1 / 2100%
PHL 111 Module Two Study Guide: Reason and Emotion
Course: Introduction to Critical Thinking
1. _____ is a state consciousness in which joy, sorrow, fear, and so forth are
experienced.
Answer: Emotion
2. _____ is the belief, trust in, and obedience to a religious authority.
Answer: Faith
3. Which of the following is central to fideism?
a. Faith, like all aspects of belief, is subject to rational examination.
b. If faith were open to rational examination, then it would not be genuine faith.
Answer: B- If faith were open to rational examination, then it would not be genuine
faith
4. Which of the following is true of rationalism?
a. If a religious claim conflicts with evidence, then we must accept the claim based
on faith.
b. If a religious claim conflicts with evidence, then we have good reason to be
suspicious of it.
Answer: B- If a religious claim conflicts with evidence, then we have good reason to
be suspicious of it
5. What is emotion?
a. The opposite of instinctive and intuitive feelings.
b. A state of being aware of one’s surroundings.
c. The opposite of reasoning.
d. A cognitive state of consciousness.
Answer: C- The opposite of reasoning
6. True or False: Faith is more than just a belief that God exists.
a. True
b. False
Answer: True
7. _____ is the belief that the divine is revealed through faith and does not require
reason.
Answer: Fideism
8. _____ maintains that religious beliefs should be consistent with reason and evidence.
Answer: Rationalists
Students also viewed