1 / 3100%
CJ 210 Module
Course: The U.S. Correctional System Southern New Hampshire University
1. Which of the following punishments do abolitionists believe is unfairly applied to
African American men? Select one.
a. Parole
b. Incapacitation
c. The death penalty
d. Plea bargaining
Answer: C- The death penalty
2. The National Conference of State Legislatures notes that which of the following is one
way to reduce the unintended consequences of “invisible punishment”? Select one.
a. Develop state programs to assure that the children of incarcerated parents are
adequately cared for.
b. Allow convicted mothers to stay home but restrict them with electronic monitoring
devices.
c. Place all children of incarcerated parents into state-sponsored day-care facilities.
d. Encourage incarcerated parents to put their children up for adoption.
Answer: A- Develop state programs to assure that the children of incarcerated parents are
adequately cared for.
3. Which of the following are the results of the “get tough” movement against former
felons? Select all that apply.
a. They may lose rights such as the right to vote or the right to be on a jury.
b. They are provided with marriage and family counseling.
c. They are provided with job-seeking skills.
d. State laws may restrict their movement.
Answer: A- They may lose rights such as the right to vote or the right to be on a jury, and D-
State laws may restrict their movement
4. Which Supreme Court case ruled that racial bias was not evident in the instance of
sentencing a black defendant to the death penalty for killing a white police officer?
Select one.
a. Miller-El v. Cockrell
b. McClesky v. Kemp
c. Baze v. Rees
d. Roe v. Wade
Answer: B- McClesky v. Kemp
5. The research by Unnever and Cullen, as reported in the textbook, reinforces the
thinking that support for the death penalty is which of the following? Select one.
a. Based on the need for safety.
b. Based on religious beliefs.
c. Based on political party affiliation.
d. A response to racial and ethnic conflict and anger.
Answer: D- A response to racial and ethnic conflict and anger.
6. According to Corrections Today, what is true about the rate of incarceration? Select
one.
a. It has increased for white females and declined for African American females.
b. It has increased for white males and declined for African American males.
c. It has decreased for the population aged 31 to 50 and increased for the population
over 65.
d. It has decreased for violent crime and increased for crimes against property.
Answer: A- It has increased for white females and declined for African American females.
7. What does the textbook name as a primary reason that ex-inmates have difficulty
making it on the outside? Select one.
a. They fail to find a spiritual support system.
b. They face legal restrictions due to their felony convictions.
c. They lack motivation.
d. They lack family support.
Answer: B- They face legal restrictions due to their felony convictions.
8. Which of the following are believed to be “invisible punishments” for those with felony
convictions? Select all that apply.
a. Social stigma
b. Bans on certain kinds of employment
c. Not being to return to one’s family
d. Limits on obtaining licenses
Answer: A, B, and D are believed to be invisible punishments for those with felony
convictions.
9. What is the largest ethnic group in federal and state correctional systems? Select one.
a. White
b. Other
c. African American
d. Hispanic
Answer: C- African American
10. Which of the following is an unintended consequence of the practice of requiring bail?
Select one.
a. It discriminates against college students.
b. It discriminates against poor people of color.
c. It discriminates against families with two working parents.
d. It discriminates against working mothers.
Answer: B- It discriminates against poor people of color.
Students also viewed