Management principles test questions and
reference answers
Management principles test questions and references
1. Fill in the blanks (1 point per blank, 10 points in total)
1. If the production specificity is high, it is difficult for
enterprises to be both ( ) and difficult
( )。
2. The basic formula for calculating the amount of
principal and interest is ( ).
3. The focus of the business plan is to improve economic
efficiency, the focus is ( ), the scope is ( ).
4. Organizational design is based on the division of
labor, and ( ) and ( ) are designed.
5. Regardless of the level of leadership, there are four
aspects of ability, which are interpersonal skills, ( ), ( ) and
technical skills.
6. The formula of the "contribution law" in the "fairness
theory" of incentives is ( ).
2. Multiple-choice questions (1 point for each sub-
question, 20 points in total)
1. The "common law" in the "rule of law" of ancient
Chinese management thought refers to
A. Maintain the stability of the law
B. Uniform laws should be enacted
C. All people are equal before the law
D. The law should be fixed
2. American scholars Kennedy and Deere believe that
corporate culture includes not only values, hero figures, and
cultural network factors
A. Organizational structure
B. Leadership style
C. Liturgy and celebrations
D. Corporate behavior
3. In management, the power defined as "influence"
includes in addition to the "right of expertise" and "the right
of personal influence"
A. Right of random disposal
B. Institutional rights
C. Reward and punishment power
D. Right to appoint and dismiss
4. The methods of continuous control include self-
control, collective control and
A. Management information system
B. Budget control
C. Policy and procedural control
D. Personal observation
5. The development of the group generally goes through
four distinct stages, which are:
A. Startup, turmoil, order, decline
B. Formation, turmoil, standardization, and performance
C. Formation, order, standardization, and maturity
D. Formation, turmoil, standardization, maturity
6. The so-called "stove rule" includes the following steps
A. Advance warning, immediate handling, violators must
be investigated, and universal enforcement
B. Advance warning, immediate treatment, same
consequences, and universal enforcement
C. Advance warning, set an example, immediate
treatment, and the same consequences
D. Advance warning, exemplary, immediate processing,
and universal implementation
7. Environmental research has a very important impact
on organizational decision-making, which can be reflected in
improving organizational decision-making
A. Effectiveness, timeliness, and stability
B. Forward-looking, effective, and stable
C. Correctness, timeliness, and stability
D. Validity, correctness, and timeliness
8. Recruiting managers from outside the organization
can bring "external advantages" refers to the hired cadres
A. There is no historical baggage
B. It can bring fresh air to the organization
C. Can work quickly
D. It has an advertising effect
9. Staffing work includes:
A. Formulate work specifications, select and train
organizational members
B. Determine the amount of personnel, selection, and
training of organization members
C. Determine the personnel structure, select, and train
the members of the organization
D. Determine the amount of personnel, selection,
assessment, and promotion of organization members
10. The so-called authorization means
A. In the organizational design, stipulate the necessary
responsibilities and authority of subordinate management
positions
B. When adjusting the organization, stipulate the
necessary responsibilities and authority of subordinate
management positions
C. The leader delegates some of the authority to deal
with the problem to certain subordinates
D. Principal-agent relationship
11. ( ) Suppose that the state of things in each period of
history has the same degree of influence on the future.
A. Simple averaging method
B. Moving average method
C. Exponential smoothing method
D. Causal analysis method
12. According to the timing of control, the control
method can be divided into
A. Pre-control, continuous control, on-site control
B. Pre-control, continuous control, and result control
C. Pre-control, on-site control, result control
D. Continuous control, on-site control, result control
13. The Hawthorne test shows
A. Informal organizations are harmful to the achievement
of organizational goals
B. Informal organizations are beneficial to the
achievement of organizational goals
C. Enterprises should take all measures to ban informal
organizations
D. Enterprises should face up to the existence of
informal organizations
14. ( ) In the face of multiple states that cannot be
presented, decision-makers cannot determine in advance
which state will appear, but can judge the probability of each
state.
