# Unit 8 problems

**echo1212**

Unit 8 Problems

Name

Institutional Affiliation

Unit 8 Problems

**Problem 6**

**A.** **Sequence the jobs using (1) FCFS, (2) SPT, (3) EDD, and (4) CR. Assume the list is by order of arrival.**

**First Come, First Served (FCFS)**

**Sequence**

**Job Time**

**Flow Time**

**Due Date**

**Lateness**

**A**

14

14

20

0

**B**

10

24

16

8

**C**

7

31

15

16

**D**

6

37

17

20

**TOTALS**

37

106

44

The sequencing of the jobs based on the First Come, First Served (FCFS) basis is A – B – C – D, and the chart shows that shows that jobs B, C, and D will be late by a total of 44 days.

**Shortest Possible Time (SPT)**

Sequence

**Job Time**

**Flow Time **

**Due Date**

**Lateness **

D

6

6

17

0

C

7

13

15

0

B

10

23

16

7

A

14

37

20

17

**TOTALS**

37

79

24

The sequencing on the jobs based on the Shortest Possible Time is D – C – B – A, and the chart shows that jobs B and A will be late by a total of 24 days.

**Earliest Due Date (EDD)**

**Sequence**

**Job Time**

**Flow Time**

**Due Date**

**Days Tardy**

C

7

7

15

0

B

10

17

16

1

D

6

23

17

6

A

14

37

20

17

**TOTALS**

37

84

24

The sequencing of the jobs based on the Earliest Due Date (EDD) is given as C – B – D – A, and the average completion time is 42 days.

**Critical Ratio**

**Sequence**

**Job Time**

**Flow Time**

**Due Date**

**Tardiness**

**A**

14

37

20

17

**C**

7

44

15

29

**D**

6

50

17

33

**B**

10

60

16

44

**TOTALS**

37

191

123

All the critical ratios are greater than 1, and this indicates that all the jobs will be completed in time if scheduled as A – C – D – B.

**B.** **For each of the methods in part ****a****, determine (1) the average job flow time, (2) the average tardiness, and (3) the average number of jobs at the work center. **

**Average time flow**

a) FCFS = average completion time/number of jobs = 106/4 = 26.5 days.

b) SPT = average completion time/number of jobs = 79/4 = 19.75 days

c) EDD = average completion time/number of jobs = 84/4 = 21 days

d) CR = average completion time/number of jobs = 191/4 = 47.75 days

**Average tardiness**

a) FCFS = 44/4 = 11 days

b) SPT = 24/4 = 6 days

c) EDD =24/4 = 6 days

d) CR = 123/4 = 30.75 days

**Average number of jobs**

a) FCFS = 106/37 = 2.865

b) SPT = 79/37 = 2.135

c) EDD = 84/37 = 2.270

d) CR = 191/37 = 5.162

**C.** **Is one method superior to the others? Explain. **

None of the methods is superior than the others because they each have their inherent weaknesses in addition to their strengths. For example, using the FCFS and SPT priority rules results in the increased delays in jobs that require longer times to complete while the EDD approach tends to ignore the processing times during the scheduling. However, the CR method has the most weaknesses in scheduling of the jobs.

**Problem 11**

**Given the operation times provided: **

**a.** **Develop a job sequence that minimizes idle time at the two work centers. **

The determination of the job sequence that would reduce the idle time at the two work centers is completed using the Johnson’s as shown in the table below:

**Developing the Job Sequence**

**Iteration**

**Job Sequence**

**Comments **

A

D

The shortest job time is 12 minutes for D at Center 2, and thus D is scheduled last.

B

B

D

D is then removed from the table of eliminated times and the next least job time is observed as 16 minutes for B at Center 1. Thus, B is scheduled first.

C

B

A

D

B is then eliminated from the table and the next least job time is 20 minutes for A at Center 1 and is there scheduled next.

D

B

A

F

D

A is then eliminated from the table and the next least time is 24 minutes for F at Center 2 and this is scheduled next.

E

B

A

E

F

D

F is then eliminated from the table and the next least time is E at Center 2 and this is scheduled next.

F

B

A

C

E

F

D

E is then eliminated from the table and the last least time is 43 minutes at Center 1 and it is scheduled the earliest.

Thus the job sequence that reduces the idle time at Centers 1 and 2 is given as B – A – C- E – F – D

**b.** **Construct a chart of the activities at the two centers, and determine each one’s idle time, assuming no other activities are involved. **

The chart of activities for the two centers is shown below:

0

16

0

36

79

114

156

216

B

A

C

E

F

D

B

A

C

E

F

D

16

46

73

79

130

158

218

216

228

From the chart, the idle time at Center is given as 0 minutes while the total idle time at Center 2 is given as ((16 – 0) + (79 – 73) + (216 – 182)) = 16 + 6 + 34 = 56 minutes.

- 4 years ago
- 34

**Answer(1)**

Purchase the answer to view it

**other Questions(10)**

- Industrialization After the Civil War Thesis and Outline
- MKT feedback
- GEN 499 General Education Capstone Week 3 Complete Ashford
- Business Law Assignments
- LIFO: Ending Inventory Cost of Goods Sold Units Per unit cost Total Units Per unit Cost Total xxx $xx $xx,xxx xxx $xx $xx,xxx xxx $xx $x,xxx xxx $xx $xx,xxx $xx,xxx $xx,xxx Weighted Average: Units
- Assignment 1: Corporate Responsibility and Marketing Strategies (Tutor Nick Ca...)
- paraphrase a paper
- Select a product or a service (or a combination of both) where emerging technologies may have an impact on.
- Label the skeletal system
- MAT 540 Week 3 Quiz 2 Latest Updated (Jan 20, 2015) 100% Graded