SPSS Assignment 1 and 2

profilefrmncktopx002
week10assignment_1.doc

PUBH 6033—Week 10 Assignment 1

Identifying Risks and Hazards—Part 1

(Rubric included)

Instructions

For this Assignment, review this week’s Learning Resources. Open SPSS and then use the file/open/data command to open the dataset asbestos.sav. This is data collected on the incidence of lung cancer for those exposed to asbestos and those not exposed.

Run a chi-square for independence and odds ratio analysis as per this Week’s demonstration video. Then, provide your response to all items in this worksheet.

Note: You will use the SPSS Output generated in this Assignment 1 to complete Assignment 2 as well.

Submit this Application Assignment by Day 7.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Note: Scores are to be entered by instructor

Step 1: Set up your hypothesis and determine the level of significance

1. State the alternative/research hypothesis in written format.

Answer: ____ / 6 points

2. State the null hypothesis in written format

Answer: ____ / 6 points

3. What is your level of significance (choose α = .05 or α = .01)?

Answer: ____ / 4 points

Step 2: Select the appropriate test statistic

4. What is the appropriate test statistic?

Answer: ____ / 4 points

-Continued below-

Step 3: Set up the decision rule

5. Based on the level of significance you set in step 1 and test statistic in step 4, what is your decision rule?

Note: Because there are 2 rows and 2 columns, the total degrees of freedom is 1.

Answer: ____ / 6 points

Step 4: Compute the test statistic

· Open SPSS and then use the file/open/data command to open the dataset asbestos.sav.

· Select: Analyze > Descriptive Statistics > Crosstabs

· Move asbestos to the Row(s) box, and lungca to the Column(s) box. Click on Statistics and make sure Chi-Square and RISK are checked. Click on Cells, and check Observed and Expected (frequencies). Click Continue; click OK.

6. What is the χ2 value computed by your SPSS analysis?

Answer: ____ / 4 points

7. Paste your SPSS output here:

Answer: ____ / 20 points

Step 5: Conclusion

8. Do you reject or fail to reject the null hypothesis?

Answer: ____ / 6 points

9. Is there an association between asbestos exposure and lung cancer?

Answer: ____ / 4 points

Section below (scoring) is to be completed by Instructor

Scoring Rubric for Week 10 Assignment1

Identifying Risks and Hazards—part 1 (60 points)

Initial Score (60 possible points):

Timeliness Factor (late points deducted):

Total Score (60 possible points):

Instructor comments:

© 2017 Laureate Education, Inc. Page 3 of 3