A. Deterministic decision-making method
B. Risk-based decision-making method
C. Non-deterministic decision-making method
D. Tracking decision method
15. Fiedler's contingency theory believes that if a job can
only be done in one way, the work is called
A. Single task structure
B. Standard task structure
C. High task structure
D. Low task structure
16. Middle managers rely more than lower managers
A. Formal power and communication skills
B. Personal power and technical skills
C. Interpersonal skills and technical skills
D. Communication skills and interpersonal skills
17. The influence of the primary group on the behavior
of members is greater than that of the non-primary group
A. Great
B. Small
C. Subject to specific conditions
D. Uncertain
18. Research by management scholars shows that the
talents of employees stimulated by the guiding ability of
supervisors can be reached
%%%%
19. In addition to absolute and relative standards, there
are also methods for managers to evaluate performance
A. Means standard
B. Progress standards
C. Objectives
D. All of the above
20. ( ) is a new trend in management development
A. From emphasizing intuition to emphasizing rationality
B. From small companies to grouping (from
decentralized to centralized)
C. From soft management to hard management
D. From extended management to connotative
management
3. Double-choice questions (1 point for each sub-
question, 15 points in total)
1. Managers can reduce the direct control of employee
behavior deviations due to certain factors, including:
A. Corporate culture
B. Rewards
C. Training
D. Participate in management
2. The reasons for the necessity of management control
are not only environmental changes
A. Decentralization of management power
B. Organize the division of labor
C. Differences in interests
D. Differences in work ability
3. Herzberg proposed that there are two main types of
factors that affect people's behavior
A. Satisfaction factor
B. Dissatisfaction factors
C. Health factors
D. Motivating factors
4. In Blake's management grid theory, the two factors
that determine management style are:
A. Formal structure
B. Understanding
C. Concern for work
D. Care for people
5. In conditional leadership theory, the two aspects that
affect leadership behavior are:
A. Laissez-faire
B. Democratic behavior
C. Relational behavior
D. Task behavior
6. In Fiedler's theory of contingent leadership,
conditional evaluation consists of three parts, which are task
structure and
A. The relationship between the leader and the led
B. Types of power
C. The leader's positional authority
D. Leadership style
7. The limitations of functional departmentalization are
manifested in: it is not conducive to the adjustment of
product structure, ( ).
A. It is difficult to form a unified policy
B. It is not conducive to the training of senior managers
C. There will be a multi-headed leader
D. Uncoordinated activities between departments
8. Barnard believes that the collaborative system as a
formal organization contains three basic elements, namely:
the willingness to cooperate
A. Necessary authority
B. Common goals
C. Information communication
D. Sufficient incentives
9. Management principles are the basic rules that
managers must follow in management practice, and these
principles mainly include the principle of efficiency
A. The principle of moderation
B. Humanistic principle
C. Optimization principle
D. Satisfaction principle
10. The factors that are not conducive to
decentralization in the organization are
A. Organizational size
B. Dispersion of activities
C. Uniformity of policies
D. Lack of well-trained managers
11. ( ) is the conclusion drawn by Mayo on the basis of
summarizing the Hawthorne test.
A. Employees are members of society
B. Human behavior is motivation-oriented, and
motivation is caused by needs
C. Human needs are hierarchical
D. The new leadership ability is to improve the
satisfaction of employees
12. According to the two-factor theory, ( ) is often closely
related to employee dissatisfaction.
A. Enterprise policy
B. Sense of accomplishment at work
C. Salary level
D. Sense of responsibility
13. In the four-part chart theory of leadership style
A. Formal structure refers to the measure of leadership
behavior that focuses on mutual trust with subordinates,
two-way communication, and respect for subordinates'
thoughts and feelings
B. Formal structure refers to the measure of leadership
behavior that focuses on achieving organizational objectives
C. Formal structural leadership focuses on psychological
support for subordinates and concern for organization
members
D. Formal structural leaders like to compile work
progress and evaluate the work performance of their
subordinates
14. The disadvantages of excessive centralization will
not only reduce the quality of decision-making, but also
cause
A. Reduce the speed of decision execution
B. Reduce the organization's ability to adapt
C. Reduce members' enthusiasm for work
D. Affect the unity of policies
15. The principle of moderation in management requires
that management should be carried out
A. Appropriate management
B. Timely management
C. Appropriate talent management
D. Management according to the principle of satisfaction
rather than the principle of optimality
4. Multiple-choice questions (1 point for each sub-
question, 5 points in total)
1. American scholar Porter believes that in addition to
existing manufacturers and potential competitors, there are
also some factors that affect the competitive structure, such
as:
A. Substitute producers
B. Retail Network
C. Users
D. Suppliers
E. Government Policies
2. The constituent elements of a network diagram
include:
A. Process
B. Engineering
C. Matters
D. Time
E. Route
3. The method of reinforcement is divided according to
the means of reinforcement
A. Positive reinforcement
B. Negative reinforcement
C. Zero reinforcement
D. Punishment
E. Study
4. The possible harm caused by informal organizations to
the work of formal organizations includes:
A. Change affecting formal organization
B. Affect the smooth flow of commands
C. Binding the development of individual members
D. Affect the speed of information transmission
E. Extremely adverse effects due to conflicting
objectives
5. The requirements for information collection and
processing are:
A. Accuracy
B. Integrity
C. Economy
D. Timeliness
E. Applicability
5. Explanation of terms (3 points per sub-question, 15
points in total)
1. Rolling mode plan
2. Departmentalization
3. Reporting system of management information system
4. Incentive
5. Functional power
6. Short answer questions (5 points for each sub-
question, 15 points in total)
1. According to M. Weber, what are the types of
legitimate power accepted by society?
