1 / 3100%
CJ 210 2-0 Quiz
Course: The U.S. Correctional System Southern New Hampshire University
1. Which of the following are true of determinate sentencing? Select all that apply.
a. The convicted individual will serve a range of years as determined by the judge.
b. It may be a factor in increasing the prison population.
c. It gives too much power to the parole board, resulting in inequitable sentences.
d. It eliminates the role of the parole board.
Answer: B- It may be a factor in increasing the prison population, and D- It eliminates the
role of the parole board
2. According to some researchers, the number of people incarcerated in the past 40
years has risen dramatically due to which of the following? Select one.
a. The war on illegal immigration
b. The war on terror
c. The war on poverty
d. The war on drugs
Answer: D- The war on drugs
3. Sentencing can take many forms. Match each sentencing structure with its description.
a. A sentence that must be served for an exact period of time. Answer- Determinate
sentence
b. A sentence for a criminal act that is determined by a state or federal government.
Answer- Presumptive sentence
c. A sentence that permits early release after the offender has served a required
minimum portion. Answer- Indeterminate sentence
d. A sentence that ensures people that commit similar crimes receive similar
punishments. Answer- Structured sentence
4. According to some researchers, the number of people detained while awaiting trial has
increased due to which of the following? Select one.
a. Perceived threat to society
b. Lack of evidence
c. Inability to make bail
d. Lack of family support
Answer: C- Inability to make bail
5. True or false: The crime rate has increased and the number of people in prison has
decreased.
a. True
b. False
Answer: False
6. True or false: The “get tough” movement of the 1980s increased the statutory
restrictions placed on parolees.
a. True
b. False
Answer: True
7. When a judge sentences someone to a diversionary program, it is known as which of
the following? Select one.
a. Sentencing deferment
b. Sentencing sanction
c. Good time effect
d. Sympathy effect
Answer: B- Sentencing sanction
8. Which of the following are true of indeterminate sentencing? Select all that apply.
a. Inmates can be released early due to good time credits
b. It is designed to encourage inmates to participate in beneficial programs during
their incarceration
c. It is a fixed term imposed by the judge
d. The parole board decides when to release the inmate on parole
Answer: B- It is designed to encourage inmates to participate in beneficial programs during
their incarceration, and D- The parole board decides when to release the inmate on parole
9. When an individual receives a sentence for two or more charges at the same time and
completes them when the longest term has been served, it is known as which of the
following? Select one.
a. Compassion sentence
b. Concurrent sentence
c. Common sentence
d. Consecutive sentence
Answer: B- Concurrent sentence
10. According to some researchers, the U.S. default response to crime is which of the
following? Select one.
a. Parole
b. Community service
c. The death penalty
d. Incarceration
Answer: D- Incarceration
Students also viewed