutral mutations, may change
only one amino acid in the continuum of the protein; hence can be termed missense mutations,
can also bring a premature stop codon in the protein sequence and thus it is a nonsense mutation,
or can shift the whole frame of the protein chain and is referred to as frameshift mutation.
24. In which organelle of the cell are the ribosomes functioning as a part?
Answer: These are the complex known as ribosomes in which the translation or the synthesizing
of polypeptide takes place from the mRNA.
25. Explain how selective permeability occurs in a cell membrane.
Answer: This means that there exist such particles that may freely diffuse across the cell
membrane while there are others it does not allow to; the cell membrane also maintains the cell
state.
26. What are the overall steps of cellular respiration?
Answer: Cellular respiration consist of 3 major processes namely glycolysis, citric acid (Kreb’s)
cycle and oxidative phosphorylation and electron transport.
27. Define what glycolysis is.
Answer: Glycolysis can be defined as the process of the breakdown of the glucose in the
absence of oxygen where one glucose molecule is converted into two molecules of pyruvate and
in the process 2 ATP’s and 2 NADH’s are produced. It takes place in the cytoplasm and as a
process it is anaerobic.
28. How and why citric acid important?
Answer: The citric acid cycle completes the process of breakdown of glucose and the oxidation
of acetate grouping in acetyl-CoA to CO2 as described in the Utilization of ATP in Creation of
NADH & FADH2.
29. How can you describe Oxidative phosphorylation cellular process?
Answer: Electron transport system and chemiosmosis constitute a part of oxidative
phosphorylation. These electrons that been donated by NADH and FADH2 are transported
through the protein complexes and this transport leads to the generation of proton gradient that
assist in the generation of ATP by ATP synthase.
30. What do you understand as the basic difference between aerobic and anaerobic
respiration?
Answer: Aerobic respiration implies the use of oxygen and results in the production of a hefty of
ATP as compared to anaerobic respiration which occurs, in the absence of oxygen and produces
a little ATP and forms lactic acid or ethanol as by product.
31. Define photosynthesis
Answer: Photosynthesis in a simplest way possible can be described as using light energy to
produce chemical energy in the form of glucose for its users; these include plants, algae, and
cyanobacteria a specific type of bacteria. It involves two main stages: Like the light dependent
reaction and the light independent reactions better known as the Calvin cycle.
32. Which feature of photosynthesis is light dependent?
Answer: This light dependent reactions occur in the thalliakoid membrane of the chloropplasts
where chlorophyll using light energy ATP and NADPH is produced and water molecule breaks
to release oxygen.
33. Identify and explain the process of Calvin cycle in photosynthesis.
Answer: Calvin cycle occurs in stroma of chloropast and use ATP and NADPH produced in the
light-dependent reactions to fix CO2 into organic molecules and glucose.
34. What does chlorophyll do at the time of photosynthesis and why is photosynthesis is
crucial to plants?
Answer: Chlorophyll is some sort of a dye, which is necessary in photosynthesis and is
contained in cells of plant organisms, called chloroplasts. Its primary role is to be a light gatherer
and it does so to the full at the blue and red end of the electromagnetic spectrum plus turning this
light into chemistry. This energy is then used in the making of glucose and oxygen from the
reactions of carbon dioxide and water. Chlorophyll being light trap is essential in synthesis of the
organic compounds that are used to build and develop the plants. When chlorophyll is missing in
the plant, then there will be no photosynthesis and energy which is required for growth of the
plant cannot be produced.
35. Define autotrophs and heterotrophs.
Answer: Auto tariffs are the organisms that construct the feed independently from non-
organisms feed resource such as plants and alga. Heterotrophs are those individuals who have to
consume the meals in subject such that they acquire their meals from other people.
36. What are the functions of the mitochondria?
Answer: These are the organelles in the cell associated with the Conversion of energy for
instance; with the help of glucose products and other related molecules energy in the form of
ATP is produced and this is by the help of mitochondria.