2. What are the indicators that reflect the
competitiveness of enterprises?
3. How to prevent the dysfunction of the management
information system
7. Essay questions (10 points per sub-question, 20 points
in total)
1. What is the guiding significance of the system theory
view for enterprise management?
2. Discuss the advantages and disadvantages of the
committee's work and ways to improve its work efficiency
Refer to the answer
1. Fill in the blanks (10 points)
1. Use existing assets to switch to other product
production, and recover investment through asset transfer.
3. The balance of production, supply and marketing
processes, and the whole process of enterprise operation
4. The management functions required by the
organization and the interrelationship between management
functions
5. Communication skills and comprehensive skills
2. Multiple-choice questions (20 points)
1.(1)
2.(3)
3.(2)
4.(3)
5.(2)
6.(2)
7.(3)
8.(2)
9.(2) 10. (3) 11. (1) 12. (3)
13.(4) 14. (2) 15. (3) 16. (1) 17. (1) 18. (3) 19. (3)
20.(4)
3. Double-choice questions (15 points)
1.(1、3)
2.(1、4)
3.(3、4)
4.(3、4)
5.(3、4)
6.(1、3)
7.(2、4)
8.(2、3)
9.(1、2)
10.(3、4) 11. (1、4) 12. (1、3) 13. (2、4) 14. (2、3)
15.(1、2)
4. Multiple-choice questions (5 points)
1.(1)(2)(4)
2.(1)(3)(5)
3.(1)(2)(3)(4)
4.(1)(3)(5)
5.(1)(2)(4)(5)
5. Explanation of terms (15 points)
1. After formulating the organization's action plan for a
period (1 point), it is regularly modified according to changes
in internal and external conditions during the
implementation process (1 point), so that the planning
period continues to be extended and the flow moves forward
(1 point).
2. According to different standards, the management
labor is divided into different positions and departments).
The result of the horizontal division of labor is the
establishment of departments, or the departmentalization of
the organization).
3. It refers to the system that provides standardized
reports according to established procedures and rules (2
points), and the reporting system is a system that solves the
internal procedural decision-making of the enterprise
(1 point).
4. It refers to the psychological processes that lead to
the initiation, development and persistence of conscious
actions (1 point) that are conducive to the achievement of
organizational goals (1 point).
(1 point).
5. The line supervisor grants certain powers that
originally belong to his own command and command to the
relevant staff departments or staff members (1 point), that
is, they have certain decision-making supervision and
control within a certain functional scope (2 points).
6. Brief questions (15 points)
1. (1) Traditional power division
(2) Personal charisma power division
(3) 2 points for legal power
2. (1) Sales growth rate
(2) Market share score
(3) Product profitability (sales profit margin) 2 points
3. (1) Senior leaders should be role models to fully
support the management information system 1 point
(2) Management information system staff should
recognize the nature of their work 1 point
(3) The user of the management information system
must participate in the construction of the system 1 point
(4) Retain the human touch of the management
information system 1 point
(5) Regular inspection and continuous improvement. 1
point
7. Essay questions: (20 points)
1. (1) The concept and main types of system theory. 2
points
(2) The main characteristics of system theory:
wholeness, correlation, orderliness, and interaction are 2
points
(3) Inspiration:
(1) Overall view 2 points
(2) Hierarchical point of view: 2 points
(3) 2 points for development views
2. (1) Advantages: (1) Improve the correctness of
decision-making
(2) Strengthen inter-departmental cooperation
(3) 3 points for participation in management
(2) Disadvantages: (1) Time delay
(2) Eclecticism of decision-making
(3) 3 points for separation of power and responsibility
(3) Ways to improve efficiency:
(1) Use with caution
(2) Select qualified members
(3) Determine the appropriate scale
(4) 4 points for playing the role of chairman
"Principles of Management" Questions and Answers (1)
1. Fill in the blanks (1 point per blank, 20 points in total)
1. The historical development of management has gone
through (),
(), (), () and other major stages of development.
