math problem

profileMiracleFY
Math275Test2ReviewKeySpring2020.pdf

MATH 275 TEST 2 REVIEW KEY

INSTRUCTIONS : REDUCE / SIMPLIFY ALL ANSWERS AND KEEP ALL

EXPONENTS POSITIVE WHERE APPLICABLE.

1. Find a general solution to the differential equation.

y′′(x) − 3y′(x) + 2y(x) = ex sin(x)

Answer : y(x) = (cos(x) − sin(x))ex

2 + c1e

x + c2e 2x

2. Find a general solution to the differential equation.

y′′(θ) + 2y′(θ) + 2y(θ) = e−θ cos(θ)

Answer : y(θ) = θ

2eθ sin(θ) +

c1 cos(θ) + c2 sin(θ)

3. Find the solution to the initial value problem.

y′′(θ) −y(θ) = sin(θ) −e2θ, y(0) = 1, y′(0) = −1

Answer : y(θ) = − 1

2 sin(θ) −

1

3 e2θ +

3

4 eθ +

7

12eθ

4. Find a general solution to the differential equation using the method of variation of

parameters.

y′′ + 2y′ + y = e−t

Answer : y(t) = t2

2et + c1 + c2t

et

5. Find a general solution to the differential equation using the method of variation of

parameters.

y′′ + 9y = sec2(3t)

Answer : y(t) = sin(3t) ln |sec(3t) + tan(3t)|− 1

9 + c1 cos(3t) + c2 sin(3t)

6. Find a general solution to the differential equation using the method of variation of

parameters.

y′′ + 4y′ + 4y = e−2t ln(t)

Answer : y(t) = 2t2 ln(t) − 3t2

4e2t + c1 + c2t

e2t

7. Find a general solution to the differential equation to the given Cauchy-Euler equation

for t > 0. d2w

dt2 +

6

t

dw

dt +

4

t2 w = 0

Answer : w(t) = c1 t

+ c2 t4

8. Find a general solution to the differential equation to the given Cauchy-Euler equation

for t > 0.

9t2y′′(t) + 15ty′(t) + y(t) = 0

Answer : y(t) = c1 + c2 ln(t)

3 √ t

9. Find a general solution to the differential equation to the given Cauchy-Euler equation

for t < 0.

y′′(t) − 1

t y′(t) +

5

t2 y(t) = 0

Answer : y(t) = c1t cos[2 ln(−t)] + c2t sin[2 ln(−t)], t < 0 3 c1 = −C1 and c2 = −C2 are arbitrary constants.

10. Find a general solution to the differential equation to the given Cauchy-Euler equation

for t < 0.

t2y′′(t) + 9ty′(t) + 17y(t) = 0

Answer : y(t) = c1 cos[ln(−t)] + c2 sin[ln(−t)]

t4 , t < 0

11. Solve the given initial value problem for the Cauchy-Euler equation.

t2y′′(t) − 4ty′(t) + 4y(t) = 0; y(1) = −2 , y′(1) = −11

Answer : y(t) = t− 3t4

12. Find a general solution to the differential equation with x as the independent variable.

y′′′ + 3y′′ + 28y′ + 26y = 0

Answer : y(x) = c1 + c2 cos(5x) + c3 sin(5x)

ex

13. Find a general solution to the differential equation with x as the independent variable.

y(4) + 4y′′′ + 6y′′ + 4y′ + y = 0

Answer : y(x) = c1 + c2x + c3x

2 + c4x 3

ex

14. Find a general solution to the given homogeneous equation.

(D + 4)(D − 3)(D + 2)3(D2 + 4D + 5)2D5[y] = 0

Answer : y(x) = c1 e4x

+c2e 3x+

c3 + c4x + c5x 2 + c6 cos(x) + c7x cos(x) + c8 sin(x) + c9x sin(x)

e2x +

+ c10 + c11x + c12x 2 + c13x

3 + c14x 4

15. Solve the given initial value problem.

y′′′(x) −y′′(x) − 4y′(x) + 4y(x) = 0; y(0) = −4 , y′(0) = −1 , y′′(0) = −19

Answer : y(x) = ex − 2

e2x − 3e2x

16. Solve the given initial value problem.

y′′′(x) − 4y′′(x) + 7y′(x) − 6y(x) = 0; y(0) = 1 , y′(0) = 0 , y′′(0) = 0

Answer : y(x) = e2x −ex √

2 sin(x √

2)

17. Use the annihilator method to determine the form of a particular solution for the given

equation.

y′′ + 2y′ + 2y = e−x cos(x) + x2

Answer : yp(x) = c1 cos(x) + c2 sin(x) + c3x cos(x) + c4x sin(x)

ex + c5x

2 + c6x + c7

18. Use the annihilator method to determine the form of a particular solution for the given

equation.

z′′′ − 2z′′ + z′ = x−ex

Answer : zp(x) = c2x + c3x 2 + c6x

2ex

19. Use the method of variation of parameters to determine a particular solution to the

given equation.

z′′′ + 3z′′ − 4z = e2x

Answer : zp(x) = e2x

16

20. Use the method of variation of parameters to determine a particular solution to the

given equation.

y′′′ + y′′ = tan(x), 0 < x < π 2

Answer : yp(x) = ln(sec(x)) − sin(x) ln(sec(x) + tan(x))