1 / 3100%
CJ 210 Module 3-3 Quiz
Course: The U.S. Correctional System Southern New Hampshire University
1. Which constitutional amendment protects the inmate’s due process rights in
disciplinary hearings? Select one.
a. The Fourteenth Amendment
b. The Fourth Amendment
c. The First Amendment
d. The Eighth Amendment
Answer: A- The Fourteenth Amendment
2. Who within the prison is responsible for preparing a budget and monitoring prison
expenses? Select one.
a. The Warden
b. The Assistant Warden of Operations
c. The Business Administrator
d. The Assistant Warden of Programs
Answer: C- The Business Administrator
3. Who within the prison is responsible for managing the corrections officers? Select one.
a. The Assistant Warden of Operations
b. The Warden
c. The Assistant Warden of Programs
d. The Business Administrator
Answer: C- The Assistant Warden of Operations
4. Which constitutional amendment allows searches to be conducted by prison officials
as long as they are not for the purpose of harassing or humiliating an inmate? Select
one.
a. The Fourth Amendment
b. The Fourteenth Amendment
c. The Eighth Amendment
d. The First Amendment
Answer: A- The Fourth Amendment
5. Which constitutional amendment provides inmates with the right to assemble and pray
in the religion of their choice? Select one.
a. The Eighth Amendment
b. The First Amendment
c. The Fourteenth Amendment
d. The Fourth Amendment
Answer: B- The First Amendment
6. Which of the following is the best definition of the deprivation model of prison culture?
Select one.
a. The culture is the result of losses experienced by inmates as a part of the “cost” of
imprisonment
b. The culture frequently changes based on the situation
c. The culture reflects the “baggage” the prisoners bring with them
d. The culture reflects administrative practices
Answer: A- The culture is the result of losses experienced by inmates as a part of the “cost”
of imprisonment
7. Which of the following are characteristic of contemporary male prison culture? Select
all that apply.
a. Security-threat groups other than gangs
b. Prison gangs
c. Sexual victimization
d. Prison contraband
Answer: ALL are characteristic of contemporary male prison culture
8. Which of the following is the best definition of the administrative-control model of
prison culture? Select one.
a. The culture frequently changes based on the situation and is not constant
b. The culture reflects the management style and administrative practices of the
prison
c. The culture reflects the values and attitudes the prisoners bring with them
d. The culture is the result of the losses experienced by inmates as part of the “cost”
of imprisonment
Answer: B- The culture reflects the management style and administrative practices of the
prison
9. When evaluating the culture at a prison like Rikers Island, what is an important lesson
to remember? Select one.
a. Be ready for the unexpected
b. Martial law is an appropriate way to deal with disturbances
c. The most violent offenders definitely deserve to be there
d. Solitary confinement is a fact of life
Answer: A- Be ready for the unexpected
10. Which of the following is the best definition of the importation model of prison culture?
Select one.
a. The culture frequently changes based on the situation
b. The culture reflects values and behavioral patterns prisoners bring with them
c. The culture is the result of the losses experienced by inmates as part of the “cost”
of imprisonment
d. The culture reflects administrative practices
Answer: B- The culture reflects values and behavioral patterns prisoners bring with them
Students also viewed