2. Fayol believes that the five major functions of
management are (),
()、()、()、()。
3. Formal organization includes three basic elements: (),
()、()。
4. The most basic relationship between enterprises and
the market environment is (). The three basic relationships
faced by enterprises are (),
()、
()。
5. The motivation for the international operation of
enterprises mainly includes the following five aspects:
looking for the market,
(), (), seeking coordination with the international
economic system,
()。
6. The risk of enterprises is divided into two categories,
one is complete risk. The other category is
()
For example, commodity and securities trading,
exchange rate fluctuations, new product development, real
estate investment, etc., these activities always have both
risks and opportunities.
2. Multiple choice questions (4 points per question, 20
points in total)
1. The practice of management mainly originates from
the following aspects ()
A large-scale collective activity to solve the needs of
survival B: political control and social practice activities
The course of the war dthe world of religion
2. What are the components of enterprise strategy ()
A business scope B resource allocation C competitive
advantage D synergy 3. What are the operating resources of
the enterprise ()
A: Funds, B, material resources, C, human resources, D,
environmental resources, and information
4. The three most basic mechanisms of the formalization
process are ()
A: Structuring, B, Normalization, C, Objecting, D, Roling
5. The types of institutional norms are as follows ()
A: Basic system B management system C Technical
specifications D business specifications E personal behavior
norms
3. Brief description questions (25 points in total)
1. Who are the representatives of the classical
management theory school (8 points)
2. What are the basic types of competitive strategies of
enterprises (8 points)
3. There are several types of diversified business
strategies (5 points)
4. The characteristics of a joint stock company are (4
points)
4. Case analysis questions (35 points in total)
1. Case materials: Suppose you are the manager of a
company, you recruit a promising young subordinate and
you give a lot of care and guidance at work, but now, you
hear some gossip that other employees think you care too
much about this young man, what should you do?
A assigned the young man an important task to prove
his abilities to the other clerks; B Alienate the young man
and get close to other staff members to prove that you treat
everyone fairly;
C re-evaluate the young man's potential and ability, and
decide what to do next;
D ignored the gossip and continued what he was doing.
Please choose the best response from the four options
and explain why. (7 points)
2. Case materials: In the mid-80s of the 20th century,
computer memory chips were Intel's main business, and
Japanese manufacturers wanted to occupy the memory chip
business, so they reduced the price by 10% compared to
Intel and other chip manufacturers. A provocative strategy
against Japanese producers, available for int
The options you choose are: designing more advanced
memory chips; Retreat to markets that Japanese producers
are not interested in. Eventually, Intel decided to abandon
the memory chip business and focus on developing more
powerful microprocessors for personal computers.
Please analyze the reasons based on the management
theory you have learned. (8 points)
3. Case analysis materials: Competition of "old"
enterprises: Haiqing Beer successfully acquired a brewery in
City C, a city with a population of 3 million in western China,
not only achieving an absolute monopoly of more than 95%
of the market share in the city, but also reaching more than
60% of the market share in the province, becoming a
veritable leader in the beer industry in the province.
There is a Jinbei Beer Company within 100 kilometers of
City C, which was also the boss of the province three years
ago. However, recently Jinbei Beer was wholly sold to an
overseas company due to poor management.
After being acquired, Jinbei Beer immediately spent
nearly 100 million yuan on technical reform, and also invited
experts from the world's fourth largest brewery to pay close
attention to quality. But the new boss knows very well that
the shortest board of Jinbei Beer Company is marketing. In
order to win the market of City C in one fell swoop, Jinbei
poached 3 marketing elites from foreign companies at any
cost, recruited more than 20 college students with high
salaries, and spent a lot of effort on training.
The beer market in the province is characterized by
strong seasonality, mainly in late spring and summer and
early autumn for more than half a year. A year's battle is
basically decided in the three months of 4, 5 and 6. As a
fast-moving consumer good, the distribution network of beer
is relatively stable and is mainly controlled by large first-tier
wholesalers. Jinbei Beer did not choose to attack head-on,
mainly relying on direct sales as a means of market
guidance, and the sales team went to tens of thousands of
retail terminals all over City C to grab food.
Management Principles Test
Questions (with Answers)
1. Multiple choice questions (35 questions in
total, 1 point for each question, 35 points in
total)
1. Management is ( )
A. Steward
B. The process of achieving organizational goals
C. Decision-making
D. Manage people
Correct answer: B
2. The principle of moderation is ( )
A. Satisfaction principle
B. The principle of moderation
C. The primary principle followed by management practice
D. Optimal principle
Correct answer: A
3. Since the losses caused by risks and the impact may be
multifaceted, the principles of risk assessment are
involved in ( ).