37. What is the internal organelle called the endoplasmic reticulum (ER) and what it does.
Answer: The ER is a network of membranes performing previous functions the proteins and
lipids. Protein synthesis takes place in the rough ER which has ribosomes on it and lipid
synthesis together with elimination of hazardous chemicals occur in the smooth ER and as the
name suggests it is devoid of ribosomes.
38. Briefly describe what the Golgi apparatus is and what it does in a cell?
Answer: Golgi apparatus is the stacks of flattened membrane bound sacs that are involved in the
synthesis, sort and packaging of proteins and lipids for export or for transport to structures.
39. Elaborate the function of lysosomes in a cell.
FAnswer: Lysosomes are intracellular particles that have enzymes which degrade waste products,
cellular debris, worn out organelles, and sometimes, extracellular materials.
F
40. What are Peroxisomes, and what is their role?
FAnswer: peroxisomes are small vesicles that are bounded with a single membrane containing
enzymes used in the breakdown of fatty acids and detoxification of substances which releases
hydrogen peroxide.
F
41. Explain, what the cytoskeleton is and what role does it play.
FAnswer: Cytoskeleton is a collection of fibers and tubes made of proteins that give support to
the cell, enable movement and keep the contents of the cell in order. It composes of micro
filaments, intermediate filaments as well as micro tubules.
42. What is the purpose of the inclusion body, the nucleolus?
FAnswer: Nucleolus is a compact structure in nucleoplasm in which rRNA synthesizes and initial
process of ribosome formation takes place.
43. Discuss between chromatin and chromosomes.
FAnswer: Chromatin is the less condensed and compact form of the DNA and proteins seen in
nucleus in the interphase of the cell cycle. Chromosomes are the compact structures of the
chromatin present only during the division phases of the cells.
44. What are the stages of a cell division and what happens in each of them?
FAnswer: The cell cycle comprises of interphase which has G1 phase that is the growth phase, S
phase being the DNA synthesis phase and G2 phase preparing for mitosis phase; this is then
followed by mitosis which comprises of prophase, metaphase, anaphase, telophase after which is
cytokinesis or cytoplasm division.
45. What is meant by the term apoptosis and why is this process valuable to the life of an
organism?
FAnswer: The apoptosis is the programed death of cells, it may have an ability to eliminate
unwanted and damaged cells which should be eliminated, to expand the cell amount control, and,
respectively, the prevention of tumor growth.
46. Describe stem cells and their function in the living organism.
FAnswer: Stem cells are considered as the cells that can still be differentiated and can further
develop into many different types. These are useful for development, wound healing and maybe
in the treatment or medicine.
F
47. What part do centrioles play in cell division?
FAnswer: Centrioles is involved and or originated from the spindle microtubules especially
during cell division and more specifically during the chromosome separation.
48. Explain the functions of microtubules in the cell.
Answer: Microtubules are one of the types of cytoskeleton; they are involved in the cell support,
motor-protein transport, and spoil partitioning in mitosis and meiosis, cilia, and flagella
formation.
49. What is the importance of the process known as cell differentiation?
Answer: Cell differentiation is a specialization process in which cells adopt certain functions of
the multicellular organism. This process is vital for growth of organisms that are constituted of
several cells and the creation of various tissues and organs.
50. Why is signal transduction deemed as such an important mechanism?
FAnswer: Signal transduction is the process through which a cell translates a signal that is coming
from outside into a functional signal. This usually includes receptor stimulation, signal
transduction, and cell effect.
51. What is the definition of ligand and what does it do for cell signaling?
FAnswer: A ligand is a molecule with a receptor on the outer cell membrane and when it engages
with that receptor it causes a signal chain reaction that results in some action by the cell.
