Hemalogic study worksheet

profilevodotuyen
WEEK6BLOODSYSTEM.docx

Hematologic

1. Blood Group O 

a. Is a universal recipient because they can receive blood from all other  groups 

b. Is a universal donor because they can give blood to all other groups.

c. Has the AB antigens on its plasma membrane 

d. Can receive blood from either group A or group B, but not from group AB 

Answer: B

2. During the life cycle of red blood cells: 

a. RBCs are unable to synthesize proteins, grow or undergo mitotic division 

b. RBCs have a life span of about 70‐80 days 

c. The heme portion of hemoglobin is broken down to amino acids

d. The globin portion of hemoglobin is degraded to bilirubin by the liver 

Answer: D

3. Pernicious anemia may result from  

a. Abnormal production of hemoglobin due to genetic defect 

b. The absence of depressed synthesis of globin chains 

c. Excessive bleeding 

d. The lack of vitamin B12 in diet or deficiency of intrinsic factor needed to absorb B12 

Answer: D

4. When red blood cells transport respiratory gases 

a. Both oxygen and carbon dioxide combine to the globin portion

b. Oxygen binds to the heme portion while carbon dioxide binds to the globin portion 

c. Both oxygen and carbon dioxide combine to the heme portion

d. Carbon dioxide binds to the heme portion and oxygen binds to the globin portion 

Answer: B

5.The percentage of total volume used to determine the number of  erythrocytes 

in a blood sample is referred to as the 

a. Hematocrit

b. Red blood cell count 

c. ESR 

d. Reticulocyte count 

Answer: A

6. Which tests reflects bone marrow activity? 

a. Reticulocyte count 

b. MCH 

c. MCV 

d. Hct 

Answer: A

7. A differential count of WBCs includes all of the following except:

a. Granulocytes 

b. Agranulocytes 

c. Reticulocytes 

d. Monocytes 

Answer: D

8. Which granulocyte functions in antibody‐mediated defense against parasites? 

a. Lymphocyte 

b. Monocyte 

c. Neutrophil 

d. Eosinophil 

Answer: D

9. The symptoms of polycythemia vera are essentially caused by:

a. Fewer erythrocytes than normal 

b. Decreased blood volume 

c. Increased blood viscosity 

d. Increased rate of blood flow 

Answer: C

10. Hemolytic anemia may result in: 

a. Jaundice 

b. Loss of vibratory sense 

c. Acidosis 

d. Petechiae 

Answer: A

11. A cause of macrocytic‐normochromic anemia is: 

a. Iron deficiency 

b. Deficiency of vitamin B12 and folic acid 

c. An enzyme deficiency 

d. Inheritance of abnormal hemoglobin structure 

Answer: B

12.A thrombocytopenia with a platelet count between 40,000/mm3 and 50,000/mm3 likely will cause 

a. Hemorrhage from minor trauma 

b. Spontaneous bleeding 

c. Death

d. Polycythemia 

Answer: A

13. A first time pregnancy may initiate Rh sensitization in which conditions?

a. Rh positive mother, Rh negative fetus 

b. Rh negative mother, Rh positive fetus 

c. Rh negative father, Rh positive mother 

d. Rh negative father, Rh negative mother 

Answer: B

14. CML is characterized by: 

a. High blastocyst numbers 

b. High incidence in children 

c. Association with the presence of hyperuricemia 

d. Survival time of weeks to months 

Answer: A

15.Which of the following symptoms are consistent with aplastic anemia but not  with pernicious anemia? 

a. Petechiae and purpura 

b. Pallor 

c. Hypoxia 

d. Neuropathy

Answer: A