A. The principle of dynamics
B. The principle of operability
C. Systematic principle
D. Scientific principles
Correct answer: C
4. The first problem that managers need to solve is ( )
A. Supervise and influence employees to play an active
role
B. Timely tracking and inspection of the goal realization
process
C. Organizational structure, job design and personnel
recruitment
D. Selection of resource investment projects
Correct answer: D
5. The characteristics of inertial knowledge do not include:
A. Knowledge of organizational continuity
B. Knowledge of organizational memory
C. Organize the knowledge of independent learning
D. Consistent knowledge of organization members
Correct answer: C
6. Haier's single-in-one model is based on ( ).
A. Market chain
B. Supply chain
C. Logistics chain
D. Value chain
Correct answer: A
7. In high-level management and innovation activities
where work results are difficult to measure and work
processes are difficult to standardize and procedural, ( ) is
the main control object.
A. Environmental characteristics and their development
trends
B. Resource investment
C. Activity process
D. The quality and skills of workers
Correct answer: D
8. ( ) is also known as a digital plan.
A. Policy
B. Objectives
C. Rules
D. Budget
Correct answer: D
9. The research and development plan of a new product
belongs to ( ).
A. Long-term plan
B. Comprehensive plan
C. Department plan
D. Project plan
Correct answer: D
10. Managers must combine management knowledge with
specific management activities according to local
conditions, which is emphasized here ( )
A. The historicity of management
B. Practicality of management
C. The scientific nature of management
D. The artistry of management
Correct answer: C
11. ( ) is an important and systematic check of false and
deceptive behavior within the organization.
A. Comprehensive audit
B. Internal audit
C. Internal and external audits
D. External audit
Correct answer: D
12. The mental state of organization members who are
willing to strive for organizational goals, or the general
term for the group consciousness and group attitude of
members in the organization, is called the () of
organization members.
A. Synergy
B. Participation
C. Sense of identity
D. Harmony
Correct answer: C
13. According to the theory of situational leadership, as
subordinates gradually transition from immaturity to
maturity, the leadership style should be changed
A. Informant - promotion - participation - authorization
B. Authorization - participation - promotion - information
C. Informant - participatory - promotion - authorization
D. Informant - participatory - authorization - promotion
Correct answer: A
14. The following are not part of the Work Expansion Law:
A. Production workers are involved in the design of the
operation program
B. Production workers determine their own production
goals
C. Let employees participate in the design of the operation
method
D. Change a process to several people to be jointly
responsible
Correct answer: D
15. Mayo concluded through the Hawthorne test that
people are _____________.
A. Working adults
B. Broker
C. Complex people
D. Rational people
Correct answer: A
16. Ways to understand the nature of organizational
culture do not include ( )
A. Understand the work practices and norms in the
organization
B. Understand the boundaries of the organization
C. Strategic and rational organizational culture
D. Identify the organization's values, behavioral
philosophy, mission and purpose.
Correct answer: C
17. The student handbook of Hunan University of
Humanities and Technology is the organizational culture of
( ).
A. Spiritual layer
B. Institutional layer
C. Integrated culture
D. Material layer
Correct answer: B
18. Whether in enterprises or government agencies,
secretaries generally help senior managers to work, and
their position in the organization's hierarchical chain of
authority is very low, but people often feel that the
secretary has a lot of power. Then the secretary has ()
power.
A. There is no power, but there is a better chance to get
close to the leader than ordinary people
B. Coercive power
C. Legal power
D. Personal influence power
Correct answer: A
19. In any of the following cases, the manager does not
need to revise the standard.
A. The work itself caused deviations
B. The internal and external environmental factors of the
organization have undergone great changes
C. Consumers' demand preferences have shifted
D. The original plans and standards are based on wrong
assumptions and predictions
Correct answer: A
20. Regarding the basic characteristics of management,
the correct description is ( )
A. Management is the decision-making process
B. The purpose of management is to achieve
organizational goals regardless of cost
C. The object of management includes both activities and
participation elements
D. Managers are people with technical expertise
Correct answer: C
21. Differences in leadership and management do not
include ( ).
A. Political analysis of power should be carried out
B. The main functions of leadership and management are
different
C. The sources of power for leadership and management
are different
D. The scope of leadership and management functions is
different
Correct answer: A
22. Taylor argues that exception management is ( ).
A. Superiors reserve the right to make decisions on
exceptions
B. The superior supervisor authorizes the subordinate to
manage the daily routine
C. The first three items are correct
D. It is the theoretical preparation of decentralized
management
Correct answer: C
23. The connection between different levels in the same
industry is called ( )
A. Professional collaboration
B. Vertical economic cooperation
C. Enterprise group
D. Horizontal economic alliance
Correct answer: B
24. The main task of the planning function of management
is to determine ( ).