F
52. Explain how endocrine, paracrine and autocrine signaling is different from each other.
FAnswer: Endocrine communication is therefore through the release of hormones into the
bloodstream and impacts on other cells that are often remote. Paracrine signaling as one can
deduce from the name is an influence of signaling molecules of nearby cells. It implies that the
signals produced by the cell feedback and act on the same cell producing them, this is known as
autocrine signaling.
53. G-protein is involved in signal transduction, for what function?
FAnswer: With regards to G-protein coupled receptors, G-proteins are needed in relaying signal
from cell surface receptors to intracellular effectors.
54. Describe how second messengers operate in cell signaling.
FAnswer: Second messengers are small intracellular molecules that transmit information received
by the receptors to the target molecules within the cell, enhance the signal, and ensure proper
regulation of the cell’s response.
55. What are Receptor Tyrosine Kinases and its Significance?
FAnswer: Receptor tyrosine kinases are cell surface receptors that after the binding of a ligand are
capable of autophosphorylation due to their intrinsic kinase activity that occurs on tyrosine
residues and starting a signaling pathway.
56. Explain the procedure of endocytosis.
FAnswer: This is the mechanism by which particles and molecules are brought into cells through
the formation of a vesicle around them and their engulfment. It comprises phagocytosis in which
large particles are taken in and pinocytosis in which fluids and small molecules are ingested.
57. Define exocytosis and why is this process crucial to cellular operations?
FAnswer: Exocytosis is the process through which substances within the cell are released through
the fusion of a vesicle with the plasma membrane. For example, it is used in neurotransmitter
release and hormone secretion processes They are some of the preference examples.
58. Define the term 'genome. '
FAnswer: The genome is the entirety of an organism’s DNA in a single set of chromosomes that
makes up all the genes and other non-coding regions.
F
59. What is Karyotype and why is it important?
Answer: Karyotype is the representation of the chromosomal patterns; this is a paint point of all
body chromosomes grouped by their sizes and shapes. It is resourceful in instances of
determination of chromosomal abnormalities and gender of the specific person.
60. Explain what is meant by gene expression.
Answer: Gene expression refers to the procedure through which information coded in the genes
is used in the production of functional gene product, mostly protein.
61. Describe the concept and function of transcription factors when it comes to gene
expression?
Answer: They are of course proteins they can be programmed to naturally stick to sequences
within DNA and engage in the act of transcription of polymerase or the prevention of it.
62. Discuss about the promoter organisation and its function.
Answer: A promoter can also be described as a DNA sequence situated in front of the gene,
which is the actual binding site for the RNA polymerase and transcription factors to enable the
process of transcription.
63. Define epigenetics and its importance in the field of biology and life sciences.
Answer: Epigenetics is the process of variation in the gene that occurs without alteration in the
actual sequence of the nucleous bases. It is very important in the quest of realizing how factors in
the environment affect gene expression and lead to diseases.
64. Chromatin has several structures among which are the histones; what is the purpose of
histones?
Answer: Histones are proteins, to which DNA is condensed with the aim to form nucleosomes
that are considered as the building blocks of chromatin. They help in DNA condensation also in
orderly setting and regulation of the genes as well.
65. How is telomeres useful in this case?
Answer: In general, telomeres can beaten epitomized nucleotide sequences locating on the
terminal of chromosome: they protect these elements from the denaturation during replication
and subsequent losing any imperative genetic data.
66. Explain how in terms of biological reaction, all those features of ribozymes apply.
Answer: Density material can act like an enzyme, therefore RNA is an enzyme, for example
RNA splicing and formation of peptide bonds.
67. What parts does the fact that, as it were, the genetic code is duplicated play?
Answer: It also lead to the degeneracy of the genetic code mainly where more than one codon
can code for one amino acid. It is helpful in reducing the effects mutations where sometimes they
may be prove to be harmful.
68. Explain what role molecular chaperones play in a cell.
Answer: Some of the cellular proteins are molecular chaperones whose role is to help the other
proteins to fold to functional conformations which are non-tending to aggregate.
Students also viewed