A. Work design in the organization
B. The leadership style of the organization
C. Organizational goals and ways to achieve them
D. Blueprint of organizational structure
Correct answer: C
25. ( ) Management decision-making activities aimed at
discovering and changing organizational goals and
exploring new paths of action.
A. Cultural innovation
B. Strategic innovation
C. Organizational innovation
D. Lead innovation
Correct answer: B
26. According to Blake and Morton's management grid
diagram theory, the ideal leadership style is ( ).
A, type 9.9
B, type 1.9
C, Type 9.1
D, type 1.1
Correct answer: A
27. The connotation of product innovation does not
include _________.
A. It can also be a new generation of new products that
are suitable for new purposes and meet new needs by
using new technologies on the basis of the original
products
B. It can also improve the performance, specifications,
styles and varieties of the original products
C. There must be breakthrough changes in principle,
technical level and structure
D. It can be used to develop a new type of product using
new principles, new technologies and new structures
Correct answer: C
28. In order to stimulate the enthusiasm of his
subordinates, a manager of an enterprise adopts the
following measures: He gives workers more work and
responsibilities, and motivates his subordinates with
praise and appreciation. But unfortunately, his methods
did not achieve the desired results. What do you think is
the reason?
A. The quality of the worker did not reach the level he
expected
B. The level of workers' needs still stays at Maslow's
physiological needs level
C. While attaching importance to motivational factors, he
ignores the role of health care factors
D. None of the above statements are true
Correct answer: C
29. Six Sigma Management (6σ) is a quality control
method built on ( ) standards designed to reduce defect
rates to help reduce costs, save time, and improve
customer satisfaction.
A. Data
B. Statistics
C. Mathematics
D. Budget
Correct answer: B
30. The disadvantages of external recruitment are ( ).
A. It is not conducive to improving the morale of
organization members and mobilizing their enthusiasm for
work
B. It is possible to alleviate the contradictions between
internal competitors
C. Use external advantages
D. Bring fresh blood to the tissue
Correct answer: A
31. College freshman admission education embodies the
function of organizational culture.
A. Incentive and restraint functions
B. Radiation function
C. Cohesion function
D. Guiding function
Correct answer: D
32. "When the environment changes, the perpetrator can
actively adjust needs, motivations, and even goals to
change the direction and manner of behavior." The above
describes the ______ common characteristics of
motivation.
A. Spontaneity
B. Purposefulness
C. Plasticity
D. Continuity
Correct answer: C
33. "Three monks have no water to drink" shows that
people may not be as good as people who are not good at
doing things. But on the other hand, if the "three Shangs"
are all responsible, the result may be overflowing. These
two different statements suggest: ____________________
A. Different group cooperation results will be produced
under the action of different mentalities
B. The effectiveness of management work needs to
consider the overall effect of each part of the internal and
external environment
C. Even if there is no good management, it is better to do
things with more people than with fewer people
D. Even if the management is good, it is not necessarily
easy to do things with many people
Correct answer: A
34. Which of the following teams is the authority and
coordinating body of crisis management?
A. Crisis recovery team
B. Crisis management team
C. Crisis response team
D. Crisis management team
Correct answer: B
35. In the theory of fairness, when comparing OP/IP <
OC/IC horizontally, the actions that cannot be taken by the
parties are:
A. Change your relative remuneration by trying to increase
your remuneration
B. Change the relative remuneration of others by making
them pay more or try to reduce their income
C. Self-explanation and self-comfort
D. Change your relative remuneration by increasing
investment
Correct answer: D
2. Multiple choice questions (31 questions in
total, 1 point for each question, 31 points in
total)
1. The different stages of organizational development
include ( )
A. Decline period
B. Start-up period
C. Growth period
D. Maturity period
Correct answer: ABCD
2. The improvement of information dissemination
efficiency is mainly manifested in:
A. Information dissemination is almost zero cost
B. Greatly exceeded the space limit
C. Long time of transmission
D. The propagation speed is extremely fast
Correct answer: ABD
3. The dissemination and development of organizational
culture depends on ( ).
A. Maintain relative consistency with organizational culture
B. Behavior
C. All members highly recognize the essence of
organizational culture
D. The comprehensive quality of senior management
Correct answer: ABCD
4. People's research on management innovation is
constantly evolving, and different investigations can be
made on management innovation from different
perspectives, so as to form a multi-faceted cognition of
management innovation. The most influential of these are:
A. Discuss the innovation of management foundation from
the perspective of elements
B. Examine the characteristics of different management
innovations from the perspective of form
C. Examine the innovation connotation of different
management functions from the perspective of process
Correct answer: ABC
5. What are the positive effects of conflict on the
psychology of employees in the organization?
A. Make people work hard
B. See your weaknesses in not being able to defeat the
other person
C. No deal
D. Sober the strong from the hallucinations
E. Shock the strong from intoxication
Correct answer: ABDE
6. Managers can obtain information and information on
actual work performance through ( ) and other methods.
A. Written report
B. Oral report
C. Sampling inspection
D. Statistical report
E. Personal observation
Correct answer: ABCDE
7. Barnard believes that manager functions include ( )
A. Managers are the center of organizational information
communication and coordination
B. Establish and maintain information systems
C. Regulations explain organizational goals
D. Get services from different organization members
Correct answer: BCD
8. Work performance is specifically reflected in ( ).
A. Performance growth
B. Goal achievement
C. Working methods
D. Work quality
Correct answer: ABCD
9. The three elements of leadership include ( )
A. Leader
B. Be led
C. Dominating power
D. Situation
Correct answer: ABD
10. The "Eleventh Five-Year Plan for National Economic
Construction" made by the Party Central Committee at the
Fifth Plenary Session of the 16th Central Committee
belongs to ( ).
A. Specific plan
B. Tactical plan
C. Long-term plan
D. Strategic plan
Correct answer: AB
11. Management activities are a cyclical and spiral process
composed of ( ).
A. Leadership
B. Control
C. Innovation
D. Organization
E. Decision-making
Correct answer: ABCDE
12. Schumpeter proposed in "Theory of Economic
Development" that management innovation includes basic
forms such as ( ).
A. Introduce a new production method
B. Open up new markets
C. Obtain a new source of supply for raw materials or
semi-finished products
D. Introduce a new product or a new feature of a product
E. Establish any new organizational form
Correct answer: ABCDE
13. The power resources of actors include ( )
A. Interactivity
B. Orderliness
C. Correlation
D. Integrity
Correct answer: ABCD
14. The correct _________ about market innovation.
A. The development of new products is the only way for
enterprises to create market demand
B. It mainly refers to guiding consumption and creating
demand through the activities of enterprises
C. Market innovation includes revealing the new use value
of products through the physical transfer of the market to
find new users
D. Market innovation includes increasing product sales
through advertising and other promotional work to
influence people's social evaluation of a certain consumer
behavior
Correct answer: BD
15. The structure of organizational culture is embodied in (
)
A. Innovation culture
B. Institutional culture
C. Material culture
D. Spiritual culture
Correct answer: BCD
16. The characteristics of management activities include
( )
A. Generality
B. Artistry
C. Historicity
D. Comprehensiveness
Correct answer: BCD
17. The following description of the management process
is correct ( )
A. The management process and management functions
are separated
B. The management process and management functions
are unified
C. The management process is also the process of
information transformation
D. Management in the static process of management
E. The management process is management in dynamics
Correct answer: BCE
18. Herzberg believes that the factors that can really
motivate are ( )
A. Working environment
B. Salary
C. Status
D. Responsibility
E. A sense of accomplishment at work
Correct answer: CDE
19. Peter Drucker's main ideas on goal management are
( ).
A. Emphasize the systematic management of goals
B. Pay attention to the factor of human cooperation
C. Focus on clear goals
D. Pay attention to the guiding role of the organization
Correct answer: ABC
20. Due to different standards, their formulation methods
are also different, and the main methods of formulating
standards are ( ).
A. Time series method
B. Empirical estimation method
C. Technical analysis method
D. Statistical methods
E. Engineering methods
Correct answer: BDE
21. The process of knowledge innovation and creation can
be divided into four modes.
A. Integration
B. Combination
C. Socialization
D. Externalization
E. Internalization
Correct answer: BCDE
22. The characteristics of the organization include ( )
A. The organization has clear goals
B. The organization is relatively independent
C. The organization is composed of a certain number of
people
D. Organize and carry out activities to achieve goals
Correct answer: ABCD
23. The content of the organizational system includes ()
A. Coordination of organizational activities
B. Organizational structure
C. Authority system
D. Organization of activities
E. Task allocation method
Correct answer: ACDE
24. McClelland's achievement needs theory believes that
high-level human needs include:
A. Material needs
B. Safety needs
C. Power needs
D. Achievement needs
E. Affinity needs
Correct answer: CDE
25. Regarding "the essence of management is the
behavior of the coordinator", the correct understanding is (
)
A. The behavior of the members of the coordinating
organization is unconditional
B. It is because of the difference in understanding and
ability of organization members
C. It revolves around the establishment, implementation
and improvement of rules
D. Including coordinating the contribution of organization
members
Correct answer: BCD
26. Regarding communication networks, the following
statements are correct ( )
A. Decentralized networks are suitable for completing
more complex tasks
B. Ordinary members are more satisfied with the
decentralized network
C. The most centralized network is the star shape
D. Centralized networks are suitable for completing
relatively simple tasks
E. The leader or central figure is more satisfied with the
centralized network
Correct answer: ABDE
27. The role of leadership is ( ).
A. Incentive and encouragement
B. Command and guidance role
C. Communication and coordination
D. Maintain order
Correct answer: ABC
28. Mintzberg's manager role theory believes that the role
in decision-making includes ( ).
A. Troubleshooter
B. Resource allocator
C. Entrepreneurs
D. Negotiator
Correct answer: ABCD
29. The following are business plans ( ).
A. Production profit plan
B. Product variety plan
C. Product quality plan
D. Product output plan
E. Production schedule
Correct answer: BCDE
30. According to the breadth of the plan, the plan can be
divided into ( ).
A. Strategic plan
B. Action plan
C. Directive plan
D. Guiding plan
Correct answer: AB
31. Douglas pointed out that the reason for organizational
convergence is ( )
A. The system shapes people's thinking habits
B. Legality explanation
C. The system classifies things
D. The system shapes the memory of social groups
Correct answer: ACD
3. True or False (32 questions in total, 1 point
for each question, 32 points in total)
1. Herzberg believes that corporate policies, wage levels,
and interpersonal relationships are all health care factors.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
2. Weber believes that only legal power can become the
basis of bureaucratic organization. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
3. Standardization of the working environment means that
the production environment is neat and uniform. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
4. The objective theory of risk believes that risk is the
uncertainty of objective losses, which can be predicted.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
5. Maslow's hierarchy of needs theory believes that low-
level needs have greater value than high-level needs, and
it is the source of great motivation for people.
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
6. As a verb, organization is a function of management,
and even synonymous with management. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
7. The organizational culture of the material layer is the
carrier of the organizational culture of the spiritual level
and the organizational culture of the institutional level.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
8. The control process can generally be divided into: a.
measure actual performance; b. Compare performance
with standards; c. Take action to correct deviations.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
9. Herzberg's two-factor theory believes that only
incentives such as company policies, management
measures, supervision, interpersonal relationships,
material working conditions, wages, and benefits can
make people perform better.
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
10. It is impossible for any method to reveal all the risks
faced by economic units, let alone explain all the factors
that lead to risk accidents.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
11. The control process is the process of evaluating and
assessing the behavior of subordinates.
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
12. The organizational culture of the spiritual layer covers
the basic beliefs, management philosophy, value
standards, professionalism and professional ethics that all
members of the organization adhere to.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
13. The annual assessment is the usual assessment.
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
14. Personnel evaluation helps to form an incentive
mechanism.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
15. Transformation is the process of implementing change
and innovation.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
16. Goal management is a management system that
focuses on the arrangement and implementation of
human tasks.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
17. When teachers give lectures, they walk back and forth
in the classroom to understand the students' listening
status, which belongs to on-site control.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
18. Organizational goals are the sum of everyone's goals. (
)
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
19. The network-based organizational structure is a
complex institutional form that integrates linear functional
system, matrix system, division system, and combination
of region and time.
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
20. The linear system is only suitable for enterprises with
small production scale, less complex production process
and relatively simple production technology, or suitable for
on-site operation management.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
21. Budget control is carried out through the preparation
and execution of budgets.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
22. Control work by improving the quality of supervisors is
in-process control.
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
23. As long as the planning framework is reasonable,
management performance can be improved. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
24. Enterprises have emerged and developed with human
production, which has existed since ancient times. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
25. Agilis believes that leadership style will affect the
maturity process of people, and if employees are allowed
to engage in simple repetitive work for a long time, it will
cause dependency, thereby hindering their development
towards maturity.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
26. Technological innovation and management innovation
are the two wheels that drive enterprises forward. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
27. The important responsibility of managers is to avoid
deviating from personal goals and organizational goals. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
28. Leadership is to arrange employees to suitable
positions and stimulate their enthusiasm. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
29. Personnel recruitment is an activity that makes
recruitment decisions and places people based on the
results of selection, and the key content is to make
recruitment decisions.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
30. The natural attributes of management refer to the
natural attributes of managing resources. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: B
31. In organizations, it is often difficult for a manager to
assume both innovation management and maintenance
management at the same time.
A. Correct
B. Error
Correct answer: A
32. Informatization also includes the development of
market informatization. ( )
A. Correct
B. Error
Correct answer: A